Lucruri ciudate, lucruri bizare. Cam asa sunt definite in Dictionarul limbii romane cuvintele de mai inainte. Ele exprima, insa, din pacate, si ceea ce se intampla de ani buni si in constructii.
Dupa un inceput plin de elan in 1990, inceput cu reale tendinte de a construi cat mai mult pe toate palierele edilitare, comerciale, infrastructura, spatii si birouri pentru numeroasele firme aparute in peisajul edilitar etc. lucrurile au inceput sa scartaie evident din varii motive: legislatia neconforma cu noile tendinte moderne eficiente proprii societatii bazate pe proprietatea privata, intrarea brusca a firmelor straine de constructii pe piata romaneasca, lipsa unor proiecte noi, plecarea fortei de munca in strainatate, greutati financiar-bancare etc.
Cum s-ar spune, dupa „succesuri” lucrurile au inceput sa treneze sau si mai mult sa sucumbe pentru ca, paradoxal, desi era nevoie de constructii noi sau modernizarea unora mai vechi, unele firme au intrat in insolventa sau chiar au falimentat. Nu mai dau detalii.
Asadar, „succesurile” prognozate doar aidoma celor din mintea unei „tinere politiciene” (disparuta intre timp din peisajul actualitatii) au fost repede alterate de „insuccesuri” in sectorul constructiilor. Vezi cazul „Guvernului Zero.”
Sa ne explicam.
Unele sunt rezultatele din studiile unor firme specializate in cercetarea fenomenului constructiilor, la care ne vom referi in continuare si altele sunt situatiile cu care se confrunta zi de zi, an de an, toti cei care au o tangenta cu sectorul constructiilor.
Deci, firma Keysfin a efectuat un studiu interesant prin constatarile sale care arata faptul ca ar exista o „febra a imobiliarelor” care va relansa sectorul constructiilor in Romania.
Datele de mai jos sunt luate din articolul firmei Keysfin, articol existent in revista de fata si care arata „provocarile anului 2017”.
„Perspectivele investitorilor in constructii sunt, in general, pozitive, in acest an. Dovada ca numarul firmelor de constructii nou infiintate a crescut semnificativ in primele doua luni ale anului 2017. Potrivit datelor ONRC, in ianuarie si februarie s-au inregistrat 1.671 de firme noi, in conditiile in care, in tot anul 2016 au fost raportate 8.741 de companii nou infiintate.
Un alt argument legat de perspectivele pozitive ale pietei il reprezinta numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale, care a crescut cu 51,6% in luna februarie a acestui an fata de luna precedenta. In luna februarie 2017, au fost eliberate 2.367 de autorizatii de construire, din care 69,2% sunt pentru zona rurala.”
Deci, prezentul si viitorul in sectorul constructiilor nu ar fi atat de sumbru cum spun unii. Ce te faci, insa, cu faptul ca noi discutand zilnic cu multe firme, acestea se plang ca nu mai au de lucru, ca le-a plecat forta de munca in strainatate sau s-a orientat catre alte profesii, altele sunt in insolventa sau in faliment din lipsa de proiecte si finantari specifice, recuperarea cheltuielilor pentru lucrarile finalizate este foarte greoaie s.a.m.d.
De aici si paradoxul: cine are dreptate?
Pentru ca, vrem nu vrem, situatia nu este nici pe departe atat de roza. Ramane doar speranta ca actualul Executiv sa inceapa sa deruleze programul ce si l-a propus in domeniul constructiilor. Poate asa scapam de paradoxuri si din acest punct de vedere.
Autor:
Ciprian Enache
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 136 – mai 2017, pag. 3
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns