«

»

GORDIAS: Calculul si dimensionarea unui cadru plan cu aplicatia ConSteel

Share

ConSteel este un program de calcul static, destinat in special birourilor de proiectare a structurilor metalice si mixte otel-beton. Aplicatia acopera toate fazele din procesul de proiectare: modelare, analiza integrata si verificare, conform standardelor europene si americane, analiza detaliata a sectiunii transversale si a imbinarilor, precum si o documentatie flexibila. Rezultatele procesului de proiectare pot fi exportate ulterior in TeklaStructures, rezultand modele exacte, care includ imbinarile proiectate si verificate in ConSteel.

Modul de analiza si dimensionare utilizat de ConSteel tine cont de rigiditatea si de conlucrarea elementelor structurale si foloseste metodologii moderne, care trateaza structura 3D ca un intreg pe parcursul procesului de proiectare. 

Pasii proiectarii unui cadru plan 

Geometrie si sectiuni

Primul pas este definirea unor sectiuni initiale pentru cadrul plan cu geometria dorita. Se pot utiliza sectiuni laminate sau sectiuni compuse din table sudate. Ulterior, se modeleaza cadrul cu elementele structurale avand sectiuni predefinite. Se definesc reazemele si legaturile pe cadru, in functie de schema structurala stabilita de proiectant.

Incarcari si combinatii de incarcari

Se definesc incarcarile, in functie de cazurile de incarcare la care este supusa structura. In exemplul de fata, analiza cadrului plan se efectueaza la actiuni din incarcari permanente, zapada si vant. Combinatiile de incarcari pot fi create automat sau definite manual, in functie de preferinta utilizatorului, conform factorilor de siguranta si prevederilor din SR EN 1990.

Analiza si dimensionare

Din punct de vedere al analizei, ConSteel face calcul de ordinul I si II, calcul de stabilitate si calcul dinamic. Din calculul de ordinul I si II rezulta eforturile necesare pentru dimensionarea elementelor cadrului, iar din calculul de stabilitate si analiza de senzitivitate la flambaj putem identifica elementele si punctele vulnerabile la pierderea stabilitatii. Factorul critic de amplificare a incarcarii (acr), asociat formelor de pierdere a stabilitatii, ajuta inginerul proiectant de structuri in evaluarea rezervelor teoretice de care dispune structura, fiind definit ca raportul intre incarcarea critica determinata si combinatia de incarcare analizata. In modelare, ConSteel foloseste elementul cu 7 grade de libertate, care tine cont si de deplanarea sectiunii la flambaj.

Verificare conform SR EN 1993

La acest pas se efectueaza verificarea structurii cu ajutorul relatiilor conform SR EN 1993, rezultand rezistenta elastica a sectiunii, rezistentele pure, rezistenta la combinarea eforturilor pure (interactiunea) si rezistenta la stabilitate. Rezultatele calculelor sunt exprimate in procente de utilizare a sectiunii, 100% insemnand utilizarea maxima admisibila a sectiunii la incarcarile aplicate.

Dupa modelarea si verificarea imbinarilor in ConSteelJoint, detaliile rezultate se exporta in TeklaStructures si pot fi generate desenele de executie pentru cadrul proiectat.

Pentru mai multe detalii contactati-ne cu incredere sau vizitati:

www.gordias.ro si www.consteelsoftware.com 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 136 – mai 2017, pag. 14

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/05/04/gordias-calculul-si-dimensionarea-unui-cadru-plan-cu-aplicatia-consteel/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>