«

»

KEYSFIN: Febra imobiliarelor relanseaza sectorul constructiilor. „Prima Casa”, o cursa cu capcane?

Share

Potrivit unui studiu privind evolutia pietei constructiilor, studiu realizat de Keysfin, constructiile de locuinte sunt principalul motor al pietei, urmate de constructiile de imobile de birouri si spatii comerciale, in timp ce lucrarile edilitare, de infrastructura, continua sa ramana cenusaresele unui sector in care finantarea reprezinta, in continuare, principala provocare pentru investitori.

 

Siguranta zilei de maine a fost cuvantul de ordine pentru multi dintre romanii care, dupa criza, au ajuns la concluzia ca imobiliarele le pot asigura „centura de siguranta” in caz de nevoie. Oameni simpli sau investitori, cu totii au incercat sa fructifice preturile mici ale locuintelor in comparatie cu cele dinainte de criza. Prima Casa a reprezentat, astfel, principalul instrument al pietei”, spun analistii de la KeysFin.

Cererea semnificativa de locuinte si relativa stabilitate a preturilor, ca urmare a limitelor financiare impuse de programul guvernamental, s-au vazut in rezultatele firmelor de constructii.

Potrivit estimarilor KeysFin, afacerile din acest sector au atins in 2016 nivelul de 80 de miliarde lei dupa ce, in 2015, se situasera la 76,7 miliarde de lei. „Cifra de afaceri din sectorul constructiilor a crescut semnificativ din 2012 (72,8 mld. lei) si pana in prezent, semn ca cererea in aceasta piata a ramas constanta”, spun expertii.

Romanii au invatat o lectie importanta din bula imobilara dinainte de criza, atunci cand, de exemplu, un apartament de 2 camere ajunsese sa fie vandut cu 100.000 de euro, fata de 35.000-55.000 euro in prezent”, afirma analistii.

Potrivit datelor KeysFin, cele mai mari afaceri in sectorul constructiilor au fost realizate de firmele din zona Capitalei si a marilor orase precum Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov si Ploiesti.

Statistica arata ca, in 2015, activau in piata constructiilor 61.715 firme. Numarul lor a scazut fata de anii precedenti, insa aceasta evolutie trebuie privita ca un alt semn al maturizarii sectorului.

In 2015, in Bucuresti erau inregistrate 12.003 firme de constructii, capitala fiind urmata de judetul Cluj, cu 3.993 societati, Timis (2.808 firme), Prahova (2.638), Brasov (2.404), Bihor (2.276), Constanta (2.138) si Ilfov (2.093).

Marja operationala din acest sector a avansat de la -3,24% in 2010, la 5,86% in 2015. Marja operationala arata cat din cifra de afaceri a companiilor reprezinta profitul operational.

Particularitatea marjei operationale arata care este profitabilitatea afacerii in sine. Este un aspect extrem de util atunci cand incerci sa iti dai seama daca afacerea are potential sau nu”, au explicat cei de la KeysFin.

 

PROVOCARILE ANULUI 2017

Perspectivele investitorilor in constructii sunt, in general, pozitive, in acest an. Dovada ca numarul firmelor de constructii nou infiintate a crescut semnificativ in primele doua luni ale anului 2017. Potrivit datelor ONRC, in ianuarie si februarie s-au inregistrat 1671 de firme noi, in conditiile in care, in tot anul 2016, au fost raportate 8.741 de companii nou infiintate.

Un alt argument legat de perspectivele pozitive ale pietei il reprezinta numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale, care a crescut cu 51,6% in luna februarie a acestui an fata de luna precedenta. In luna februarie 2017, au fost eliberate 2.367 de autorizatii de construire, din care 69,2% sunt pentru zona rurala.

Distributia in profil regional evidentiaza o crestere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale in toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (+247 autorizatii), Nord-Vest (+132), Sud-Est (+109), Sud-Muntenia (+93) si Centru (+80). Cumulat pe primele doua luni au fost emise 3.928 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale.

Evolutia numarului autorizatiilor este insa mai temperata fata de anul trecut, semn ca investitorii au ceva semne de intrebare.

„Investitorii se tem ca nu cumva Prima Casa sa fie o cursa cu capcane. Altfel spus, programul guvernamental sa ramana fara cofinantare, pe fondul provocarilor financiar-bugetare. Aici va fi cheia pietei constructiilor, pe segmentul rezidential, in 2017”, estimeaza expertii.

Dincolo de incertitudinile legate de derularea programului „Prima Casa”, nici bilanturile financiare ale firmelor nu stau foarte bine. Gradul de indatorare al companiilor din zona Bucuresti-Ilfov, de exemplu, este de peste 50%, iar alte date financiare sustin provocarile cu care acestea se confrunta, blocajul financiar fiind la ordinea zilei.

„Durata medie de incasare a creantelor este de 362 de zile, iar durata medie de plata a datoriilor curente a depasit 700 de zile. Aceste date, coroborate cu altele, arata ca firmele se confrunta cu provocari financiare semnificative”, spun cei de la KeysFin.

„Situatia firmelor de constructii justifica necesitatea informarii prealabile privind sanatatea financiara a acestora, inainte de a semna orice contract. Indiferent ca este vorba de companii, furnizori de materiale de constructii si servicii, sau de beneficiari – persoane fizice sau juridice, o analiza extrem de clara privind perspectivele financiare ale firmei de constructii este absolut necesara, mai ales in cazul in care intervin plati in avans. Poate ca firma respectiva este la un pas de insolventa sau poate ca are procese in urma carora risca sa aiba conturile blocate”, avertizeaza analistii de la KeysFin, care au dezvoltat un produs special de monitorizare in acest sens.

Dincolo de provocarile mediului de afaceri din acest sector, vestea buna este ca bancile au inteles nevoia de alternativa la Prima Casa, relaxand din nou conditiile de finantare si lansand chiar noi produse, precum creditul „La Casa Mea”, anuntat recent de BRD.

„Un semnal semnificativ, in acest sens, este primit din piata materialelor de constructii, acolo unde investitiile sunt semnificative. Toti marii jucatori din piata insista pe oferte sau pe deschiderea de noi unitati. Cel mai relevant exemplu este cel al companiei Arabesque, care a lansat recent, la Iasi, primul sau magazin Mathaus, dedicat persoanelor fizice. O investitie de 10 milioane de euro, care mizeaza pe potentialul in crestere al pietei in aceasta zona”, au mai declarat analistii.

Dincolo de evolutia din sectorul de constructii imobiliare, un mare semn de intrebare il reprezinta segmentul lucrarilor edilitare.

„Pe hartie planurile de infrastructura arata bine. Ramane de vazut daca se va trece la fapte, avand in vedere nivelul finantelor bugetare. Acest tip de investitii ar trebui sa fie considerat prioritate nationala, pentru ca genereaza dezvoltarea de afaceri pe orizontala, de lanturi economice. O autostrada creste semnificativ potentialul unei zone, iar cel mai bun exemplu il reprezinta zona Dobrogei a carei evolutie economica s-a amplificat odata cu finalizarea Autostrazii Soarelui”, au declarat analistii.

 

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin, prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

KeysFin ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca. Detalii aflati de pe www.keysfin.com.

KeysFin detine si aplicatia KeysFin Mobile, prin intermediul careia utilizatorul poate accesa usor si rapid informatii de contact, situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste un milion de companii si PFA-uri active din Romania. Informatiile pot fi salvate si vizualizate in format PDF si trimise via e-mail sau SMS oricarui contact din agenda.

Doriti sa analizati o afacere, un grup sau un sector de activitate din Romania? Luati legatura acum cu unul dintre consultantii nostri pe: office@keysfin.com. 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 136 – mai 2017, pag. 20

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/05/04/keysfin-febra-imobiliarelor-relanseaza-sectorul-constructiilor-prima-casa-o-cursa-cu-capcane/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>