«

»

Metode de protectie pasiva a constructiilor la actiuni extreme

Share

Lucrarea de fata isi propune o scurta prezentare a solutiilor posibile pentru constructii si cladiri, in cazul unor dezastre naturale. In lume sunt putine structuri care pot face fata celor mai puternice uragane si celor mai devastatoare cutremure.

Pentru Mama Natura nu exista limite. De aceea, oricat de mult vom incerca, nu putem impiedica uraganele, tornadele, incendiile de vegetatie si inundatiile. Protejand arhitectura noastra fragila cu saci de nisip si ferestre, pare din ce in ce mai mult un joc pe care il pierdem. Si totusi, in lume sunt constructii care pot face fata celor mai violente vanturi si celor mai devastatoare cutremure.

Ce au aceste constructii anti-dezastre in comun? Toate sunt facute din materiale extrem de rezistente, precum beton, otel si piatra, iar majoritatea au fost proiectate pentru a raspunde si pentru a se adapta la efectele devastatoare ale dezastrelor naturale.

 

Casa anti-uragan, in forma de dom, din Florida

Locuinta in forma de dom de pe o plaja din Pensacola, Florida, este unicat in lume (foto 1). In primul rand, arhitectura ei nu seamana cu nimic din ce ati vazut pana acum: o cladire alba, din ciment, in forma de scoica, iesind din nisip ca o jumatate de sfera. Cel mai important lucru este, insa, ca datorita structurii sale singulare din ciment, ramforsata cu 8 km de fier beton, aceasta locuinta a lui Mark si Valerie Sigler a rezistat la 4 uragane catastrofale, dintre care: Ivan, Dennis si Katrina.

Familia Siglers a finalizat acest proiect cu 7 milioane de dolari, imediat dupa ce locuinta lor precedenta a fost distrusa de uraganele Erin si Opal. Locuinta actuala este facuta sa reziste la vanturi de pana la 450 km/h.

Cladirile din China construite din mortar cu orez

Cum se face ca aceste cladiri, ridicate in urma cu 1.500 de ani in China (foto 2), au rezistat la multiple cutremure, in timp ce constructiile contemporane  au fost facute una cu pamantul? Secretul consta in mortarul foarte rezistent, din orez lipicios, din care sunt construite. Oamenii de stiinta au descoperit ca, in China antica, muncitorii care se ocupau cu ridicarea cladirilor amestecau fiertura de orez cu var stins, apoi acest amestec il incalzeau la temperaturi foarte ridicate, iar dupa ce scoteau din cuptor caramida incinsa, turnau apa peste ea. Combinatia dintre aceste doua substante – fiertura de orez si var stins – este aproape indestructibila, iar constructiile executate in acest mod au rezistat chiar si in fata utilajelor moderne de demolare, precum buldozerele.

Casele anti-inundatie

Daca zona in care locuiti este predispusa la inundatii, specialistii spun ca aveti doar doua optiuni pentru a va salva locuinta: ridicati-o pe piloni sau faceti-o sa pluteasca. Proprietarii casei nonconformiste din Insula Cusabo de pe Coasta de sud a statului Carolina (SUA) au ales urmatoarea abordare: ridicarea locuintei de pe sol cu un etaj, astfel incat tsunamiul sau inundatiile provenite de pe urma uraganelor pot trece pe sub structura lasand-o intacta (foto 3). Casa prefabricata a fost proiectata pentru a corespunde normelor locale anti-inundatii stabilite de Agentia Federala de Management al Urgentelor (AFMU), folosind fundatii inovatoare precum si o structura si exteriorul (pereti si acoperis) din otel. Toate acestea permit locuintei, cu o suprafata de 300 de mp, sa fie ignifuga si sa reziste la vanturi de peste 230 km/h.

Casele plutitoare

Nu oricine isi permite un refugiu construit cu milioane de dolari. Din fericire, dupa ce in 2005 uraganul Katrina a devastat mare parte din New Orleans si din imprejurimi, specialistii au proiectat case nu doar rezistente la furtuni, dar si destul de ieftine. Fundatia lui Brad Pitt „Fa ce e bine” se afla printre organizatiile care au raspuns unui asemenea deziderat, colaborand cu Morphis Architecture la proiectul Casa Plutitoare.

Aceasta locuinta de dimensiuni mici, construita pe o platforma din spuma de polistiren, acoperita cu sticla ranforsata cu ciment, este capabila, atunci cand inundatiile lovesc locul respectiv, sa se ridice 3,5 metri pe cei doi stalpi de ghidare. In aceste conditii, ea nu va pluti in deriva si poate servi drept pluta de salvare in caz de urgenta.

Structurile anti-cutremur din Japonia

Chiar si cele mai rezistente materiale pot ceda in urma socurilor unui cutremur de mare amplitudine. De aceea, cladirile din zonele in care cutremurele lovesc des ar trebui proiectate astfel incat sa se balanseze incet pentru a reduce socurile cutremurului.

De exemplu, cutremurul din anul 2011 din Japonia ar fi putut provoca mai multe pagube, daca nu erau in vigoare toate normele de siguranta in caz de cutremur, iar cladirile nu erau construite cu ajutorul noii tehnologii anti-cutremur. O fundatie adanca si imense amortizoare de soc impiedica energia provenita de la un cutremur sa distruga cladirea.

CONCLUZII

Odata cu incalzirea globala si suprapopularea Pamantului dezastrele naturale au un impact mai mare asupra constructiilor si populatiei. De aceea, pentru realizarea lor, cladirile necesita materiale noi si rezistente, iar inginerii au datoria sa transpuna in practica metode revolutionare de proiectare, care pun un accent mai mare pe siguranta si adaptabilitate decat pe aspect.

BIBLIOGRAFIE

[1] www.mnn.com/family/protection-saftey/stories/5-of-the-worlds-most-indestructible-homes – accesat pe 23.03.2016;

[2] Photo: chrisdouglass123/ Shutterstock; joebaz/ Flickr; matt-lucht/ Flickr.

Autori:
student cap. Alexandru DUMITRU,
lector univ. dr. ing. lt. col. Stefan-Nicolae TRACHE – Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza” – Facultatea de Pompieri, Bucuresti 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 136 – mai 2017, pag. 62

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/05/04/metode-de-protectie-pasiva-a-constructiilor-la-actiuni-extreme/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>