«

»

Personalitati romanesti in constructii – Maria DARIE

Share

S-a nascut la 9 mai 1938 in Bucuresti.

In anul 1961, a absolvit Facultatea de Constructii – Institutul de Constructii Bucuresti.

De la absolvirea facultatii, pana in anul 2008, a activat in invatamant, la Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole – Catedra de constructii civile, inginerie urbana si tehnologica – detinand functiile didactice: preparator, asistent, sef de lucrari, conferentiar, profesor.

Din anul 2008 este profesor colaborator la cursurile de master, la Universitatea Tehnica de Constructii – Catedra de constructii civile, inginerie urbana si tehnologica.

In anul 1991, a devenit doctor inginer sustinand teza: „Contributii la stabilirea unor criterii de evaluare a utilizarii eficiente a lemnului in constructii”.

Prof. Maria Darie are numeroase lucrari publicate. Amintim cartile aparute in Editura Didactica si Pedagogica (coautor): Constructii agricole, 1974; Constructii, 1975; Constructii civile, industriale si agricole, 1981; Constructii agricole, 1982; Constructii civile, 1985.

Carti aparute la Editura Tehnica: Lexicon de constructii si arhitectura, vol. I, II, III, 1985, 1986, 1988.

Carti aparute la I.C.B., pentru uzul studentilor: Cladiri, vol. I, 1973; Constructii agricole, 1973; Cladiri, vol. II, 1974; Cladiri, vol. III, 1974; Constructii de lemn, 1975; Finisaje in constructii, 1976; Acoperisuri, 1978.

Cursuri aparute in Editura Conpress: Curs de constructii civile – Acoperisuri cu pante mari, 2000; Cours de batiments – Toit et charpantes en bois, 2000; Buildings – Picth head roofs, 2000; Construction en bois, 2003; Timber constructions, 2003; Manual pentru cursuri postuniversitare – Corpul expertilor tehnici, 2005.

De asemenea, la I.C.B., a publicat diferite indrumatoare pentru seminarii si laboratoare: Indrumator pentru proiectare a cladirilor de locuit P+1E – Elemente de arhitectura, Elemente de alcatuire a structurilor de rezistenta din zidarie portanta, vol. I, 1979; Indrumator pentru proiectarea cladirilor de locuit P+1E – Plansee, vol. II, 1980; Indrumator pentru proiectarea cladirilor de locuit P+1E – Acoperisuri, vol. III, 1980; Indrumator pentru proiectarea cladirilor de locuit P+1E – Fundatii, vol. IV, 1980; Indrumator pentru proiectarea cladirilor de locuit P+1E – Elemente de arhitecutra, elemente de alcatuire a structurilor de rezistenta din zidarie portanta, editia II, 1986; Indrumator pentru proiectarea cladirilor de locuit P+1E – Plansee, ed. II, 1986; Indrumator pentru proiectarea cladirilor de locuit P+1E – Acoperisuri, ed. II, 1986; Indrumator pentru proiectarea cladirilor de locuit P+1E – Fundatii, ed. II, 1986; Indrumator pentru constructii agricole – Elemente de incadrare in zona, plan general tehnologic hale de productie, 1986; Indrumator constructii agricole – Structuri de rezistenta, 1988.

In afara cartilor, a publicat articole in reviste de specialitate si a prezentat comunicari stiintifice la diferite manifestari stiintifice nationale si internationale.

In paralel cu activitatea didactica a colaborat la ISLGC (1961-1965) si la Institutul de Proiectari pentru Constructii Agricole si Industria Alimentara (1965-1980).

Din anul 1975, a participat la elaborarea de studii, cercetari, proiectare, expertize in domeniile: utilizarea rationala a lemnului in constructii, prin elaborarea unor cercetari fundamentale si aplicative; proiectarea unor bazine pentru retentie de ape uzate si pentru statii de epurare; proiectarea constructiilor integral prefabricate din lemn sau cu subansamble structurate din lemn; tipizarea constructiilor, prin elaborarea de proiecte pilot si proiecte tip, pentru cladiri de locuit, cladiri social-culturale si constructii agrozootehnice; proiectarea antiseismica a constructiilor civile; reabilitarea constructiilor civile; proiecte de executie pentru imobile de locuit, proiecte pentru sali de sport cu structuri de rezistenta din lemn, metal sau beton armat; proiecte de consolidare pentru lucrari expertizate; studii si proiecte pentru solutii de inchidere si compartimentare a cladirilor; elaborare de prescriptii tehnice (coordonator pentru revizuirea normelor de proiectare si calcul al constructiilor din lemn in concordanta cu normele europene; responsabil „Cod de proiectare seismica P 100. Partea I – P 100/1/2006 Prevederi de proiectare pentru cladiri”).

Prof. Maria Darie a elaborat diferite contracte de cercetare din Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare (solutii, ghiduri, coduri), privind domeniul constructiilor civile si al constructiilor din lemn.

Un rol insemnat a avut la adoptarea normelor europene, in calitate de colaborator: EN 380/93 – Structuri din lemn. Metode de incercare. Principii generale de incercare prin incarcare statica; EN 383/93 – Structuri din lemn. Metode de incercare. Determinarea caracteristicilor de rezistenta si a capacitatii portante pentru elementele de asamblare de tip tija; EN 390/91 – Lemn lamelat incleiat. Dimensiuni, Abateri admisibile; EN 409/93 – Structuri din lemn. Modele de incercare. Determinarea momentului plastic al elementelor de fixare-cuie; EN 391/95 – Lemn lamelat incleiat, incercare la desprindere in zonele de incleiere; EN 392/95 – Lemn lamelat incleiat, incercare la forfecare a zonelor incleiate; EN 408/95 – Structuri din lemn. Lemn masiv si lemn lamelat incleiat. Determinarea anumitor proprietati fizice si mecanice.

De amintit ca este autor a trei brevete de inventie aplicate: Element semichesonat din lemn si procedeu de realizare a acestuia, 1988; Case prefabricate din lemn tip portal, 1991; Ferma tip cleste, din lemn rotund subtire, pentru acoperisurile cladirilor cu deschideri libere, 1992.

O activitate bogata, cu rezultate notabile. A dovedit talent pedagogic, corectitudine, perseverenta, fiind iubita de studenti desi s-a dovedit exigenta in profesie.

Aceasta este profesorul si specialistul in constructii din lemn, Maria Darie.

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 136 – mai 2017, pag. 29

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/05/04/personalitati-romanesti-in-constructii-maria-darie/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.