Istoric vorbind, arhitectul nu a fost si nici nu va fi vreodata un creator 100% independent. El s-a aflat si se va afla intotdeauna intre beneficiar si cerintele acestuia, precum si in restrangerile impuse de solutiile constructive stabilite de executant.
Ne-a interesat si ne intereseaza cum functioneaza aceasta relatie in lumea de astazi?
Aceasta este si tema pe care o va dezvolta intr-un nou articol arhitectul diplomat Laurentiu Brinzeanu.
De cate ori un arhitect se intilneste cu clientul sau care doreste sa-si proiecteze o casa, are o sarcina dificila: sa-i ghiceasca trecutul, sa-l impleteasca cu prezentul si sa nu fie luat prin surprindere de viitor.
Vom trece rapid peste citeva etape determinante:
- alegerea locului si pozitei;
- studiile de teren hidrogeologice;
- alegerea solutiei functionale si volumetrice care defineste arhitectura;
- stabilirea structurii de rezistenta;
- proiectarea instalatiilor;
- definitivarea fatadelor si finisajelor.
Clientul trebuie sa stie ca arhitectul este cel care il poate ajuta sa gaseasca solutia cea mai buna la pretul corect. Ignorarea rolului arhitectului conduce, de cele mai multe ori, la compromisuri functionale si estetice si paradoxal sau nu, la preturi mai mari pentru realizari mai mici ca valoare.
In triada Beneficiar – Proiectant – Constructor, teoretic, rolul arhitectului ar trebui sa fie determinant. In realitate, de cele mai multe ori, exceptand momentul creatiei propriu-zise, a actului de conceptie arhitecturala, rolul acesteia se reduce la reprezentarea solutiei de detaliu si coordonarea ansamblului.
Nu este numai vina beneficiarului, care de cele mai multe ori este limitat de bugetul pe care este dispus sa-l aloce investitiei, nici exclusiv a constructorului care, in general, controlat de contradictia intre bugetul limitat alocat de beneficiar si dorinta de a lucra cu orice pret, urmareste, in acelasi timp, un profit propriu cat mai substantial. Arhitectul, insusi, este constrans atat de limitarea financiara a actului investitional, cat si de greutatea alegerii solutiilor tehnologice cele mai avansate si adecvate investitiei.
In plus, arhitectii din Romania sunt pusi, in zilele noastre, in fata unei mari provocari: investitia straina dar si autohtona de mare anvergura. Este foarte important ca in avalansa de lucrari care invadeaza piata romaneasca, arhitectul roman sa-si poata pastra independenta de creatie. Exista riscul ca marea concurenta sa transforme, pe nesimtite, rolul arhitectului roman intr-un intermediar care ajusteaza proiecte comandate in strainatate si aplicate in Romania fara adaptarea la specificul zonei urbane a comunitatii umane existente. Exista, deci, riscul ca arhitectul roman sa redevina, din creator, un simplu aplicant al unor proiecte care au ca scop obtinerea de beneficii imediate si atat.
Practic, orice lucrare are doua faze, fiecare dintre ele cu etapele specifice:
- Proiectarea, care presupune analiza temei, documentatiile de avizare si documentatiile de executie ce trebuie sa se bazeze pe o buna cunoastere a tehnologiilor de lucru si a finisajelor de pe piata, atat in ceea ce priveste calitatea, cat si pretul.
- Executia care presupune pregatirea lucrarilor, urmarirea pe parcursul executiei, receptia preliminara si finala, dar si comportarea in timp a lucrarilor executate.
Bineinteles ca, pe parcursul nasterii unui obiectiv, apar piedici care tin de o birocratie mostenita, de inertia in gandire sau, mai rau, de interese mici de grup ce conduc la pagube mari.
Dar acest subiect poate deveni obiectul unui alt articol despre rolul arhitectului intr-o firma de proiectare, despre legatura intre proiectare si executie, despre arhitectii tineri si arhitectii cu experienta, despre ceea ce spuneam la inceput: legatura intre stiinta si arta, intre existenta materiala si cea spirituala. Deci, vom reveni.
Autor:
arh. diplomat Laurentiu Brinzeanu – ARHINTEX SRL
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 136 – mai 2017, pag. 24
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns