«

»

TROFEUL CALITATII ARACO: Modernizarea si consolidarea cladirii din str. Memorandumului nr. 22, municipiul Cluj-Napoca

Share

Beneficiar: Primaria Municipiului Cluj-Napoca
Executant: SC TCI CG SA, Cluj-Napoca
Proiectant: SC LANCRANJAN FRANCHINI GHEORGHE CORNELIU-LE SRL, Alba-Iulia 

Zona centrala a municipiului Cluj-Napoca intruneste spatiile urbane cele mai importante si mai generoase din punct de vedere istoric si cultural.

Str. Memorandumului, vechea cale a Manastiurului, este una dintre axele importante de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca.

Lucrarea executata de SC TCI CG SA Cluj-Napoca a raspuns necesitatii de restaurare / consolidare a imobilului, monument istoric, situat in str. Memorandumului, nr. 22 din municipiului Cluj-Napoca.

In urma investigatiilor de cercetare a monumentului, investigatii efectuate prin observare directa si studii de cercetare si coroborate cu tipul de degradari constatate, au fost efectuate operatiuni de consolidare structurala si restaurare arhitecturala, in urma carora au fost inlaturate:

Degradarile structurale materializate prin fisuri in zidaria de caramida:

Operatiuni executate: a fost desfacuta zidaria pe linia fisurilor si refacuta, fiind folosite materiale cu proprietati fizico-chimice, forma si culoare identice cu cele originale.

Degradarile nestructurale, cum ar fi:

Degradari ancadramente din piatra

Operatiuni executate: s-au refacut zonele din piatra, degradate prin pierdere de material, cu ajutorul solutiei „remers”. Degradarile zidariei de caramida, din cauza umezelii din zona soclului

Operatiuni executate: s-a decopertat masa de pamant adiacenta zidului pe o adancime de 0,5 m si o zona de 1 m de la zid spre exterior; s-au inlaturat tencuielile; s-a asigurat o sistematizare verticala corespunzatoare, pentru a indeparta apele meteorice de cladire; s-au refacut, in mod corespunzator, hidroizolatiile la nivelul pavajelor; au fost inlocuite caramizile umede folosind tencuieli speciale pentru eliminarea sarurilor si a umezelii.

Infiltratiile de apa meteorica in zidaria de caramida din zonele superioare

Operatiuni executate: s-au efectuat reparatiile necesare la sarpanta, jgheaburi si burlane; s-au inlaturat tencuielile din zonele cu umiditate, au fost inlocuite caramizile compromise, urmat de refacerea tencuielilor.

Pierderea materialului (caramida) din cauza factorilor degradanti

Operatiune executata: refacerea zidariei prin teserea cu zidaria veche.

Degradarile invelitorii / sarpantei, prin inlocuirea tiglei degradate cu tigla solzi de culoare rosie.

Degradarea suferita de tamplarie

Operatiune executata: restaurarea elementelor decorative din lemn (poarta principala) prin folosirea materialului si a modelului conform cu originalul.

Interventii sustinute: revenirea la forma initiala a golurilor, in urma inlaturarii zidariilor parazitare; realizarea golurilor in pozitiile initiale si refacerea zidariilor de caramida; inlocuirea gips-cartonului si a scandurii de brad si refacerea elementelor structurale ale streasinii; inlocuirea cursivei din beton armat cu una cu console din piatra si podea din lemn, conform modelului initial; inlocuirea elementelor decorative la jghaburi cu altele confectionate conform materialului documentar; inlocuirea platformei betonate din curtea interioara cu pavaj din piatra naturala.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 136 – mai 2017, pag. 42

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/05/04/trofeul-calitatii-araco-modernizarea-si-consolidarea-cladirii-din-str-memorandumului-nr-22-municipiul-cluj-napoca/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.