«

»

URSA ROMANIA: Imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor. Certificare Blue Angel pentru vata minerala URSA Glasswool si URSA Terra

Share

In Romania au fost initiate, in concordanta cu tendintele europene, programe de finantare pentru case verzi, ecologice. Aceste programe au in documentatie si o lista a materialelor care pot dovedi, prin certificari legale, ca indeplinesc conditiile impuse prin standardele europene şi nationale pentru case ecologice.

Unul dintre beneficiile acestor programe este imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor cu  impact pozitiv asupra protectiei mediului inconjurator. Este importanta folosirea pentru izolare termica a unor materiale premium, rezistente la foc, dar şi cu „amprenta verde”, respectiv materiale prietenoase cu mediul si, deci, ecologice. 

In ultima vreme au fost speculatii in presa referitoare la caracteristicile izolatiilor din vata minerala. Trebuie sa precizam ca vata minerala din fibra de sticla este un material izolator care favorizeaza dezvoltarea durabila. Este produsa din materii prime care se gasesc din abundenta in natura, cum ar fi: nisipul, soda carbonatata sau sticla reciclata. Totodata, comparativ cu alte produse izolatoare existente, vata minerala ofera siguranta in cazul producerii unor incendii, fiind un produs incombustibil care nu emite fum toxic. De asemenea, vata minerala este reciclabila şi nu dauneaza sanatatii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit limitele admisibile pentru emisiile produselor care contin compusi organici volatili. Vata minerala se afla mult sub limitele recomandate de OMS şi mult sub emisiile generate de alte produse din locuintele noastre, precum mobila, lemnul sau alte materiale decorative. Intr-un studiu din 2002 al Asociatiei Internationale de Cercetare a Cancerului se arata ca vata minerala nu este clasificabila ca fiind cancerigena. In plus, ca o masura de prevedere, produsele din vata sunt certificate la EUCEB (The European Certification Board for Mineral Wool Products), care atesta faptul ca fibrele sunt bio-solubile şi nu sunt cancerigene.

Spre deosebire de alte produse izolatoare existente, cele din vata minerala au mai multe avantaje, intre cele mai importante fiind siguranta la incendii, vata minerala fiind un produs incombustibil. Un alt avantaj este dat de faptul ca in timpul incendiilor ele nu emit fum toxic, inhalarea fumului fiind cea mai frecventa cauza de deces sau vatamare grava in caz de incendii. De asemenea, vata minerala ofera durabilitate, deoarece produsele din acest material au o durata de viata egala cu durata de viata a constructiei. In plus, variatiile de temperatura nu modifica, in nicio situatie, dimensiunile stratului din vata minerala, protejand, in acest fel, constructia de aparitia tensiunilor.

In luna aprilie 2017, URSA a primit, pentru toate produsele pe care le comercializeaza, Certificarea Blue Angel – o certificare germana care a fost lansata pe piata inca din 1979. Certificatul atesta ca produsele sau serviciile respective sunt „prietenoase cu mediul ambiant”.

„In Romania sunt vandute doar produsele din gama URSA Glasswool si URSA Terra, ce au primit certificarea Blue Angel care atesta calitatea lor de produse Eco” ne asigura dl Sorin Pana – director comercial URSA Romania.

De altfel, Blue Angel este cea mai veche eticheta ECO din lume, care este aplicata pe aproximativ 10.000 de produse din 80 de categorii de produse. Dupa introducerea in 1978 a certificarii germane Blue Label ca prima eticheta ECO din lume, alte tari europene si non-europene au actionat pe aceeasi linie, lansand etichetele lor nationale si regionale ECO. Atributele comune ale unor asemenea etichete sunt de a informa consumatorii cu privire la produsele „prietenoase cu mediul” si de a conferi o sustinere globala pentru produsele care protejeaza mediul.

In 1994, cateva dintre statele lumii au colaborat la dezvoltarea  (GEN), un grup non-profit compus din organizatiile ecolabel din toata lumea.

 

Despre izolarea locuintei

Stim cu totii ca 40% din costurile energetice din intreaga lume provin de la cladiri. Costurile aferente incalzirii sau racirii locuintei pot fi micsorate daca beneficiarul isi izoleaza, pur şi simplu, bine casa, folosind izolatie adecvata montata corect. Pentru acoperiş specialistii recomanda un strat de material izolant cu grosimea de 30 de cm, iar pentru pereti stratul de izolatie trebuie sa aiba 40 de cm de material cu conductivitate optima.

Clientii trebuie informati corect despre ce inseamna eficienta energetica dar si cat de mari sunt economiile facute in bugetul familiei care locuieste intr-o casa izolata in mod corespunzator. Cu cat ai casa mai bine izolata, cu atat ai mai putina nevoie de gaze si alte surse de incalzire.

„Exista case in Romania, izolate cu produsele URSA, care ating conceptul specialistilor referitor la case bine izolate. Sunt case izolate cu produse premium, fara sisteme suplimentare de recuperare a caldurii. Aceste case au tavanele, peretii si padoseala izolate cu material premium. Costurile pentru izolarea a 150 mp de acoperis cu vata de sticla, de calitate premium, cu grosimea de 30 cm, sunt de aproximativ  4.000 RON. La izolarea peretilor exteriori se poate folosi aceeasi vata minerala ca la acoperis, doar ca grosimea recomandata este de 40 cm. Costul de izolare pentru peretii exteriori, cu izolatie premium, este de aproximativ 5.500 RON. La aceste costuri se adauga izolarea pardoselii. In total costurile pentru izolare sunt de 12.000 RON, dar economiile la energie sunt considerabile”, explica dl Sorin Pana, directorul comercial URSA Romania.

Din studiile URSA, in Romania exista case bine izolate, dar ele sunt in numar foarte mic. Estimarile arata ca sunt doar cca o mie de case care se califica in randul celor bine izolate. Rezultatele vanzarilor din ultimii ani arata ca izolatiile premium nu sunt preferate in Romania, vanzarile unor astfel de produse fiind foarte mici.

„In prezent vindem foarte bine produse din categoria «value». Din aceasta cauza trebuie sa continuam procesul de educare a beneficiarilor finali pentru ca acestia sa solicite arhitectului informatii referitoare la eficienta energetica” mai precizeaza dl Sorin Pana.

URSA Romania işi propune ca, si anul acesta, sa continue educarea consumatorilor si convingerea acestora in directia folosirii de produse adecvate la izolarea caselor. Practic, isi propune sa modifice obiceiurile de cumparare ale beneficiarilor finali, orientandu-i catre produse superioare calitativ, care sa asigure o izolare optima a locuintei si economii reale in bugetul familiilor lor.

 

Despre URSA Romania

URSA Romania este subsidiara companiei internationale URSA, unul dintre cei mai mari producatori de materiale izolatoare din Europa. In Romania, URSA este prezenta cu produsele sale de 23 de ani, comercializand doua branduri de vata minerala URSA Glasswool si vata minerala URSA Terra, fabricate in Slovenia. URSA Romania SRL activeaza pe piata din anul 2003. 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 136 – mai 2017, pag. 8

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/05/04/ursa-romania-imbunatatirea-eficientei-energetice-a-cladirilor-certificare-blue-angel-pentru-vata-minerala-ursa-glasswool-si-ursa-terra/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.