Fara nicio indoiala, unul dintre cei mai renumiti arhitecti contemporani este spaniolul Santiago Calatrava Valls – arhitect, sculptor si inginer structurist.
Nascut la 28 iulie 1951, Calatrava a urmat cursurile Scolii de Arta si Arhitectura si ale Scolii de Meserii din cadrul Universitatii din Valencia. Dupa ce a terminat facultatea, in 1957, s-a angajat la Swiss Federal Institute of Technology din Zurich, Elvetia unde a lucrat ca inginer.
Si-a sustinut doctoratul in 1981, dupa care a inceput sa practice, simultan, meseriile de arhitect si de inginer.
Clasat in randul elitei de designeri ai lumii, Calatrava are birouri de arhitectura in Zürich, Paris, New York si in alte orase. La inceputul carierei, Calatrava s-a axat pe proiectarea de poduri si statii feroviare, domeniu in care a realizat o serie de lucrari remarcabile.
Iata cateva dintre ele:
Trinity Bridge – Manchester, Anglia
Este o pasarela care traverseaza raul Irwell, legand orasele Manchester si Salford.
Finalizata in 1995, este singura lucrare proiectata de Calatrava in Regatul Unit. Hobanele podului sunt sustinute de un stalp rotund, cu o inaltime de 41 de metri.
Bac de Roda Bridge – Barcelona, Spania
Este un pod rutier ce leaga districtele Sant Andreu si Sant Marti din orasul Barcelona.
Podul a fost construit intre 1984 si 1987, in perioada pregatitoare a Jocurilor Olimpice de Vara din 1992.
Are o lungime de 129 m si o distanta maxima intre stalpi de 46 metri.
Zubizuri Bridge – Bilbao, Spania
Inaugurat in 1997, podul pietonal are un design neobisnuit, constand dintr-o pasarela curbata, sustinuta de cabluri din otel, fixate de o structura tubulara in arc de cerc.
Structura podului este vopsita in alb iar puntea sa este alcatuita din placi de sticla translucida. Podul, care traverseaza raul Nervion, are 75 de metri lungime si 15 metri latime.
Chords Bridge – Ierusalim, Israel
In cariera sa, Calatrava a proiectat peste 40 de poduri dar Chords Bridge a fost primul pod pe care circula atat trenuri, cat si pietoni. Finalizat in 2008, podul traverseaza o intersectie aglomerata din nordul Ierusalimului.
Piesa centrala a podului este un stalp de 188 de metri inaltime. Stalpul este format din doua parti intr-un anumit unghi, pentru a permite tuturor celor 66 de cabluri, care sustin puntea de 360 de metri, sa se fixeze pe el.
Puente del Alamillo – Sevilia, Spania
Constructia podului rutier, cu o lungime de 250 de metri, a inceput in 1989 si s-a finalizat in 1992. Este un pod hobanat “in consola” care traverseaza raul Guadalquivir, permitand accesul rutier si pietonal la insula Gatuja, unde a avut loc Expo 92.
Pasarela podului este sustinuta de 13 cabluri ancorate de un singur pilon cu inaltimea de 142 de metri si o inclinatie de 48 de grade, care actioneaza ca o contragreutate.
Sundial Bridge – Redding, California
Cunoscut si sub numele de Podul Soarelui, ofera acces pietonal in zonele nordice si sudice ale Turtle Bay Exploration Park, un complex ce cuprinde muzee de arta si istorie, un arboretum si gradini.
Are o structura asemanatoare cu cea a Puente del Alamillo, respectiv o punte suspendata pe cabluri ancorate de un stalp sub forma de consola, inclinat la 42 de grade, care actioneaza ca o contragreutate.
Puente de la Mujer – Buenos Aires, Argentina
Este singura lucrare proiectata de Santiago Calatrava in America de Sud.
Este tot un pod in consola si ca majoritatea podurilor proiectate de arhitectul spaniol, hobanele sunt ancorate de un singur stalp. Acesta are o inaltime de 34 m si un unghi de 39 de grade.
Este un pod pietonal, lung de 170 de metri si lat de 6,20 m, foarte asemanator cu podul de la Sevilia.
De remarcat ca acest pod are doua parti fixe, de 25 m si 32,50 m si una mobila de 120,5 m, care se roteste la 90 de grade in jurul pilonului din beton, pentru a permite navigatia pe raul pe care il traverseaza.
Samuel Beckett Bridge – Dublin, Irlanda
Podul are pe patru benzi de circulatie pentru autovehicule si doua pietonale. Este sustinut de 31 de hobane ancorate de un singur pilon.
Structura de otel a podului a fost construita la Rotterdam iar designul – dupa cum afirma proiectantul sau, Santiago Calatrava – este inspirat de forma unei harpe, simbolul national al Irlandei.
Partea centrala a podului se roteste la 90 de grade, pentru a permite trecerea vaselor pe raul Liffey pe care il traverseaza podul.
Milwaukee Art Museum – Milwaukee, SUA
Este un ansamblu de 3 cladiri, proiectate de trei arhitecti: Feero Saarinen, David Kahler si Santiago Calatrava.
Cea mai interesanta dintre cele trei cladiri este Pavilionul Quadracci, proiectat de Calatrava.
Cladirea imita coca unei nave, pe care se afla o structura de forma unor aripi compuse din 72 de piese din otel, cu lungime intre 9 m si 35 de m.
Aripile au rolul de a proteja constructia de lumina soarelui, ele putand sa-si modifice forma si inclinatia datorita unor senzori de lumina. Practic, ele se misca in functie de miscarea soarelui iar in cazul in care vantul depaseste 23 de mile pe ora, pentru mai mult de 23 de secunde, se inchid automat.
Aripile se deschid zilnic la ora 10, odata cu deschiderea muzeului si se inchid la ora 17.
Reiman Bridge – Milwaukee, SUA
Este o pasarela pietonala, in lungime de 87,5 m, care leaga muzeul, situat pe malul apei, de zona centrala a orasului Milwaukee.
De asta data, cablurile (hobanele) sunt fixate in mijlocul pasarelei iar contragreutatea este asigurata chiar de cladirea muzeului.
Pentru ca oamenii, mai ales cei nevazatori, sa nu se impiedice de cabluri, in jurul ancorajelor a fost amplasata o structura de protectie.
In numarul viitor va vom prezenta alte cateva constructii deosebite proiectate de Santiago Calatrava, intre care o lucrare a sa de referinta, respectiv Orasul Artelor si Stiintei din Valencia.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 137 – iunie 2017, pag. 40
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns