La noi ca la nimenea, suntem originali in toate. Ba, pardon, in principal in rele! C-asa-i in Romania de dupa `90 incoace.
Adica, se vantura cu nonsalanta vorbe si iar vorbe, ca numai ele nu costa nimic.
Vazand cu cine au de a face, smecherii, intreprinzatori de altfel in viziunea lor, pentru ca s-au si autointitulat cu de la sine putere ca fiind „baieti destepti”, au trecut sarguinciosi la treaba si s-au imbuibat pana peste poate. Acum au tras oarecum pe dreapta (fizic vorbind), isi savureaza linistiti si isi consuma cu placere (osanza) imobiliara, financiara si de orice natura, profitand, cu nesat, in a-si satisface orice le trece prin cap.
I-a intrebat sau ii intreaba cineva despre ceea ce au facut? Si au facut, Slava Domnului, destule in defavoarea celor multi. Cateva exemple (mai mult politice) ajunse in „instanta” statului de drept au fost chipurile rezolvate pentru ca altii sa nu mai fie tentati sa faca precum ei. S-a recuperat ce-au furat?
Haida-de! Si cum la noi „ulciorul merge de mai multe ori la fantana” apar neincetat noi si noi binefacatori care vor face si vor drege…
Toti acestia vor sa… salveze Romania! Deci, recunosc in ce hal a ajuns ea. Din nou… vorbe desarte! Te uiti la ei si te minunezi cit de aberanti sunt in ceea ce spun. Pana la ridicol, am zice. Numai cand ii privesti si intelegi deja cum pot ei „salva” o tara. Nici nu s-a uscat bine „tusul” pe buletinele de vot ale alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale si se intra „vartos” in campania de peste alti 4 sau 5 ani. Exemplul cel mai clar este ca in prezent pe mai marii tarii ii preocupa doar sa fie in fruntea bucatelor si nu in a le obtine. Astfel este clar ca duelurile neincetate intre puterile statului n-au nimic benefic pentru noi si pentru tara.
Nu este zi de la Dumnezeu sa nu vezi ce sageti isi arunca unii altora. Efectul sau efectele sunt la vedere. Si asta cand stii cate legi si acte normative pentru redresarea situatiei de fata asteapta rezolvarea. Din 2007 incoace sunt in jur de 450 de proiecte propuse, dintre care nici jumatate nu s-au discutat si adoptat.
Am spus, de nenumarate ori, ca daca vrem ceva bine, pentru noi si pentru tara, nimic nu se poate face decat construind si aplicand reforme substantiale care sa asigure valorificarea eficienta a tuturor resurselor materiale si umane.
Am intrat cu surle si trambite in UE, ceea ce se parea ca nu-i rau si nu are cum sa fie rau. Ne-am ales, insa, cu ceva beneficii? Este greu de apreciat daca dupa ani in care am cotizat si cotizam cu sume deloc de neglijat noi nu profitam asa cum altii o fac. Reprezentantii nostri in UE se dueleaza si in acel for pentru interesele deloc intelese ale partidelor care i-au trimis acolo, nefacand un efort comun pentru binele tarii.
Concret, noi inca nu beneficiem decat partial din ceea ce ofera UE. Adica bani pentru dezvoltare pe multiple planuri. Pai, sa-ti dea cineva ceva pe tava, cum se zice si tu sa te faci ca ploua, este strigator la cer. In urma cu putini ani, un Guvern al nostru a demonstrat ca se poate face ceva si se parea ca am luat-o pe un drum bun. Imediat s-a „facut totul” ca el, adica Executivul, sa dispara. Pentru ca cineva, nu spun cine, ca in Caragiale, l-a spulberat, deoarece s-a intamplat ce s-a intamplat la… „Colectiv”.
A urmat „Guvernul Meu” cu rezultate evidente… zero. Unii sunt multumiti, ceilalti, cei multi adica, au inca lacrimi pe obraz.
Iata de ce, multe se zic, cu facutul este mai greu!?
Autor:
Ciprian Enache
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 137 – iunie 2017, pag. 3
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns