«

»

Planeta Albastra – Marea Mama – Pamantul

Share

„Pamantul este leaganul si sursa de existenta a vietii noastre.

In mod paradoxal, in numele civilizatiei si al prosperitatii l-am uitat, degradandu-l, pustiindu-l, poluandu-l. 

Daca omul distruge pamantul din care a fost creat si care-l hraneste, inseamna ca doreste sa se sinucida, ori adevarurile pe care le detine despre sine si natura sunt false.”

 

In fiecare an, ziua de 22 aprilie se sarbatoreste in intreaga lume, ca Ziua Pamantului.

Se desfasoara, astfel, o gama foarte larga de actiuni, care, in final, sa duca la protectia mediului inconjurator in ansamblul sau, la educatie pentru mediu si clima.

Originea deosebita ca importanta a acestei manifestari este SUA, unde a fost fondata in anul 1970. Abia in anul 2009, Organizatia Natiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sarbatoare oficiala a Planetei Pamant, expresie a dorintei oamenilor de a edifica un viitor mai bun, mai curat si mai verde planetei noastre. Se numeste si Ziua Internationala a Mamei Pamant, Marea Mama a tuturor oamenilor. Culorile folosite sunt cele naturale, verde, maro si albastru, aceasta in special in inscrisurile oficiale.

Mesajul MOTTO, scris la inceputul articolului, este si mesajul cartii mele „Mecanica pamanturilor in practica de consolidare a terasamentelor” scris la final, la pag. 450, in urma cu mai bine de 10 ani. Acest mesaj-manifest a fost, este si va fi valabil inca multi ani cata vreme nu va fi prea tarziu. Este o tema de cea mai mare importanta pentru omenire, producand ingrijorare si indemn pentru actiune hotarata… pamantul fiind, deja, bolnav!

Planeta se incalzeste, resursele naturale sunt pe cale de epuizare, solul si apele sunt poluate, tot mai multe specii de animale si plante sufera! Acestea sunt semnale grave produse de civilizatia si prosperitatea omenirii, care ignora, cu buna stiinta si nepasare, conditiile fundamentale ale existentei umane. Provocarea majora ce ne sta in fata fiind garantarea supravietuirii omului… viitorul vietii pe pamant!

Eminentul profesor al Scolii Politehnice  Hidrotehnice Timisorene, si, cu mandrie spun, distinsul meu profesor, dr. ing. Andrei Wehry, scria cu satisfactie si indemn in prefata cartii mele, mentionate mai sus: „Daca se va reusi ca pe langa o prezentare a tainelor si fenomenelor ce se petrec in intimitatea pamantului (terasamentelor) sa se picure si stropul de RESPECT pentru minunatul dar facut omului, PAMANTUL, atunci am credinta ca se va indeplini misiunea!”.  Este inca un APEL profesionist si competent adus, la cel mai inalt nivel, spre pretuirea PLANETEI ALBASTRE!

Manat de indemnul la actiune, profesorul Andrei Wehry ne incuraja mereu sa ne implicam… fiecare dupa puterile lui, deoarece „A proteja mediul costa mult, dar a nu face nimic ne va costa si mai mult…”.

Nu este suficient sa asteptam ziua de 22 aprilie a fiecarui an pentru a aniversa Ziua Planetei Albastre, ci trebuie sa ne implicam, actionand permanent, constant, zi de zi.

Autor:
ing. Teodor S. Boglut fost membru-expert al Comisiei Nationale CNCISC si director SC IFOR SA – Bihor, Oradea 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 137 – iunie 2017, pag. 53

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/06/01/planeta-albastra-marea-mama-pamantul/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.