«

»

TOP GEOCART: Solutii inovatoare pentru Monitorizare si Avertizare – Leica VADASE este prima solutie mondiala de monitorizare care poate fi instalata intr-un receptor GNSS autonom

Share

TOP GEOCART, in colaborare cu institutii de cercetare-dezvoltare si de invatamant din tara si din strainatate, desfasoara, in mod continuu, activitati de cercetare si inovare in domeniul monitorizarii structurilor si a riscurilor provocate de hazarde naturale, precum si pentru determinarea si analiza fenomenelor precursoare. Aceste preocupari s-au concretizat in proiectul „Sistem de determinare si avertizare a riscului alunecarilor de teren in zonele de importanta geostrategica”, proiect derulat in cadrul PNCDI-PN II-INOVARE, impreuna cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului si Universitatea Bucuresti. De asemenea, TOP GEOCART a fost si este partener activ in mai multe contracte care au ca obiectiv monitorizarea structurilor si a riscurilor provocate de cutremure, in care se utilizeaza cele mai precise echipamente si tehnologii de pozitionare geodezica produse de Leica Geosystems.

TOP GEOCART asigura folosirea unor metode inovatoare pentru monitorizarea riscului si avertizare, in cazul aparitiei miscarilor seismice in zonele monitorizate, pentru a oferi o solutie completa pornind de la consultanta, analiza si proiectare pana la livrare, instalare, instruire, suport tehnic si mentenanta.

Leica VADASE (Variometric Approach for Displacement Analysis Stand-Alone Engine – www.vadase.eu) este prima solutie mondiala de monitorizare care poate fi instalata intr-un receptor GNSS autonom. Aparatul masoara, inregistreaza si transmite deplasarile verticale si orizontale din terenurile cu risc seismic si din zonele locuite sau cu constructii industriale de mare anvergura din imediata vecinatate. Acestea reprezinta o componenta importanta a evaluarii riscului major la care sunt supuse obiectivele industriale si centrele locuite din zone cu potential seismic cunoscut.

Investigarea se poate realiza in mod profesional prin studiul zonelor de interes pe o perioada lunga de timp, utilizand atat tehnologii GNSS cat si clasice, modelarea si interpretarea rezultatelor in context local si regional. Se evidentiaza, de asemenea, legatura clara, imediata, a factorilor de mediu si a problemelor de hazard natural, prin aplicarea tehnologiilor satelitare, care permit determinari cu o precizie foarte buna, de ordinul milimetrilor.

Determinarile asigura intocmirea unui model spatio-temporal al deplasarilor in zonele de importanta geostrategica. Acest model va permite conturarea unui tip evolutiv, spatio-temporal, al ariei monitorizate si, in acest fel, posibilitatea ca autoritatile competente sa poata lua masurile ce se impun pentru evitarea unor catastrofe.

Studierea in timp a deplasarilor verticale si orizontale ale arealelor cu risc seismic nu reprezinta o tema noua, insa, datorita evolutiei echipamentelor si tehnologiilor, in ultimii ani posibilitatile de aplicare s-au schimbat radical si, de asemenea, a crescut gradul de precizie (incredere) al rezultatelor.

Importanta acestor monitorizari este deosebita pentru studierea evolutiei arealelor industriale sau a ansamblurilor hidrotehnice. Deplasarile care apar sunt foarte periculoase atat pentru zona afectata, cat si pentru comunitatile din zona, pentru caile de comunicatie, iar pentru obiectivele naturale (lacuri, rauri etc.) ele pot deveni adevarate catastrofe.

Solutia Leica VADASE promovata de TOP GEOCART pentru  monitorizare si alerta in cazul miscarilor seismice din zonele de importanta geostrategica are ca scop studiul si determinarea zonelor de risc, a vitezei si acceleratiei de deplasare a acestora, pentru elaborarea de solutii fundamentate stiintific. Totodata, trebuie sa se tina seama de toti factorii care pot duce la deplasari crustale: exploatari miniere si petroliere, structura geologica a zonei, tipurile litologice care intra in compozitia crustei etc. Din acest motiv, prelucrarea si interpretarea datelor se va face in mai multe variante, in functie de elementele specifice.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 137 – iunie 2017, pag. 58

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/06/01/top-geocart-solutii-inovatoare-pentru-monitorizare-si-avertizare-leica-vadase-este-prima-solutie-mondiala-de-monitorizare-care-poate-fi-instalata-intr-un-receptor-gnss-autonom/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.