«

»

Trofeul Calitatii ARACO: Reabilitarea sistemelor centralizate de irigatii in Cosnita – Republica Moldova

Share

Beneficiar: MILLENNIUM CHALLENGE ACCOUNT – Moldova
Executant: Asocierea – lider in consortiu HIDROCONSTRUCTIA SA cu IAMSAT MUNTENIA SA
Consultant: EGIS EAU
Antreprenor lucrari de instalatii: IAMSAT MUNTENIA SA 

IAMSAT Muntenia SA a castigat, impreuna cu partenerul sau de Consortiu, Hidroconstructia SA, 3 licitatii publice in Republica Moldova, pentru reabilitarea sistemelor centralizate de irigare de pe raurile Prut si Nistru.

Lucrarile de reabilitare au prevazut construirea unor statii noi de pompare si reabilitarea celor existente, dotarea sistemului cu 10 pompe performante cu costuri reduse in exploatare, instalarea a peste 85 de km de tevi din otel si polipropilena, cu o durata de viata de peste 60 de ani, realizarea sistemelor de aspiratie a apei cu protectia populatiei piscicole a raului Nistru etc.

Zona totala irigabila este formata din urmatoarele patru sectoare:

  • Primul sector (denumit sectorul SP – 1) cu 1.043 ha este deservit de statia de pompare sub presiune SP – 1;
  • Al doilea sector (denumit sectorul SP – 2) cu 365 ha este deservit de statia de pompare SP – 2;
  • Al treilea sector (denumit sectorul SP – 3 , S – 1) cu 583 ha este deservit de statia de pompare SP – 3;
  • Al patrulea sector (denumit sectorul SP – 4), care cuprinde aproximativ 492 ha, este deservit de statia de pompare SP – 4.

In cadrul contractului au fost realizate obiectivele: construirea, testarea, punerea in functiune si formarea ulterioara a personalului de exploatare si intretinere, privind Reabilitarea Sistemului Centralizat de Irigatii de la Cosnita (2.483 ha).

 

Lucrarile au cuprins:

  • Construirea unei noi statii de pompare sub presiune SP – 1, care include: constructia lucrarilor de admisie, inclusiv instalarea de noi dispozitive de protectie a pestelui si masuri de protectie impotriva ghetii; construirea unei cladiri noi; procurarea si instalarea de noi pompe, motoare, lucrari de racordare si montarea de intrerupatoare electrice aferente functionarii; amenajarea teritoriului, montarea si instalarea sistemului de scurgere a apei in jurul statiei de pompare SP – 1.
  • Reabilitarea sistemului de aport fluvial si a statiei de pompare SP – 2: inlocuirea lucrarilor de admisie, instalarea de noi dispozitive de protectie a pestelui si masuri de protectie impotriva ghetii; renovarea cladirii existente, extinderea cladirii cu o noua camera tehnica pentru montarea intrerupatoarelor electrice; procurarea si instalarea de noi pompe, motoare, lucrari de racordare si montarea de intrerupatoare electrice aferente functionarii; amenajarea teritoriului, instalarea gardului si a sistemului de scurgere a apei in jurul statiei de pompare SP – 2.
  • Reabilitarea statiilor de pompare sub presiune SP – 4 prin: inlocuirea lucrarilor de admisie, instalarea de noi dispozitive de protectie a pestelui si masuri de protectie impotriva ghetii; renovarea cladirii existente, consolidarea structurilor si extinderea cu o noua camera tehnica pentru montarea intrerupatoarelor electrice; furnizarea si instalarea de noi pompe, motoare, lucrari de racordare si montarea de intrerupatoare electrice aferente functionarii; amenajarea teritoriului, instalarea gardului si a sistemului de scurgere a apei in jurul statiei de pompare SP – 4.

Dupa reabilitare, sistemul de irigare Cosnita este mai eficient si flexibil in exploatare, fiind dotat cu echipament modern. Lucrarile au inclus construirea unor statii noi de pompare si reparatia celor existente si dotarea sistemului cu 10 pompe performante cu costuri reduse in exploatare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 137 – iunie 2017, pag. 14

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/06/01/trofeul-calitatii-araco-reabilitarea-sistemelor-centralizate-de-irigatii-in-cosnita-republica-moldova/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.