«

»

Arhitectura fara limite (XII)

Share

Continuam prezentarea catorva dintre proiectele renumitului arhitect spaniol Santiago Calatrava Valls.
Vom incepe cu unul dintre cele mai spectaculoase proiecte concepute de acesta. 

CIUTAT DE LES ARTS I LES CIÈNCIES  – Valencia, Spania

Pana in urma cu 50 de ani, orasul Valencia era traversat de raul Turia. Albia acestuia era navigabila, pe el circuland numeroase vaporase. Raul era traversat de poduri spectaculoase iar pe maluri erau multe restaurante.

In 1957, in urma unei furtuni violente, raul a iesit furios din matca producand inundatii devastatoare. Timp de cateva saptamani, orasul a fost efectiv scufundat sub ape, in unele locuri adancimea acestora ajungand la peste 5 metri. Zeci de oameni si-au pierdut atunci viata si numeroase cladiri au fost distruse.

In urma unei asemenea catastrofe, municipalitatea a hotarat devierea completa a albiei raului. In prezent acesta nu mai intra in oras, iar pe locul in care curgea raul a ramas o albie goala.

Aceasta a fost valorificata prin amenajarea unor parcuri cu fantani si grupuri statuare, cu flori, palmieri si plante exotice, alei pietonale si piste pentru biciclete.

In 1990 municipalitatea a hotarat construirea, in extremitatea vestica a fostei albii, a unui “oras al artelor si stiintei”.

Arhitectii Santiago Calatrava si Felix Candela au castigat licitatia si au imaginat un proiect fabulos, un complex arhitectural futurist care cuprinde, in ordinea inaugurarii lor:

  • Hemisfera – sub forma de ochi, care adaposteste o sala de cinematograf IMAX, planetariul si o sala laser.
  • Muzeul Stiintelor Principele Felipe sub forma unui schelet de dinozaur.
  • L`Umbracle – o alee pe care sunt sadite specii vegetale originare din zona, care adaposteste in interior si Aleea Sculpturilor – o galerie de arta in aer liber
  • L`Oceanogràfic – cel mai mare acvariu din Europa, cu o suprafata de 110.000 mp si 42 de milioane de litri de apa. L`Oceanogràfic are acoperisul sub forma de nufar si este opera arhitectului valencian Adrian Pelaez Coronado
  • Palatul Artelor Regina Sofia – dedicat muzicii si artelor scenice, cuprinzand 4 sali mari: Sala Principala, Aula Magistrala, Amfiteatrul si Teatrul de Camera
  • Podul L`Assut de l`Or – cu un pilon de 125 m, care este si punctul cel mai inalt al orasului
  • Agora – o piata publica acoperita, destinata concertelor si evenimentelor sportive. Aici se desfasoara, de pilda, Marele Premiu al Comunitatii Valenciene la tenis. 

 

AUDITORIO DE TENERIFE – Tenerife, Spania

Situat in Santa Cruz de Tenerife, capitala insulelor Canare, Auditorio de Tenerife este un ansamblu  polivalent, care cuprinde o sala de concerte cu 1.558 de locuri si o sala mai mica – pentru muzica de camera – cu 428 de locuri.

Constructia inceputa in 1997 si terminata in 2003 are o cupola curbata din beton, cu o inaltime de 60 m.

Forma sculpturala neobisnuita ofera privitorului aspecte diferite ale cladirii, in functie de unghiul din care aceasta este privita.

 

ESTAÇAO DO ORIENTE – Lisabona, Portugalia

Gara de Est din Lisabona, proiectata de Santiago Calatrava si construita intre anii 1993 si 1998, a fost inaugurata cu ocazia Expozitiei Universale din anul 1998, gazduita de Capitala Portugaliei.

„Bijuteria” constructiei este, fara indoiala, acoperisul cu dimensiunea de 78 m x 238 m, cu o arborescenta filigranata. Impresia futurista este accentuata de acoperisul intrarii, care are forma unei aripi.

Complexul include o statie de autobuz si una feroviara pentru trenuri suburbane, de cursa medie si lunga.

 

MUSEU DO AMANHÃ – Rio de Janeiro, Brazilia

Cladirea face parte dintr-un amplu proiect de revitalizare a cartierului Porto Maravilha – una dintre cele mai rau famate zone ale orasului.

Investitia a costat cca 56 milioane euro si a fost finalizata in 2016 pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Este situata pe un dig din piata Mauá acolo unde acosteaza toate pacheboturile turistice.

Muzeul cuprinde 5.000 mp spatii pentru expozitii permanente si temporare, un auditorium cu 400 locuri, un centru educational, o cafenea si un magazin de suveniruri.

Sustinut de uriase nervuri, acoperisul este placat cu panouri solare, ce se misca in functie de pozitia soarelui. Datorita lor, cladirea consuma cu 40% mai putina energie decat altele similare. In plus, apa din mare este folosita pentru reglarea temperaturii interioare si pentru reumplerea bazinelor reflectorizante ce inconjoara cladirea.

Un alt detaliu impresionant este fereastra de mari dimensiuni amplasata deasupra intrarii in cladire.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 138 – iulie 2017, pag. 62

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/07/01/arhitectura-fara-limite-xii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.