Impactul mentinerii lucrabilitatii betonului
Pentru a face fata provocarilor existente in industria moderna a constructiilor, inginerii proiectanti si contractorii solicita performante extreme ale betonului in stare proaspata si intarita, durabilitatea fiind de o importanta primordiala. 01000000000
Pe langa calitatea materiilor prime selectate, permeabilitatea scazuta este o cerinta fundamentala pentru un beton durabil, aceasta depinzand de calitatea liantului, agregate, raportul apa/liant, gradul de compactare, gradul de hidratare, conditiile de tratare, precum si de absenta sau prezenta fisurilor.
Compactarea eficienta si asigurarea conditiilor optime de tratare / intarire a betonului dupa punerea in opera sunt aspecte cheie pentru a avea un grad adecvat de hidratare si porozitate, obtinand astfel durabilitatea necesara.
Obtinerea unui grad de compactare ridicat este direct corelata cu lucrabilitatea amestecului de beton in momentul punerii in opera, lucrabilitatea fiind definita ca proprietatea betonului proaspat „care determina usurinta cu care poate fi malaxat, turnat, compactat si finisat sau usurinta cu care poate asigura umplerea cofrajelor si inglobarea armaturilor”.
Astfel, mentinerea lucrabilitatii betonului din momentul prepararii si pana in momentul punerii in opera reprezinta un parametru-cheie de performanta ce conditioneaza si determina punerea in opera corecta si, implicit, omogenitatea si durabilitatea betonului in structura. In plus, in cazul betoanelor cu aer antrenat, modificarea lucrabilitatii amestecului genereaza si modificarea procentului de aer antrenat, ceea ce afecteaza in mod sigur rezistenta la gelivitate.
Obiectivul oricarui producator de beton marfa este simplu – sa livreze pe santier beton de aceeasi calitate in mod constant, zi de zi, sarja de sarja. Cu toate acestea, mentinerea capacitatii de prelucrare a betonului proaspat poate fi o provocare majora pentru producatori, tinand cont de faptul ca reactiile dintre componentele acestuia, i.e. hidratarea cimentului, absorbtia de apa a agregatelor etc. – conduc la modificari ale caracteristicilor betonului imediat dupa malaxare.
Efortul constant al industriei de betoane de a se indrepta catre sustenabilitate implica utilizarea de materiale care pot fi caracterizate printr-o tendinta accentuata de pierdere a capacitatii de prelucrare.
Aditional, fluctuatiile conditiilor de mediu, durata extinsa a transportului, viteza redusa de turnare, intarzierile neprevazute la locul de punere in opera, conduc, de cele mai mute ori, la variatii ale performantelor betonului proaspat intre momentul prepararii si momentul efectiv al punerii in opera.
Aceste modificari, dintre care cea mai frecventa si mai vizibila se manifesta printr-o scadere brusca a lucrabilitatii in prima jumatate de ora de la preparare, sunt foarte importante, deoarece pot duce la cresteri substantiale de costuri, cauzate de neacceptarea de catre contractor a sarjelor de beton si/sau costuri de reciclare.
Metode de gestionare
In practica de zi cu zi sunt utilizate diferite metode de prevenire sau gestionare a acestei scaderi inevitabile a lucrabilitatii: folosirea in exces a aditivilor intarzietori de priza, redozarea suplimentara de aditiv plastifiant/superplastifiant la locul de turnare, prepararea unor betoane cu o lucrabilitate mai mare decat cea necesara, astfel incat betonul sa ajunga la locul de turnare cu o tasare cat mai apropiata de cea specificata sau chiar greseala de a adauga apa suplimentara la locul de turnare.
Fiecare dintre aceste metode poate avea impact asupra calitatii betonului pus in opera.
Utilizarea aditivilor intarzietori de priza, in masura in care prin aceasta metoda chiar se obtine o mentinere a lucrabilitatii pe o durata suficienta, va avea impact asupra dezvoltarii rezistentelor in primele faze de intarire a betonului si, implicit, asupra timpului de decofrare.
In plus, betonul cu caracteristici de priza intarziata este mult mai susceptibil la aparitia fenomenului de fisurare plastica. Astfel ca este necesara o atentie suplimentara in tratarea ulterioara turnarii, si anume protejarea corespunzatoare si suficienta a betonului impotriva evaporarii apei, folosind agenti antievaporanti cu grad ridicat de blocare.
Re-dozarea unui aditiv plastifiant/superplastifiant la locul de punere in opera presupune prezenta personalului instruit/calificat pentru astfel de situatii, care sa determine cantitatea de aditiv suplimentara necesara fiecarei cife in parte si sa efectueze inregistrarile in documentele oficiale.
Practica gresita de ajustare a lucrabilitatii prin adaos suplimentar de apa, in masura in care se depaseste raportul A/C prescris in reteta, are impact asupra rezistentelor initiale dar, mai ales, asupra rezistentelor finale, iar in cazul betoanelor cu aer antrenat, poate genera o crestere necontrolata a continutului de aer.
Desigur, opiniile fata de acest aspect sunt impartite. Pe de o parte sunt pareri de tipul: „Ne confruntam cu aceasta situatie de mult timp, nu avem ce sa facem decat sa o acceptam si sa o gestionam cum putem mai bine!”. De cealalta parte, exista si producatori de beton si contractori care nu doresc sa se expuna riscurilor, si solicita, in mod continuu, o tehnologie prin care lucrabilitatea s-ar putea mentine o perioada mai lunga de timp.
Solutii pentru controlul lucrabilitatii betonului
In acest sens, BASF propune gama de produse MasterSure – gama de aditivi ce se bazeaza pe o tehnologie cu un mecanism de actiune distinct – molecule cu absorbtie intarziata – care permite mentinerea lucrabilitatii betonului pe perioade mai mari de timp, fara a afecta timpii de priza sau rezistentele la termene mici.
MasterSure poate fi folosit ca produs de sine statator pentru a imbunatati consistenta amestecurilor de beton sau in combinatie cu aditivii superplastifianti din gama MasterGlenium, avand urmatoarele beneficii:
- Un singur produs pentru mai multe aplicatii;
- Extinderea ariei de livrare deservita de statia de beton;
- Minimizeazǎ necesitatea ajustarii tasarii pe santier, folosind apa suplimentara sau aditivi superplastifianti;
- Reducerea volumului de munca, implicat in testari suplimentare pe santier;
- Flexibilitate si control al mentinerii lucrabilitatii fara intarziere in dezvoltarea rezistentelor;
- Constanta sarja-de-sarja in tasare, aer antrenat si rezistente;
- Mai putine sarje respinse de contractor si cresterea satisfactiei clientilor – loialitate datorita calitatii consecvente a betonului;
- Randament imbunatatit in utilizarea cifelor de transport.
Continuand seria de noi tehologii propuse industriei de beton:
- MasterMatrix – betoane autocompactante cu cantitati reduse de parti fine
- MasterX-Seed – accelerarea intaririi betonului la termene foarte scurte
- MasterEase – superplastifiant pentru beton usor de pompat, pus in opera si finisat
- MasterSuna – folosirea nisipurilor contaminate cu minerale argiloase
gama MasterSure ofera posibilitatea de a mentine in timp lucrabilitatea betonului, asigurandu-se astfel uniformitatea sarjelor de beton puse in opera, conditie majora atat pentru durabilitatea constructiei, cat si pentru reducerea costurilor suplimentare, deci incadrarea in bugetului proiectului.
Divizia de Aditivi pentru betoane a BASF asigura partenerilor sai: produse de inalta calitate, logistica eficienta, expertiza si consultanta de specialitate prin personal tehnic autorizat.
Produsele sub brandul Master Builders Solutions sunt utilizate pentru a facilita punerea in opera, pomparea si finisarea betonului proaspat, aspectul, performantele si durabilitatea betonului intarit.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne contactati:
BASF Divizia pentru Constructii
Sos. Ploiesti-Targoviste (DN72)
Com. Aricestii-Rahtivani, RO-107025
T + 40 344 520 104
T + 40 344 520 102
E-mail: constructii-romania@basf.com
Web: www.master-builders-solutions.basf.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 138 – iulie 2017, pag. 28
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns