«

»

BAUDER: Protectia la foc pentru acoperisuri usoare industriale

Share

Protectia la foc pentru constructiile industriale

Termoizolatia si hidroizolatia acoperisurilor usoare industriale, conform normei DIN 18234

Timpul inseamna bani – este valabil in special la construirea halelor industriale la scara mare. Acestea trebuie sa fie proiectate si construite in cel mai scurt timp si, de preferinta, cu optimizirea costurilor. O asemenea constructie s-a realizat usor si rapid, in ultimii ani, pe structura din tabla trapezoidala. Din cauza caracteristicilor geometrice ale profilelor metalice din tabla trapezoidala apar, in cazul incendiilor, situatii speciale.

Centrul de cercetare pentru incendii din Karlsruhe a inceput, inca din anii `70, cercetari aprofundate in acest domeniu. Astfel, exista norma DIN 18234, care a fost revizuita in 2003. In norma DIN 18234 comportamentul la foc, referitor la profilele din tabla trapezoidala, este tratat in asociere cu termoizolatiile (fig. 1).

Directiva privind constructiile industriale –  Ghid tehnic referitor la protectia la incendiu

Cerintele minime referitoare la protectia la incendiu a unor asemenea constructii sunt reglementate in Directiva privind constructiile industriale. Directiva este folosita drept ghid sau normativ in ceea ce priveste protectia la incendiu si, prin urmare, are un caracter obligatoriu. Cu referire, de exemplu, la punctul 5.11 „Suprafete ale acoperisurilor >2.500 m2” executate din profile de tabla trapezoidala, pe baza constructiilor admise conform normei DIN 18234, prevederile sunt valabile nu doar pentru halele cu o suprafata a acoperisului mai mica de 2.500 m2, ci se recomanda a se construi, inca din faza de proiectare, conform indicatiilor normei DIN 18234, pentru a evita problemele in cazul unor extinderi.

Teste in sistem ca baza pentru protectia efectiva

Un motiv important pentru introducerea noii norme a fost legat de cercetarile Institutului din Karlsruhe. Aceasta deoarece comportamentul la foc al materialelor unei structuri de acoperis nu mai este suficient sa fie analizat separat, conform normei DIN 4102. Pentru a face o evaluare a riscului, sistemul se va verifica pe intreaga structura de acoperis, in conditii reale. Doar asa interactiunile intre materialele existente pot fi cercetate si catalogate intr-un mod precis (fig. 2).

Sistem testat: BauderPIR, termoizolatia din spuma poliuretanica dura

Sistemele de acoperis testate sunt prezentate in norma DIN 18234, partea 2. Pentru sistemele testate nu mai este necesara alta certificare. In sistemul testat se afla si termoizolatiile din spuma poliuretanica dura cu o grosime de cel putin 40 mm. Astfel, conform normei DIN 18234, este aprobata folosirea ca material termoizolant a lui BauderPIR.

Proprietatile excelente ale spumei poliuretanice dure sunt ideale pentru termoizolatia constructiilor de acoperis usor. Placile de format mare (1,2 m x 2,4 m) permit montajul rapid si eficient. In comparatie cu alte termoizolatii, BauderPIR FA se situeaza mult mai bine, avand o conductivitate termica cu valori de 0,024 (W/mK), fata de alte termoizolatii cu 0,040 (W/mK). Aceasta inseamna ca spuma poliuretanica poate asigura aceleasi valori de termoizolare, cu grosimi mai reduse. Rezultatul: inchiderile se fac mai usor, elementele de fixare sunt mai scurte, materialul transportat pe acoperis are un volum mai redus, toate fiind aspecte importante, care fac constructia mai economica.

Hidroizolatia va fi, de asemenea, verificata

Conform normei DIN 18234 pot fi folosite hidroizolatii intr-un singur strat sau in mai multe straturi (bitum sau material plastic). Hotarator este certificatul la foc exterior. Intreaga structura de acoperis trebuie, insa, testata si clasificata conform normei EN 13501-5.

In norma DIN 18234 o atentie speciala este acordata barierelor de vapori. Barierele de vapori au valori ale puterii calorice care nu trebuie sa depaseasca 10.500 KJ/m². Pentru aceasta, Bauder recomanda bariera de vapori autoadeziva pe baza de bitum BauderTEC DBR. Un avantaj special este capacitatea sa de lipire – autoadeziva la rece.

Atentie la strapungeri (guri de scurgere si luminatoare)

Pentru a impiedica extinderea focului prin acoperis, strapungerile, precum luminatoarele, necesita o atentie speciala. Aceasta inseamna ca luminatoarele trebuie asezate direct pe tabla trapezoidala iar termoizolatiile poliuretanice sa fie aplicate pana in dreptul luminatorului. Daca luminatorul va arde sub forma de picaturi, peste hidroizolatie, atunci hidroizolatia va fi acoperita cu un strat de pietris cu grosimea de 5 cm (fig. 3).

De asemenea, realizarea de „mici strapungeri”, precum gurile de scurgere, este reglementata in norma DIN 18234. La montajul termoizolatiei BauderPIR nu sunt necesare masuri speciale in raport cu gurile de scurgere.

CONCLUZII

Avand sistemele testate conform normei DIN 18234, noi punem la dispozitia beneficiarilor criterii simple de alegere a solutiilor impotriva incendiilor, pentru acoperisurile usoare industriale executate cu materialele marca Bauder.

Autor:
Holger Krüger 

Contact:
Bauder SRL
Cluj-Napoca
P-ta. 1 Mai nr. 4-5, 400141 – Cluj
Telefon: +40 / (0) 2 64 / 20 66 38
Telefax:+ 40 / (0) 2 64 / 20 66 39
E-mail: info@bauder.ro
Web: www.bauder.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 138 – iulie 2017, pag. 24

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/07/01/bauder-protectia-la-foc-pentru-acoperisuri-usoare-industriale-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.