«

»

CONECO ROMANIA: Importanta protectiilor pasive la foc

Share

Cand vorbim despre protectia la foc a unei cladiri, probabil ca multi dintre noi ne imaginam un sistem de sprinklere, ne gandim la protejarea elementelor din lemn ale casei de vacanta cu vopsea ignifuga, sau chiar la pompierii ce intervin asupra incendiilor care au loc din ce in ce mai des in Romania.  Insa protectia la foc a cladirilor presupune mult mai mult decat atat, iar la nivel global este tratata ca o adevarata industrie.

Vom explica, in acest articol, Importanta Protectiei Pasive la Foc a cladirilor si, probabil, va vom raspunde si la unele intrebari despre cum, cand si de ce trebuie sa avem acest subiect in vedere.

Pentru inceput, este de mentionat faptul ca cea mai importanta cerinta pe care trebuie sa o indeplineasca o constructie de calitate, dupa rezistenta mecanica si stabilitate, este securitatea la incendiu, conform Legii 10/1995 privind calitatea in constructii.  

Cladirile trebuie sa fie proiectate astfel incat sa mentina produsele combustibile departe de ocupantii ei, permitandu-le evacuarea de urgenta, in siguranta. De asemenea, se ia in considerare si siguranta pompierilor in timpul interventiei de stingere a incendiului. Prin urmare, daca o cladire este protejata la foc in mod corect, aceasta poate rezista unui incendiu pentru un timp rezonabil, fara a se ajunge la colaps.

Scopul principal al protectiei pasive la foc este limitarea propagarii focului in celelalte incaperi, fata de cea in care are loc incendiul. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul peretilor, planseelor si usilor rezistente la foc, care vor forma, in cadrul cladirii, asa-numitele Compartimente de Incendiu.

Aditional fata de compartimentarea cladirii, protectia pasiva la foc implica si utilizarea materialelor intumescente sau a placilor rezistente la foc, aplicate/montate pe elementele metalice care compun structura de rezistenta a unei constructii sau aplicate pe conducte de evacuare aer/fum etc.

Aici intervine intrebarea care se pune de cele mai multe ori: De ce e nevoie sa protejam la foc otelul, care este un material incombustibil? Intr-adevar, otelul nu intretine arderea, insa la depasirea temperaturii de aproximativ 550 °C (considerata temperatura critica de cedare a otelului), acesta isi pierde proprietatile care au stat la baza proiectarii structurii, fapt ce poate conduce la colapsul intregii cladiri in timpul incendiului sau ulterior si, implicit, la pierderea de vieti omenesti.

Prin Normativul de Siguranta la Foc P118 se determina riscul de incendiu, in functie de densitatea sarcinii termice si destinatia cladirii, si incadrarea constructiilor in grade de rezistenta la foc, care va decide, in final, rezistentele la foc (RF) ale tuturor elementelor structurii unei cladiri. De asemenea, in baza normativului de siguranta la foc, proiectantul de structura intocmeste Scenariul de Securitate la Incendiu al cladirii in cauza, unde sunt considerate cele mai defavorabile ipoteze ale unui incendiu, cu scopul de a-l anticipa si preveni.

Pentru ca am specificat mai sus principalul obiectiv al unei protectii la foc, si anume evacuarea utilizatorilor acesteia in conditii de siguranta in timpul incendiului, in articolele ce urmeaza vom antama si subiectul tubulaturilor de ventilare si desfumare, regasite in majoritatea cladirilor din Romania.

In alta ordine de idei, trebuie sa stim ca, pentru lucrurile mentionate anterior si care converg catre un singur scop major: protejarea cladirilor impotriva incendiilor si, implicit, a utilizatorilor lor, exista echipe tehnice care reusesc sa anticipeze comportamentul structurii in caz de incendiu dar si sa il imbunatateasca, incepand cu proiectantii acesteia, continuand cu excutantii, inginerii instalatori, pompieri si terminand cu aplicatorii autorizati de protectie la foc.

In acest sens, va prezentam serviciile oferite de compania CONECO ROMANIA, recunoscuta pe piata constructiilor din Romania ca fiind principalul furnizor de protectie pasiva la foc.

Peste 1.000.000 de metri patrati protejati la foc in majoritatea oraselor din Romania, dar si in tari precum Bulgaria, Belgia, Qatar, 15 ani de experienta in domeniul protectiei pasive la foc dar si o crestere continua a cifrei de afaceri a companiei (7.800.000 RON in 2016), sunt cifrele care ne pozitioneaza in topul aplicatorilor de materiale rezistente la foc.

Fie ca vorbim de aplicare de vopsele termospumante, mortar rezistent la foc pe structuri metalice, elemente din beton armat, tubulaturi de ventilare si mai nou (conform ultimelor teste din 2017 trecute cu succes in laboratoare autorizate din Slovacia), tubulaturi de desfumare, fie ca ne referim la ignifugarea lemnului sau la montajul peretilor rezistenti la foc, echipa tehnica a companiei CONECO va incerca, de fiecare data, sa isi depaseasca limitele si sa ofere solutii care sa satisfaca chiar si cele mai dificile cerinte ale clientilor sai.

In ultimii 2 ani am reusit sa compunem un portofoliu de lucrari de protectie la foc cu unele dintre cele mai importante cladiri din Bucuresti si din tara (ex. Pavilioane noi ROMEXPO, Laserul ELI – NP, BOB Tower, Global Worth Campus, Baneasa Shopping Center, Cladirea Unicredit, Park Lake, Oregon Park, Floreasca Park, Aeroport Cluj-Napoca, Ramada Sibiu, Sala Lia Manoliu).

Va invitam sa vizitati site-ul nostru web: www.coneco.ro pentru mai multe informatii si sa ne contactati pentru orice problema privind protectia pasiva la foc a cladirilor.

Va garantam raspunsuri si solutii profesioniste, totul in timp util! 
Contact:
CONECO ROMANIA
Str. Av. Vasile Fuica nr. 64, sector 1, Bucuresti
Tel: 021-224.40.87
E-mail: office@coneco.ro
Web: www. coneco.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 138 – iulie 2017, pag. 16

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/07/01/coneco-romania-importanta-protectiilor-pasive-la-foc/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.