«

»

INFO-FIRE – iulie 2017

Share

Aceasta pagina va va tine la curent cu o selectie de noutati ale domeniului, de la noi si din strainatate, pe care le consideram utile pentru cititorii nostri.  Astazi, doua informatii: 

  1. Prorogarea termenului limita de obtinere a autorizatiilor ISU de functionare

Prin prorogarea acestui termen se urmareste stabilirea unui termen care sa faca posibila conformarea de catre toti beneficiarii in ceea ce priveste obligatia de obtinere a autorizatiei de securitate la incendiu, reducerea riscului inregistrarii unui volum mare de solicitari inainte de expirarea termenului prevazut de legislatia in vigoare, reducerea riscului de nerespectare a termenelor de emitere a avizelor/autorizatiilor de securitate la incendiu de catre beneficiarii care nu s-ar incadra in termenul actual, reducerea costurilor pentru intocmirea documentatiilor, realizarea unor documentatii si lucrari de constructii de calitate, negrevate de presiunea timpului, reducerea numarului de solicitari de autorizare respinse pentru neconformitati.

Parlamentul Romaniei a adoptat urmatoarea LEGE privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 17/2016 pentru prorogarea termenului prevazut la art. 30 alin. (41) din Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor:

Articolul unic se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Termenul pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu prevazut la art. 30 alin. (41) din Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 633 din 21 iulie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se proroga pana la data de 30 septembrie 2017.

(2) Beneficiarii care depun pana la data de 30 septembrie 2017 documentatia pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu sau au proiecte in avizare pentru finantare sunt exceptati de la aplicarea amenzilor, daca termenul de conformare nu depaseste 31 decembrie 2017.”

*  *  *

  1. Comunicatul ASI referitor la incendiul care a distrus pe 26 mai 2017 o cladire pentru arhiva din comuna Darasti, judetul Ilfov

Incendiul care a distrus pe 26 mai a.c. o cladire din comuna Darasti, judetul Ilfov, in care era depozitata o arhiva, a fost amplu relatat in presa si prezentat de televiziunile de stiri, unele dintre ele transmitand evenimentul in direct.

Dar unele informatii transmise de reporterii de la fata locului au fost eronate, de natura sa dezinformeze opinia publica, intre acestea fiind si acelea potrivit carora:

Compania de arhivare care detine depozitul investise recent intr-un sistem performant antiincendiu, pe baza de gaz inert, dar care nu functiona in toata hala sau „Cladirea era prevazuta cu sistem special de stingere pe baza de gaz, care insa nu a facut fata

Care este adevarul?

In teren exista 4 hale: doua vechi si neechipate cu sistem de stingere si doua noi echipate cu acest sistem. Incendiul a avut loc la una dintre halele vechi (neechipata cu sistem de stingere cu gaze inerte), consecintele fiind cunoscute.

Din stirile transmise de televiziunile prezente la fata locului se (poate) intelege insa ca incendiul a avut loc intr-o hala dotata/prevazuta cu sistem de stingere cu gaze, care – in pofida acestui sistem modern de stingere instalat – a ars pentru ca acesta nu a facut fata incendiului devastator declansat.

Trebuie remarcat ca in interviurile luate, atat reprezentantul ISU Bucuresti-Ilfov, dl. Daniel Vasile, cat si al beneficiarului, dl. director Ştefan Ecxarcu, au avut comentarii corecte si pertinente asupra evenimentului si a desfasurarii acestuia.

Beneficiarul chiar a subliniat faptul ca incendiul nu ar fi putut avea loc in una dintre halele modernizate si echipate cu sistem de stingere (prin inundare/deversare de gaz inert). Informatia eronata a aparut se pare doar in relatarile televizate de la fata locului.

Acest eveniment este o noua ocazie de a sublinia inca o data necesitatea echiparii acestui tip de cladiri cu sisteme performante de detectie si stingere cu gaz inert – singurele care pot oferi o securitate reala la acest tip de evenimente.

Aceste sisteme de stingere sufoca incendiul in mai putin de un minut (prin reducerea continutului de oxigen sub limita de intretinere a arderii), nu produc deloc  degradari ale materialelor stocate din depozit si (in cazul gazului Inergen) sunt si perfect ecologice (atmosfera fiind chiar respirabila, dupa deversare!).

ASI – ca asociatie profesionala in domeniu – isi exprima, inca o data, determinarea de a prezenta corect publicului cauzele reale si consecintele nefaste ale unor nerespectari ale normativelor in domeniu si derapajelor fata de prevederile legale care conduc – la fel ca si in cazurile Millenium, maternitatea Giulesti, cluburile Colectiv si Bamboo – la pierderi materiale importante si/sau de vieti omenesti.

De asemenea, tot ca si in cazurile anterioare, ASI repeta opinia sa potrivit careia:

In absenta unor masuri radicale si reale in organizarea structurala a domeniului securitatii la incendiu, asemenea incendii se vor repeta in viitor, cu frecventa si efecte sporite! 

Din pacate, acest avertisment nu este, in continuare, luat in serios de catre factorii de decizie din domeniu.

Asociatia pentru Securitate la Incendiu

Pt. conformitate,
arh. Horia Mihai NICOLESCU, Vicepresedinte

www.asociatia-asi.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 138 – iulie 2017, pag. 18

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/07/01/info-fire-iulie-2017/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.