«

»

Personalitati romanesti in constructii – Constantin POPA

Share

Ing. Constantin Popa a desfasurat o activitate laborioasa, cu rezultate dintre cele mai insemnate in domeniul executiei constructiilor din Bucuresti in perioada anilor 1959-1983, si mai ales in cei aproape 20 de ani cat a condus Intreprinderea de Constructii Montaj nr. 2. Sub conducerea sa, s-au realizat peste 90.000 de apartamente, scoli, crese, gradinite, cinematografe, complexuri comerciale si alte lucrari social-culturale, in special in zonele Titan, Drumul Taberei, Berceni, Colentina, Soseaua Stefan cel Mare, Calea Mosilor, Calea Dorobanti, Lacul Tei etc., precum si in centrul orasului. In afara acestora, a organizat si condus executarea unor lucrari cu caracter deosebit, ca de exemplu: consolidarea si renovarea Atheneului Roman; renovarea cladirii Tribunalului Municipiului Bucuresti; Hotelul Athénée Palace – aripa noua si renovarea celei vechi; consolidarea si renovarea Parlamentului; renovarea Centralei CEC; Hotelul Intercontinental; Teatrul National I.L. Caragiale; parcajul subteran din Piata Teatrului National I.L. Caragiale; magazinul Cocor; consolidarea si renovarea Halei din Piata Unirii; acoperirea Patinoarului artificial National; extinderea cladirii Ministerului Comertului Exterior – Chimimport; aripa noua a Universitatii Bucuresti; cladirea noua a Institutului de Arhitectura Ion Mincu; aripa noua si renovarea celei vechi la Hotelul Union; Baza de intretinere, reparatii si depou ITB din soseaua Alexandriei; poligoanele pentru panouri mari prefabricate din beton armat de la fabrica Granitul; renovarea Hanului lui Manuc, Hanului cu Tei si renovarile de pe str. Lipscani, Policlinica Vitan; Palatul Sporturilor si al Culturii (Sala Polivalenta); Spitalul Municipal etc. De asemenea, a organizat si realizat obiective in Libia si R.F. Germana, apreciate de beneficiari.

Pentru infaptuirea acestor numeroase si insemnate lucrari, ing. Constantin Popa a initiat o serie de activitati de natura tehnica, dintre care enumeram: realizarea primei statii de betoane centralizata din Bucuresti; cofraje tip masa si cofraje plane pentru realizarea structurii din beton armat la parcajul din Piata Teatrului National (renuntarea la cca. 200.000 mp tencuieli); grinda extensibila-inlocuitor de esafodaj pentru eliminarea consumului de material lemnos la cofrajele de la Teatrul National si Hotelul Intercontinental; cofraj de inventar pasitor pentru executarea puturilor de lift ale Hotelului Intercontinental; cofraje plane de dimensiuni mari (pe intreaga suprafata a diafragmelor din beton armat); cofraje din metal, in forma paralelipipedica taiate in pana, pentru realizarea structurii din beton armat a puturilor de lift; prefabricarea puturilor de lift; poligon de camere de baie integral prefabricate; trepte si contratrepte prefabricate; solutii de pardoseli (parchetul lamelar, fibrobetonul etc.).

De asemenea, ing. Constantin Popa are si unele inovatii aplicate, dintre care amintim: schela tip lant (care a inlocuit schela tabulara, reducand consumul de metal la 15%); mesele de tencuit (care inlocuiesc schelele pentru lucrul zidarilor in interiorul cladirilor) etc.

In anii 1983 si 1984, a activat la Grupul de santiere Metrou al T.C.I. Bucuresti al Ministerului Constructiilor Industriale in functia de director adjunct.

Ing. Constantin Popa a activat si in invatamant, ca profesor la Liceul Industrial de Constructii nr. 21 si la Scoala Tehnica de Maistri, intre anii 1963-1980, predand cursurile: Constructii civile, Desen tehnic, Tehnologia meseriei, Fizica, Organizarea si planificarea productiei.

Pentru intreaga sa activitate tehnica si de conducere a fost decorat cu diferite distinctii.

Ing. Constantin Popa a desfasurat timp de peste 30 de ani o activitate tehnica laborioasa: proiectare, cercetare, organizare, conducere si didactica.

Sub conducerea sa s-au executat multe dintre constructiile importante din perioada anilor 1960-1980: Hotelul Intercontinental, Teatrul National I.L. Caragiale, Palatul Sporturilor si al Culturii, Spitalul Municipal etc.

Preocupat continuu de aplicarea metodelor eficiente de lucru (la unele fiind autor) a invatat, invatand si pe altii, si a facut ca Intreprinderea Constructii Montaj 2 sa fie cotata printre cele mai bune din tara; meritul revenind in cea mai mare masura conducatorului ei.

Exigent, bun organizator, autoritar, perseverent, a impus ordinea si disciplina ca elemente esentiale, realizand lucrari de calitate si afirmandu-se ca unul dintre cei mai activi constructori.

O pagina de munca intensa, de daruire, de consum neintrerupt, care, poate, l-a costat si viata. Inginerul si omul Constantin Popa a decedat in anul 1986 si ramane unul dintre specialisti in domeniu, ocupand un loc aparte intre personalitatile de prestigiu ale breslei constructorilor din Romania.

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 138 – iulie 2017, pag. 60

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/07/01/personalitati-romanesti-in-constructii-constantin-popa/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.