In primul rand, personal, cred ca este destul de greu sa se vorbeasca despre o „industrie de securitate” cu adevarat functionala in Romania. Dar poate sunt eu pesimist.
Incercarile unor companii de notorietate pe piata autohtona de a reprezenta ceva in acest sector par mai degraba „zbateri” ce depind de disponibilitatea unor clienti mai mult sau mai putin orientati sau de oferte „spot” ale statului ce, de multe ori, au un iz de „tunuri” şi nu ma refer aici la onorabila arma a artileriei.
Cei de peste ocean, in zona „Marelui Licurici” sunt mai orientati (ca in multe alte domenii) şi cauta constant sa gaseasca motivele logice ale necesitatii punerii acestui domeniu, al securitatii, in locul potrivit pe care trebuie sa-l ocupe in arhitectura unei afaceri. Pe cand majoritatea companiilor de la noi nu au reuşit sa treaca de nivelul „Lasa ca merge şi aşa”, „Rezolv eu, ca-l ştiu pe…” sau „La noi nu se poate sa se intample”, probabil motivati şi de preturile mari ale serviciilor de securitate. In contextul cheltuielilor tot mai greu de suportat, marketingul american cauta sa demonstreze ca securitatea reprezinta o parte a afacerii indisolubil legata de principalele activitati specifice de business. Specialişti americani au identificat şi catalogat chiar şi zece posibile tendinte ale industriei de securitate. Cred ca aceste tendinte sunt, in mare masura, aplicabile şi mediului de afaceri romanesc, singura problema fiind disponibilitatea factorilor de decizie de a tine seama de acestea şi de a le aplica in curtea proprie. Studiul acopera o perioada de cinci ani şi a fost facut cu sprijinul a peste 450 de manageri din sectorul industrial. Poate ca ar fi interesant sa vedem concluziile acestui studiu de marketing, cu toate diferentele ce caracterizeaza mediile de afaceri şi conceptiile din cele doua zone.
- Siguranta va juca un rol semnificativ in desfaşurarea afacerii
Rolul managementului de securitate a fost redefinit pe parcursul ultimilor cinci ani. Cerintele autoritatilor de profil privind securitatea personalului propriu, tot mai elevate, au facut ca managerii sa acorde atentie din ce in ce mai mare calitatii produselor şi serviciilor specifice de securitate, pregatirii personalului, regulilor de sanatate şi securitate a muncii, facand trecerea de la nivelul declarativ de „O sa facem ce putem” la „O sa facem ce este mai bine!”.
- „Cazierul” de securitate va fi important in masurarea excelentei operationale
Raspunsurile mai multor manageri din industrie, in legatura cu definirea a cinci cai de masurare a excelentei operationale, au inclus in pozitii fruntaşe documentarea evenimentelor de securitate, care permite adaptarea deciziilor operationale la realitatea nevoilor mediului de lucru.
- Pregatirea specifica a personalului
Acelaşi studiu scoate la iveala faptul ca excelenta operationala este influentata şi de calitatea pregatirii de securitate a personalului, de la toate nivelurile. Este la fel de important şi aspectul legat de cine face aceasta pregatire a personalului şi de modul in care se exploateaza informatiile ce decurg din nevoile reale de securitate ale locului de munca, in sine. De asemenea, exista o nevoie de pregatire suplimentara a factorilor de conducere şi chiar a acelora care implementeaza politica de securitate. Pregatirea de securitate are caracter continuu.
- Alegerea unor produse şi echipamente de protectie competitive
Calitatea trebuie sa „bata” pretul in acest domeniu. La intrebarea „Cum afecteaza nevoia de reducere a cheltuielilor politica dumneavoastra de securitate?”, majoritatea managerilor au raspuns ca mai degraba au cautat sa foloseasca produse, echipamente de securitate şi protectie de calitate superioara, durabile, dacat unele ieftine şi efemere. Zilele conceptului „produse de unica folosinta” sunt numarate.
- Va fi necesara prezentarea şi promovarea eficienta a produselor şi serviciilor
Producatorii şi distribuitorii de echipamente de securitate vor trebui sa gaseasca solutii prin care identificarea de catre beneficiari a produselor lor care sa le satisfaca nevoile sa se faca uşor şi clar, aspect ce va duce la fidelizarea clientilor şi la creşterea increderii acestora in produsele şi serviciile oferite.
- Clientii vor cauta produse şi servicii care ofera plus-valoare propriei afaceri
Abilitatea unor producatori şi prestatori de servicii de a furniza şi plus-valoare va duce la departajarea acestora in ierarhia de piata. Capacitatea de a anticipa nevoia reala a beneficiarilor şi de a le furniza solutiile cele mai bune, la cheie, va determina loializarea acestora şi nu poate aduce decat satisfactii partilor.
- Schimbul de informatii intre beneficiari şi prestatori/furnizori va trebui sa fie permanent
Producatorii şi furnizorii de echipamente şi servicii trebuie sa deschida canale de comunicatie intre ei şi beneficiari. Prin aceste canale de safety consulting, care nu trebuie sa devina stresante, se vor furniza acele informatii şi in cantitatile necesare pentru ca managerii de securitate sa poata, oricand, lua deciziile cele mai corecte pentru satisfacerea nevoilor reale ale companiilor lor.
- Deciziile privind problemele de securitate in marile companii trebuie sa fie dirijate de la nivelul top managementului
Producatorii şi prestatorii/furnizorii de servicii de securitate vor trebui sa inteleaga şi sa recunoasca diferentele dintre colaborarea cu micile firme şi contractarea unor relatii de afaceri cu clienti corporativi, cu multe sedii sau cu sedii in care işi desfaşoara activitatea sute de angajati. Aici trebuie sa functioneze şi capacitatea de autoevaluare a prestatorului/furnizorului de servicii, care trebuie sa-şi recunoasca limitele şi sa decida daca este momentul implicarii intr-o relatie de afaceri cu beneficiarul. Un eşec intr-o astfel de relatie va lasa urme adanci in reputatia aceluia angajat in ceva in care nu are cum sa faca fata.
- Promptitudinea in afaceri
Iata o problema cu care cred ca fiecare dintre noi s-a confruntat, poate de mai multe ori, in derularea relatiilor contractuale dintre furnizori şi beneficiari. Anticiparea nevoilor beneficiarilor, livrarea bunurilor şi serviciilor atunci cand este nevoie de ele, reprezinta o parte a relatiei contractuale, ce poate asigura un avantaj strategic aceluia care este in stare sa inteleaga interdependenta partilor intr-o relatie contractuala.
- Identificarea riscurilor bazata pe frecventa incidentelor de securitate
Ce este proaspat in mintea managerului de securitate? Ultimul eveniment.
Imaginea pierderilor materiale, sau chiar a victimelor nu se estompeaza pana cand nu vor fi gasite metodele, pana nu vor fi adoptate masurile de prevenire adecvate. Toate acestea se pot realiza prin folosirea unor metode adecvate de identificare a riscurilor şi prin imbunatatirea masurilor de contracarare a acestora.
Acestea ar fi cele zece tendinte identificate de americani. Aş conchide cu afirmatia ca va fi necesara o consolidare a relatiei dintre beneficiar şi prestator, consolidare ce nu poate fi facuta decat prin increderea reciproca şi prin cunoaşterea bilaterala a nevoilor reale de securitate, dar şi a limitelor de competenta ale specialiştilor in securitate.
Din nefericire, cadrul legal din 2003-2004, a carui promisa imbunatatire stagneaza de mai bine de un an pe masa initiatorului de drept, nu are cum sa ofere flexibilitatea de care aceasta relatie, despre care am vorbit, are nevoie.
Autor:
col.(r) Petru Liviu Negoescu
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 138 – iulie 2017, pag. 26
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns