«

»

Arhitectura fara limite (XIII)

Share

TEMPLUL BAHAI – New Delhi, India

Cladirea este inspirata din floarea de lotus, designul Templului Casei de Inchinare fiind compus din 27 de „petale” acoperite cu marmura, aranjate in grupuri de cate 3 pentru a forma 9 laturi, specific tuturor caselor de cult Bahai.

Cele 9 usi ale templului se deschid spre o sala centrala cu inaltimea de 40 m si o capacitate de 2.500 persoane.

Marmura cu care sunt acoperite petalele templului este extrasa din muntele Panteli din Grecia; este aceeasi marmura din care sunt construite numeroase monumente antice (inclusiv Partenonul) si alte case de cult Bahai.

Impreuna cu cele 9 iazuri si gradini inconjuratoare, proprietatea Lotus Temple cuprinde 105 ha.

Arhitectul constructiei este un iranian, Fariborz Sahda, care locuieste acum in Canada, arhitect care a supravegheat si constructia.

Proiectul apartine firmei britanice Flint si Nelly iar constructia a fost executata, pe parcursul a 18 luni, de ECC Construction Group, care a finalizat-o in decembrie 1986.

Templul Lotus a primit numeroase premii pentru arhitectura, fiind cea mai vizitata cladire din lume: pana in 2001, 70 de milioane de vizitatori.

Templul se adreseaza credinciosilor Bahai, cu precizarea ca o casa de cult Bahai este un spatiu pentru adunarea si inchinarea oamenilor din toate religiile. Practic, oricine poate intra in templu, indiferent de conceptiile sale religioase.

 

ELBPHILARMONIE – Hamburg, Germania

Firma de arhitectura Herzog & de Meuron a pornit conceptia proiectului de la un depozit existent, construit aici pe peninsula Graslook a raului Elba in 1963, pastrand amprenta la sol a fostului depozit si fatada sa exterioara din caramida aparenta. A rezultat aceasta cladire deosebita cu un acoperis care imita valurile.

Primele 8 nivele corespund fostului depozit iar restul, pana la 26, cu o inaltime de 108 m – cea mai inalta din Hamburg – sunt in stilul cladirilor moderne cu pereti din sticla. In interiorul lor se afla o mare sala de concerte cu 2.100 de locuri, si aceasta foarte interesanta, orchestra fiind plasata in mijlocul salii, iar spectatorii de jur imprejur, la diverse nivele.

Acustica a fost proiectata de Iasuhisa Toyota care, pentru a asigura un sunet de calitate, a instalat peste 10.000 de placi de gips-carton.

Cladirea mai cuprinde inca o sala cu 550 de locuri, pentru concerte de muzica de camera si jazz, precum si un studio cu 170 de locuri pentru activitati educationale.

In partea estica a cladirii, intre etajele 9 si 20, se afla un hotel cu 244 de camere iar la etajele superioare din partea de vest sunt 45 de apartamente de lux.

Constructia cuprinde, de asemenea, sali de conferinta, restaurant, baruri, un centru SPA si un garaj cu 433 de locuri.

Proiectul a fost criticat mai ales pentru depasirea costurilor.

Piatra de temelie a constructiei a fost pusa in 2007, costul urmand sa fie de 241 de milioane euro si s-a inaugurat la 10 ianuarie 2017 cu un cost final de 789 de milioane euro.

 

MUZEUL DE ARTA CONTEMPORANA – Niteroi, Brazilia

Cladirea, semanand cu un OZN, construita pe un promontoriu stancos pe malul oceanului, ofera vizitatorilor o priveliste spectaculoasa asupra Muntelui Capatanii de Zahar si a orasului Rio de Janeiro.

Proiectantul acestei cladiri cu un aspect futurist este renumitul arhitect brazilian Oscar Niemeyer.

Constructia a durat cinci ani si a fost inaugurata la 2 septembrie 1996, avand destinatia de muzeu pentru lucrari de arta contemporana.

La primul etaj functioneaza administratia. La etajul al doilea se afla sala de expozitii si un balcon panoramic.

Mezaninul, care inconjoara intregul interior, este impartit in camere mai mici, de asemenea, pentru expozitii.

La subsol se afla o zona de depozitare a lucrarilor, un bar, un restaurant si un auditoriu pentru conferinte.

Suprafata totala a muzeului este de 2.500 mp. Pentru construirea cladirii, care are 50 m diametru, s-au consumat 3,2 milioane metri cubi de beton. Structura sa poate rezista la o greutate de aproximativ 400 de kilograme pe metru patrat si la o viteza a vantului de pana la 200 de kilometri pe ora.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 139 – august 2017, pag. 50

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/08/01/arhitectura-fara-limite-xiii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.