Casa Sociala a Constructorilor a organizat in data de 20 iulie a.c. o Masa Rotunda cu tema Sectorul Constructiilor: Prezent si Viitor.
Scopul evenimentului a fost punerea in dezbatere a realitatilor curente cu care se confrunta sectorul, respectiv: lipsa fortei de munca, migratia personalului calificat, importul de forta de munca, impactul societatilor transnationale asupra constructorilor romani, perspectivele de viitor, invatamantul dual, liceele tehnologice si scolile de meserii, lipsa cadrelor didactice specializate, lipsa santierelor pentru practica elevilor si studentilor.
S-a intentionat, cu aceasta o cazie, informarea participantilor cu privire la existenta organismelor de dialog social (patronate si sindicate), rezultatele obtinute pana in prezent si necesitatea continuarii si dezvoltarii acestei modalitati de comunicare intre diverse institutii.
In cadrul dezbaterilor a avut loc o prezentare a sistemului de autoreglementari sectoriale promovate prin dialog social de catre Casa Sociala a Constructorilor, de Comitetul Sectorial, de Casa de Meserii a Constructorilor, de Patronatele si Sindicatele reprezentative si a nevoii de consolidare a Dialogului social.
Obiectivul principal al informarii la care ne referim l-a constituit asadar, in principal, DIALOGUL SOCIAL, tema care a traversat intreaga agenda a evenimentului din municipiul Alexandria, ca factor fundamental si intrinsec al parteneriatului intre Sectorul de Constructii si reprezentantii clasei politice si ai administratiilor publice locale si centrale.
S-a urmarit, astfel, ca, in cadrul unui parteneriat civic, tehnicienii si politicienii sa gaseasca si sa propuna solutii optime pentru revitalizarea unui sector important al economiei nationale, a unor companii generatoare de plus-valoare si a lucratorilor din domeniile respective.
La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor publice locale, Primaria Alexandria, Inspectia in Constructii Teleorman, Inspectoratul Scolar Teleorman, Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, arhitectul-sef al municipiului Alexandria, consilieri locali si judeteni. Au fost invitati, de asemenea, si au participat reprezentanti ai 28 de Societati de Constructii din Alexandria si judetul Teleorman.
Partenerii evenimentului au fost: Casa de Meserii a Constructorilor, Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii (Patronatul Societatilor de Constructii si Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta), Federatia Generala a Sindicatelor Familia, Comitetul Sectorial in Constructii.
Asadar, situatia actuala din sectorul constructiilor, suficient de afectata de lipsa de proiecte si lucrari la nivelul capacitatilor de productie, a dotarii tehnice si tehnologice, precum si a folosirii din plin a fortei de munca, reprezinta principala problema care preocupa firmele de specialitate pentru a revigora un sector de productie determinant pentru cresterea economica de care tara are nevoie.
Iar o asemenea initiativa, de a pune fata in fata, intr-un dialog constructiv, reprezentanti ai tuturor entitatilor ce pot contribui la revitalizarea unui sector cu importanta deosebita pentru economia nationala, este binevenita si speram sa fie continuata si eventual, permanentizata.
Contact:
Casa Sociala a Constructorilor
Str. Episcopul Timus nr. 25
Bucuresti, sector 1 011611 Romania
Telefoane: (021) 317 89 02, (021) 316 83 42, (021) 317 62 35
Fax: (021) 300 80 23
Mobil: 0747 061 170
Email: office@casoc.ro
Web: www.casoc.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 139 – august 2017, pag. 14
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns