«

»

Este bine, si nu… prea!?

Share

Ziua trece, leafa merge, ce te bagi?

Si asta pentru ca timpul din decembrie 2016 si pana in prezent a trecut si el ca de fiecare data si nimic deosebit nu s-a inregistrat in folosul tarii.

Marirea salariilor si pensiilor nu este suficienta pentru a arata ca progresam benefic cu ceva anume. Adica un drum datator de sperante reale de edificare a unei lumi noi, moderne si mai ales competitive in raport cu alte tari si in primul rand cu cele din UE unde avem… crestere economica dar, culmea, suntem inca pe ultimile pozitii la multi, multi indicatori. Cu prioritate la accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare pe multiple planuri a ansamblului economiei nationale.

Ca sa nu mai vorbim ca nici daca ni se dau acesti bani gratis, nu facem ceva sa beneficiem de ceea ce s-ar putea face cu ei.

Potrivit unor statistici, in prezent sectorul constructiilor sufera sever pe fondul prabusirii investitiilor statului unde volumul lucrarilor de constructii a scazut in primele cinci luni din an cu 8,6% (serie bruta), afectand puternic sectorul constructiilor ingineresti (-29%) si sectorul de cladiri nerezidentiale (-12,1%).

In acest sens, cheltuielile totale ale statului cu investitiile sunt in 2017 cele mai mici din ultimii zece ani. Pana acum, doar 4,1 miliarde de lei a cheltuit statul din buget si din fonduri UE cu investitiile, o scadere de 55% fata de primele cinci luni din 2016, cand in cinci luni fusesera cheltuite 9 mi­­liarde de lei.

Singura explicatie este ca s-a abandonat si se abandoneaza, sine die, orice inseamna investitii.

Vorbind de investitii, stam si privim neputinciosi la risipirea unor importante fonduri bugetare pentru infrastructura rutiera si feroviara fara a beneficia de kilometrii promisi in primul rand in ceea ce inseamna autostrazi si drumuri nationale.

Unde se regasesc oare banii „papati” de firmele straine si romanesti pentru marile autostrazi care sa conecteze Romania la reteaua existenta din Europa?

Mai mult, unele firme straine sunt in diverse procese juridice cu Romania revendicand sume enorme pentru ceea ce chipurile li s-ar mai cuveni, desi lucrarile contractate nu s-au finalizat sau, mai rau, se surpa neincetat in ultima vreme!

In acelasi timp, Guvernul actual tace chitic cand este vorba de investitii pentru 2017 iar capitalul strain nu se mai aventureaza la ceva legat de investitii, investitii care au scazut la randul lor de la inceputul anului in curs cu cca 15%. Mall-urile si spatiile firmelor administrative, financiare si bancare au impanzit tara si alte intentii investitionale de viitor nu sunt avute in vedere de catre straini. Cel putin in prezent. Vorbim totusi de investitii si constructii.

Incurajand cat de cat mediul investitional Executivul, prin ministerul de resort, a inregistrat pana in prezent cca 20.000 de planuri de afaceri din partea unor noi dezvoltatori pe o gama variata de activitati. Un lucru bun de luat in seama si de care depinde probabil evolutia viitoare a economiei romanesti. Ramane de vazut cate dintre aceste planuri de afaceri vor fi materializate si mai ales cand.

Asadar, este bine sau nu prea, sa ne bucuram de ce ne va oferi viitorul apropiat sau indepartat?

Vom trai si vom vedea!

Autor:
Ciprian Enache 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 139 – august 2017, pag. 3

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/08/01/este-bine-si-nu-prea/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.