«

»

FPSC: Achizitiile publice in deriva!

Share

La peste un an de aplicare a noului pachet de acte normative privind achizitiile publice, autoritatile contractante, operatorii economici, chiar si reprezentantii ANAP (Agentia Nationala pentru Achizitii Publice) par depasiti de neclaritatile, problemele si nemultumirile care parca nu se mai sfarsesc. Si asta e valabil si pentru zona constructiilor, poate chiar mai pregnant in acest sector.

Vorbim despre contracte de executie, sau proiectare si executie care, prin specificul lor, au un grad sporit  de complexitate, factori de risc, timp de derulare mai mare decat cele de furnizare sau servicii. Deci aceste contracte ar trebui sa fie tratate corespunzator inca de la faza intocmirii documentatiei de atribuire, iar evaluarea ar trebui sa se faca numai de experti in domeniu. 

Realitatea cu care ne confruntam este aceea ca autoritatile – din lipsa expertilor tehnici, a  experientei in achizitii publice, de teama verificarilor din partea Curtii de Conturi sau din cauza interpretabilitatii legislatiei – ajung sa atribuie contracte de zeci si sute de milioane de lei pe criteriul „pretul cel mai scazut”, in urma unui simulacru de evaluare, pentru valori care – in mod realist – nu acopera nici macar costurile de executie in conditiile respectarii obligatiilor de legalitate si calitate.

Daca ar fi sa facem un top trei al problemelor in atribuirea contractelor de lucrari, acesta ar putea arata astfel:

  1. Evaluare lipsita de profesionalism – majoritatea autoritatilor contractante nu apeleaza la experti cooptati si specializati. Comisia de evaluare analizeaza ofertele cu resurse proprii. Ori, nu putem avea pretentia ca angajatii de la o primarie sa se priceapa si la IT si la constructii de sosele sau statii de epurare. In cel mai bun caz din Comisie face parte un proiectant sau un absolvent al facultatii de constructii, fara experienta de santier, cu sanse minime de a evalua corect ofertele depuse de constructori, iar implicatiile unei evaluari necorespunzatoare sunt majore, chiar „fatale” in perioada de implementare a proiectului. Daca la aceasta problema adaugam lipsa de profesionalism in intocmirea documentatiei de atribuire, in special a Caietului de sarcini si a contractului, este evident ca lantul erorilor va conduce la lucrari neterminate, costuri suplimentare, termene depasite etc.
  2. Contracte inechitabile, fara clauze de revizuire / ajustare / indexare. Introducerea acestora intr-un contract de executie tine strict de „optiunea” autoritatii contractante, care (experienta o arata) va alege calea cea mai simpla, respectiv „fara clauze de revizuire / ajustare / indexare”. Ori, in realitate, contractul ar trebui sa constituie un cadru flexibil, transparent, echitabil, care sa raspunda variabilelor care pot aparea pe parcursul executiei.
  3. Criteriului de atribuire „pretul cel mai scazut” – aproape generalizat pentru contractele de lucrari – In anul 2016 doar 9% dintre contractele incheiate, conform Raportului ANAP, pe categoria CPV lucrari de constructii au fost atribuite utilizand criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate – pret, restul fiind atribuite pe baza criteriului pretul cel mai scazut.

Exista solutii – apreciem noi – iar pentru rezolvarea acestor probleme Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) face demersuri concrete, sustinand, in acest sens, un dialog permanent cu reprezentantii Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP). Trebuie sa recunoastem si sa apreciem deschiderea acestora pentru situatiile practice pe care le-am supus dezbaterilor si intentia declarata de a  imbunatati legislatia, chiar daca, deocamdata, impresia generala este ca se bate pasul pe loc.

In rezolvarea primei probleme  identificate, credem ca – in sprijinul activitatii Comisiilor de evaluare – implicarea expertilor (tehnici) cooptati ar trebui sa devina obligatie legala, atata timp cat autoritatea contractanta nu are in comisie cel putin un expert tehnic cu experienta de santier (in cazul contractelor de lucrari). Aceasta activitate ar trebui bugetata corespunzator, pentru ca poate reduce semnificativ riscurile unei evaluari superficiale si problemele in implementare.

Exista numeroase programe – unele derulate din fonduri europene – pentru cresterea capacitatii profesionale a autoritatilor contractante, dar acestea se refera strict la legislatia achizitiilor, ori, pentru evaluare, cunostintele tehnice / experienta practica necesare nu pot fi obtinute intr-o sala de cursuri. Urmeaza, de asemenea, ca FPSC sa se consulte cu reprezentantii ANAP, pentru a se intocmi o baza de date cu experti tehnici care au pregatirea si experienta necesare.

Daca ne referim la clauzele de modificare, credem ca nu poate trece de ANAP, si nu poate fi lansata nicio procedura de executie a lucrarilor, fara clauze de revizuire a preturilor. De luni de zile sustinem ca nu pot fi lasate la latitudinea autoritatilor contractante, sub forma de optiune, conditiile de modificare a contractelor in cazul in care pe piata au aparut conditii diferite decat cele initiale. Spre exemplu cresterea salariului minim pe economie ar trebui sa duca, practic automat, la modificarea valorii contractuale, fiind imposibil astazi de a executa lucrari la o valoare fixa, stabilita cu 3 – 4 sau mai multi ani inainte. ANAP a inteles aceasta realitate, Ordinul 141/ 14.06.2017  ca si instructiunile pe care urmeaza sa le emita par sa vina in intampinarea rezolvarii acestor probleme.

In ceea ce priveste criteriul de atribuire, FPSC considera ca libertatea autoritatilor contractante de a cataloga un contract de lucrari ca fiind un contract simplu – la care se poate merge in continuare pe pretul cel mai scazut – sau contract complex – pentru care este obligatorie stabilirea unor factori de evaluare suplimentari fata de pret – este o eroare, deoarece aceasta este o apreciere pur subiectiva.

Intentia Directivei UE este ca pretul cel mai scazut sa fie criteriul „de exceptie”, multe tari din UE excluzand, din start, posibilitatea atribuirii unui contract de lucrari altfel decat pe baza unui criteriu „pret – calitate”. La noi se merge in continuare din inertie, pe „pret”, ca si cum experienta anterioara nu ne-a invatat nimic.

Suntem in discutii cu ANAP pentru stabilirea unor factori de evaluare care sa vina in sprijinul autoritatilor, dezorientate atunci cand trebuie sa renunte la „pret”, ca unic element de departajare a ofertelor.

Pe langa factorii de evaluare propusi si agreati cu ANAP, cum ar fi: pret/cost, grad de adecvare si detaliere a graficului de executie, calificarea personalului responsabil de proiectare / executie etc. – sustinem ca unul dintre factori trebuie sa fie numarul de muncitori angajati in ultimul exercitiu financiar incheiat. Scopul ar fi sa nu mai asistam la contracte de lucrari atribuite unor firme de apartament, care nu au capacitatea reala de executie a unui proiect. De asemenea, sa nu mai incurajam munca la negru si subcontractarea necontrolata.

Mai mult, consideram ca experienta privind executia lucrarilor in Romania, pe baza legislatiei nationale, ar putea sa fie un criteriu important de departajare, deoarece specificul si particularitatile legislative si relatia cu autoritatile – oricat de europeni si de uniti suntem – sunt diferite de la o tara la alta. In aceste conditii, autoritatile beneficiare ar obtine un avantaj evident daca ar lucra cu un operator care a executat lucrari similare in tara noastra.

Ce putem spune in prezent este faptul ca suntem in deriva, dar suntem, totusi, optimisti! Chiar daca piata constructiilor trece printr-o perioada grea, din cauza lipsei de forta de munca, a unei legislatii care nu incurajeaza mediul privat, chiar daca investitiile pe fonduri europene par pierdute pentru anul 2017 iar legislatia achizitiilor publice este, de multe ori, sacul de balast care ne tine pe loc, operatorii din domeniu raman increzatori. FPSC le este alaturi, Federatia noastra implicandu-se activ pentru o piata concurentiala corecta, dominata de profesionalism si un cadru legislativ adecvat si coerent.

Autor:
Irina Forgo – Director Programe FPSC 

Contact:
Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii
Str Alexandrina 20- 22, sector 1, Bucuresti
Tel.: +4 0753 039 138
E-mail: office@fed-psc.ro
Web: www.fed-psc.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 139 – august 2017, pag. 8

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/08/01/fpsc-achizitiile-publice-in-deriva/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.