«

»

GEOSTRU: Verificari pentru diguri din pamant cu programul Earth Small Dams (ESD)

Share

GEOSTRU este unul dintre cele mai cunoscute branduri la nivel mondial ce ofera produse software si servicii in urmatoarele domenii: inginerie civila, inginerie geotehnica, geologie, geomecanica, geofizica, incercari in situ, hidrologie si topografie.

Atentia acordata clientilor si dezvoltarii de programe mereu in concordanta cu cele mai moderne tehnologii ne-au permis sa devenim una dintre cele mai puternice companii din domeniu pe pietele internationale.

Programele, traduse in prezent in opt limbi, sunt compatibile cu normativele de calcul nationale si internationale, fiind caracterizate de un cost competitiv si o calitate garantata de peste 30.000 de instalari in peste 135 de tari din intreaga lume.

Criteriul de verificare a lucrarilor de indiguire in cazul digurilor artificiale, criteriu descris mai jos, este valabil pentru toate lucrarile cu inaltime a corpului digului mai mica de 15 metri.

Din punct de vedere static, o evaluare globala a conditiilor de stabilitate ale lucrarii se poate deduce dintr-o procedura aproximativa care imparte digul in doua parti, una amonte si alta aval, pentru a fi verificate separat. Impartirea este indicata in Figura 1: partea RMN este despartita de partea posterioara MNS de un plan vertical, prin linia MN.

Problema se imparte astfel in doua probleme partiale, care vor fi rezolvate facand referire la unitatea de grosime a digului.

Partea aval MNS actioneaza ca un suport pentru partea amonte impinsa de apa: forta rezistenta, care se opune impingerii transmise de partea amonte, se manifesta corespunzator fiecarei cote, ca un efort de forfecare ce actioneaza de-a lungul sectiunii orizontale de baza (sectiunea cu cele mai mari solicitari).

Conditiile de verificare trebuie satisfacute la: rezervor plin, rezervor gol, rezervor golit rapid.

 

REZERVOR PLIN

Conditia de verificare este exprimata de inegalitatea:

Tv ≤ Rv 

Tv = S + Fo + Fv + FS + FT reprezinta efortul total de forfecare ce actioneaza asupra bazei NS si este compus din urmatoarele actiuni:

S – impingere hidrostatica a apei indiguite

Fo – actiune seismica orizontala a masei structurale

Fv – actiune seismica verticala a masei structurale

FS – actiune inertiala a apei indiguite

FT – impingerea terenului amonte de sectiunea MN

Rv reprezinta rezistenta pe care materialul este capabil sa o dezvolte si este compusa dintr-o componenta de frecare si una coeziva:

Rv = Pv (gs) · tanφ + c’ · bv

unde:

Pv – rezultanta actiunilor verticale in functie de gs

c’ – coeziune

 

REZERVOR GOL

Efortul de forfecare total Tm care actioneaza pe sectiunea de baza este dat de relatia:

Tm = Fo + Fv + FT

Rezistenta este exprimata de:

Rm = Pm (ga) · tanφ + c’ · bv

unde: Pm reprezinta rezultanta actiunilor verticale in functie de ga 

REZERVOR GOLIT RAPID

In aceasta conditie lipseste brusc actiunea de suport exercitata de impingerea hidrostatica pe paramentul amonte, in timp ce corpul digului, care nu a avut timp sa se goleasca prin infiltrare, ramane imbibat cu apa.

Efortul de forfecare total Tm care actioneaza pe sectiunea de baza din zona amonte este definit ca:

Tm = [0,5 · gS · H21 · KA + 0,5 · gW · (2/3 · H)2 + kh · A(RTMSR) · gg]

Rezistenta Rm se exprima cu formula:

Rm = Pm (gg) · tanφ

unde:

Pm reprezinta rezultanta actiunilor verticale in functie de gg.

Calculul hidraulic al unui dig din pamant priveste trei aspecte: identificarea „liniei de saturatie”, calculul debitului si verificarea la sifonare.

Linia de saturatie reprezinta cea mai inalta linie de curgere: sub toate punctele acesteia materialul saturat de apa este in conditii hidrostatice, in timp ce deasupra presiunea lipseste.

Este o curba convexa in sus si poate fi determinata grafic dupa indicatiile din Figura 2.

Pentru a calcula debitul de infiltrare pe unitatea de grosime a corpului digului, trebuie sa fie cunoscuta lungimea medie a parcursului de infiltrare, iar in acest scop trebuie consultate relatiile empirice disponibile in literatura tehnica.

Prin intermediul acestei marimi se poate cuantifica debitul prin urmatoarea formula:

Q = 4/9 · (k · H2/L)

unde:

k – este media geometrica a celor doi coeficienti ko  kv, coeficient de permeabilitate ideal constant in toate directiile

L – este lungimea medie a parcursului de infiltrare

Verificarea la sifonare este efectuata cu relatia empirica a lui Bligh, sub forma:

La > cm · H

unde:

La – dezvoltarea perimetrala a profilului fundatiei

cm – raport critic, depinzand de natura terenului si putand lua valori cuprinse intre un maximum de 20 pentru materiale necoezive foarte fine si un minimum de 4 pentru argile foarte dure si compacte.

Programul GEOSTRU® dezvoltat in acest scop este Diguri din pamant – Earth Small Dams (ESD), disponibil pe site-ul nostru www.geostru.eu la adresa de aici

Contact:
EngSoft SRL
Cluj-Napoca – ROMANIA
RO30277934
Tel.: (+40) 737 28 38 54,
E-mail: office@geostru.eu
Web: www.geostru.eu/ro/

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 139 – august 2017, pag. 18

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/08/01/geostru-verificari-pentru-diguri-din-pamant-cu-programul-earth-small-dams-esd/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.