«

»

TROFEUL CALITATII ARACO: Conservarea, protejarea si punerea in valoare a monumentului de patrimoniu national. Biserica Evanghelica C.A. Sibiu

Share

Beneficiar: Parohia Bisericii Evanghelice C.A. Sibiu
Proiectant arhitectura: Dr Krekeler Generalplanungs und Inginieurgesellschaft GmbH
Proiectant structura: SC Popp&Asociatii SRL
Executant: SC SINECON SA antreprenor general si SC Constructii SA antreprenor de specialitate 

Biserica este un amplu edificiu in stil gotic, cu planul bazilical format dintr-un cor poligonal cu trei travee, urmand spre vest transeptul, apoi nava centrala impreuna cu cele doua laterale (lungime totala cca 72 m, latime totala cca 22 m) si turnul masiv (inaltime 73,34 m), inglobat intr-un nartex (ferula), format la randul lui din trei nave.

Pe latura dinspre nord corul este flancat de o sacristie, prezentand o extindere si un turn dreptunghiular scund, cu scara spre etajul sacristiei. Pe latura dinspre sud, corespunzator corului se afla o capela accesibila din exterior si corespunzator turnului, turnuletul cu scara spiralata accesand podul bisericii si turnul.

Degradari survenite in timp:

 • Cedari bazale
 • Striviri
 • Flambaj
 • Impingeri orizontale in elementele verticale
 • Tasari pe verticala ale sistemelor de boltire

Lucrari de consolidare – restaurare si punere in valoare a monumentului

 1. Consolidarea sarpantei

Lucrarile de restaurare propuse au constat in completari de elemente lipsa, aferente fermelor transversale, eliminari de elemente sau dispozitive ulterior realizate, daunatoare din punct de vedere al mecanicii, biologiei sau fizicii constructiilor, inutile sau degradante, inlocuiri de material lemnos in zonele degradate mecanic sau biologic pastrand caracteristicile geometrice, mecanice si biologice ale elementelor la care se intervine. De asemenea s-au executat  masuri de conservare privind tratamentele contra incendiilor si unele mici interventii legate de ajustari de imbinari (fixari de cuie din lemn etc.).

Avand in vedere dimensiunile mari ale sarpantei, remedierea s-a executat in etape, pe zone si in concordanta cu lucrarile de restaurare a intregii structuri. Astfel, lucrarile la sarpanta s-au facut pe zone, concomitent cu consolidarea boltilor si a partii superioare a peretilor.

 1. Consolidarea boltilor

S-a realizat prin introducerea unui sistem de consolidare, pentru a descarca peretii de sarcina orizontala provenita din impingerea boltilor si a restabili schema statica a boltii.

Acest sistem a constat din:

 • tiranti dispusi in dreptul arcelor boltii, in cazul boltilor stelate;
 • tiranti dispusi in dreptul arcelor si nervurilor boltii, in cazul coltilor in cruce;
 • un ansamblu de nervuri amplasate la extradosul boltilor;
 • centuri si camasuieli din beton armat la partea superioara a peretilor, insotite de baterii de tiranti;
 • injectarea tuturor fisurilor;
 • introducerea de mortar in rosturile dintre bolti si pereti.

Tirantii amplasati la nasterile boltilor sunt executati din otel rotund OB37 cu diametrul de 32 mm.

Sistemul de nervuri de la extradosul boltilor

Pe extradosul boltilor s-a amplasat un sistem de nervuri de rigidizare si de suspendare a nervurilor din piatra de la intradosul boltilor.

Nervurile de rigidizare de la extradosul boltilor s-au executat din lem lamelar incleiat, format din placi de 8 mm lipite intre ele cu rasina epoxidica speciala si in final, s-a badijonat cu fibra de carbon. Dispunerea placajelor din lemn s-a facut alternativ, urmarind conturul boltilor, astfel incat sa se realizeze o tesere a acestora.

Pe boltile in cruce nervurate, nervurile din lemn de la extradosul boltilor urmaresc nervurile din piatra de la intrados si au sectiune 20 cm x 25 cm.

Pe boltile stelate s-a executat un sistem ortogonal de nervuri din lemn incleiat, dupa cele doua directii principale ale structurii. Nervurile de pe directie transversala cladirii sunt nervuri principale cu sectiunea 8 cm x 12 cm, iar cele de pe directie longitudinala sunt nervuri secundare cu sectiune 8 cm x 10 cm. Suspendarea nervurilor de piatra de la intradosul boltilor s-a facut prin intermediul unor tije filetate zincate, introduse in rasina epoxidica prin gauri care strapung nervura de lemn, bolta si piatra. La partea superioara a nervurii din lemn, tija filetata are piulita si contrapiulita.

 1. Consolidarea peretilor la partea superioara

In timp, peretii au suferit degradari multiple: cedari de reazem, deplasari din impingerea boltilor (incarcari gravitationale), deplasari din seism, degradari biologice.

In cazul peretilor au fost luate masuri de ameliorare si imbunatatire a comportarii la diversele solicitari la care sunt supusi. Aceste masuri constau in injectarea fisurilor cu mortar de var. De asemenea, rosturile care s-au format intre bolti si pereti s-au umplut cu mortar de var si s-au inlocuit zonele deteriorate de zidarie.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 139 – august 2017, pag. 60

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/08/01/trofeul-calitatii-araco-conservarea-protejarea-si-punerea-in-valoare-a-monumentului-de-patrimoniu-national-biserica-evanghelica-c-a-sibiu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.