«

»

ZUBLIN: Piloti cu baza largita

Share

Compania Züblin Romania are o experienta de aproape 15 ani pe piata din Romania si beneficiaza de know-how-ul de peste 100 de ani al firmei „mama” din Germania, in domeniul lucrarilor speciale de fundare.

Inca de la infiintare, Züblin Romania a fost promotorul celor mai noi tehnologii si echipamente din domeniul lucrarilor geotehnice speciale in Romania, de la brevete nationale pentru piloti de var si jet grouting, pana la urmarirea electronica, in timp real, a pozitiei si inclinatiei panourilor pentru pereti mulati. Astfel, Züblin Romania a ajuns sa fie prima companie din Romania care a executat piloti cu baza largita, intr-unul dintre cele mai mari proiecte din Bucuresti. 

Executia pilotilor

Forarea pilotilor se executa sub protectia noroiului bentonitic sau a polimerilor, cu respectarea normativului in vigoare pentru piloti SR EN 1536 – 2011. La inceput, se executa pilotul pana la cota din proiect, avand diametrul nominal din proiect de sus pana jos pe toata lungimea acestuia. Se schimba sapa de foraj si se instaleaza, pe tija utilajului, o sapa speciala de supralargire, prevazuta cu aripi extensibile reglabile si o cutie-rezervor pentru evacuarea detritusului rezultat in urma supralargirii bazei pilotului.

Executia bazei largite

Executia bazei largite se face prin introducerea succesiva a sapei de supralargire a bazei, avand setat diametru crescator la fiecare introducere, coroborat cu volumul de material care poate fi evacuat in cutia-rezervor a sa. O atentie deosebita trebuie acordata curatarii bazei supralargirii pilotului, astfel incat suprafata rezultata in urma supralargirii sa fie neteda si fara depozite de detritus, care pot afecta capacitatea portanta finala a pilotului.

Supralargirea se considera finalizata dupa parcurgerea tuturor etapelor de supralargire si curatare, conform caietului de sarcini elaborat pe baza studiului geotehnic si a naturii terenului.

Caracteristici

Pilotii executati de Züblin Romania au avut un diametru de 1.060 mm, iar supralargirea bazei s-a efectuat la un diametru de 2.640 mm. Lungimea totala a pilotilor, inclusiv zona cu baza largita, a fost de aproximativ 36,5 m.

In urma testelor efectuate pe pilotii cu baza largita la diametru de 2.640 mm, acestia au avut un comportament foarte bun, chiar si la o incarcare de 1.200 tone, la care deplasarile au fost de ordinul catorva cm, in conditiile unui teren argilos cu foarte putine lentile de nisip.

Avantaje

Folosirea pilotilor cu baza largita a permis preluarea unor incarcari mult mai mari, determinate de suprastructura din beton a constructiei, ceea ce nu ar fi fost posibil in conditiile folosirii unor piloti obisnuiti, din cauza numarului foarte mare de piloti necesari intr-un spatiu limitat.

Utilizand asemenea tip de piloti, cu baza largita, s-a reusit reducerea numarului pilotilor la aproape jumatate fata de cei obisnuiti, cu distante suficient de mari intre ei, astfel incat sa nu se influenteze reciproc, iar tasarile finale ale constructiei sa fie mult reduse, comparativ cu aceeasi clasa de constructie.

Concluzie

Folosind tehnologii avangardiste se pot obtine economii importante si constructii cu comportament mai bun, atat in conditii normale de utilizare cat si in cazurile limita.

Contact:
ZUBLIN ROMANIA
Str. Domnita Ruxandra, nr. 12, et. 1
Sector 2, Bucuresti, Romania
Telefon:
+40-21-212.08.89
+40-21-212.08.91
Fax: +40-21-210.57.47
Mobil: +40-372-753.003
E-mail: office@zublin.ro
Web: www.zublin.ro

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 139 – august 2017, pag. 22

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/08/01/zublin-piloti-cu-baza-largita-3/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.