«

»

Arhitectura fara limite (XIV)

Share

Proprietarii de hoteluri incearca sa-şi atraga clientii, atat prin serviciile oferite cat si prin arhitectura exterioara si interioara a spatiilor de cazare, sperand ca turistii vor trai senzaţii deosebite si vor dori sa revina sau vor tenta pe altii sa se cazeze acolo.
Asa se face ca, in ultima perioada, au aparut in peisajul hotelier constructii din ce in ce mai spectaculoase.
Cateva dintre ele le vom prezenta in articolul din aceasta luna a serialului „Arhitectura fara limite”. 

 

Burj Al Arab – Dubai, Emiratele Arabe Unite

Avand 321 de metri si 60 de etaje, Burj Al Arab (in traducere, Turnul Arabilor) este cea mai inalta cladire din lume folosita exclusiv ca hotel. Este recunoscut oficial ca singurul hotel de 7 stele – clasificarea oficiala fiind, insa, 5 stele Deluxe.

Burj Al Arab este situat pe o insula artificiala, la 280 de metri de plaja Jumeirah, fiind legat de tarm cu un pod curbat.

Construirea cladirii a inceput in 1994 si s-a finalizat in 1999. Doar executia fundatiei, care a constat din 230 de piloni din beton infipti in nisip la 40 de metri adancime, a durat circa 3 ani si tot circa 3 ani si cladirea propriu zisa. Designul cladirii – proiectat de societatea britanica WS Atkins PLC – coordonata de arhitectul Tom Wright – imita o ambarcatiune cu vele tipic araba.

Exteriorul cladirii are o arhitectura ultramoderna, in timp ce interiorul – proiectat de designerul Khuan Chew – este o combinatie luxoasa de stiluri occidentale si orientale. La constructie s-au folosit: 70.000 mc ciment, 9.000 t de otel si 24.000 mp de marmura. Cladirea are un atrium imens de 180 de metri inaltime şi o platforma de aterizare pentru elicoptere la etajul 28. 8.000 mp din interior sunt acoperiti cu foita de aur de 24 de carate.

Costul total al constructiei: circa 1,6 miliarde de dolari.

 

Tubohotel – Tepoztlan, Moreno – Mexic

Ce aţi zice, insa, de un hotel cu spatiile de cazare in niste tuburi din beton. Ideea a apartinut echipei de arhitecti de la Studioul Arhitect T3, care a raspuns, astfel, dorintei proprietarului de a avea un hotel construit rapid, ieftin, ecologic si foarte accesibil. Asa au rezultat 20 de camere care au si avantajul de a oferi locatarilor o ambianta exterioara placuta, tuburile fiind amplasate intr-o zona cu multa vegetatie.

 

Hotelul Cutiilor de Bere – Danemarca

Daca nu v-au placut camerele din tub, poate va plac cele din niste cutii de bere. Evident, mult mai mari. Acest camping din cutii de bere este situat langa lacul Skandenborg. Are 121 de camere si este folosit doar in luna august, atunci cand aici are loc un festival musical. 

 

CasaPueblo – Punta Ballena, Uruguay

Este o cladire construita in Punta Ballena, la 13 km de Punta del Este, dupa ideile artistului uruguayan Carlos Paez Vilaro. Practic, ansamblul a fost construit fara niciun plan initial, fiind modificat si adaugandu-i-se, in fiecare an, alte cladiri. Asa se explica si faptul ca au fost necesari 36 de ani pentru a capata forma finala. In acest sens, insusi artistul a declarat ca atunci cand municipalitatea a solicitat planurile constructiei, un prieten arhitect a muncit vreo luna de zile pentru a descifra detaliile constructiei si a le desena. Stilul constructiei poate fi comparat cu cel al caselor de pe coasta mediteraneeana Santorini – Grecia. Cladirea, cu 13 etaje, cu numeroase terase, este un adevarat labirint, fara linii drepte si cu forme imprevizibile. Carlos Perez Vilaro si-a petrecut aici ultimii ani din viata. Acum cladirea gazduieste un muzeu, o galerie de arta, o cafenea si un hotel.

  

Inntel Hotel Zaandam – Amsterdam, Olanda

Iata o idee deosebit de ingenioasa a proiectantului acestei cladiri, care a asamblat, pe cele patru exterioare ale sale, cateva zeci de fatade ale unor case specifice zonei, creand un adevarat puzzle. Constructia face parte dintr-un proiect de restaurare şi reurbanizare a zonei istorice a Amsterdamului, devenind, foarte repede, un simbol local si un punct de atractie turistica. De asemenea, decoratiunile fiecarei camere sunt inspirate din arhitectura si istoria locala, completate de fotografii ce ilustreaza scene tipic olandeze. 

 

Castelul de Lut – Valea Zanelor, Porumbacu de Sus

Poate credeti ca doar strainii au imaginatie. Nici vorba! Razvan si Gabriela Vasile si-au vandut casa din Bucuresti, au renunţat la joburile pe care le aveau acolo si au cumparat 8.000 mp intr-o o zona superba, la poalele muntilor Fagaras, in comuna Porumbacu de Sus, pe malul raului Porumbacu. Au schimbat cinci arhitecti pana au gasit unul – Ileana Mavrodin – care sa le transpuna ideile in practica. Şi a rezultat aceasta constructie inspirata din povestile cu Alba ca Zapada si cei sapte pitici.

Constructia este, in buna parte, ecologica fiind executata de mesteri din Maramures, din: fundatie de beton si pietre, structura din lemn, pereţii din lemn solid şi cob (amestec de pamant, paie, argila si nisip). Peretii exteriori, avand 60 cm grosime, sunt tencuiţi cu var hidraulic. Turnurile din capete sunt executate din piatra de rau, zidita cu var si nisip. Pentru amenajarile interioare au fost folosite ideile arhitectei Ramona Pop. In final, pensiunea va avea 6 camere duble si 4 apartamente.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 140 – septembrie 2017, pag. 48

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/09/01/arhitectura-fara-limite-xiv/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>