Un cuvant devenit mai recent drept o enigma pentru ca nu mai intelegi ce reprezinta el. Este o enumerare neterminata, un parcurs sau un infinit. Mai ales intr-o tara ca a noastra, una a tuturor posibilitatilor dupa celebrul „1989”.
Nu este zi de la Dumnezeu sa nu fim intr-un razboi fara tel si castigatori. Un razboi intre noi si… noi! Pentru ce? Nici asta nu se stie. Sau se stie si convine cuiva! Numai pentru a fi la putere si a beneficia din plin de ceea ce iti poate oferi puterea. Pentru ca ea te face sa te comporti ca in „pampas”. Adica mereu la intamplare si in functie de toanele unuia sau unora dintre noi. Pentru ca, prin putere, indiferent cine a pus mana pe ea a servit interesele unui grup restrans de „baieti destepti”. O etnie nou aparuta pe meleagurile noastre, care nu a stat cu mainile in san si a facut tot ce a vrut.
Si cum un rau nu este singular iata ca dupa un alt „decembrie” (2016) a iesit in fata generatia de tineri „frumosi dar mai ales furiosi”. Chipurile reformatori, dar care in afara semnaturilor pe statele de plata (deloc de neglijat) nu a creionat nimic in afara de proteste! In timp ce destule neajunsuri nu si-au gasit inca nicio rezolvare. De exemplu, atat de mereu actuala si controversata situatie a infrastructurii rutiere (autostrazi si drumuri nationale) unde, dupa 1989, 13 premieri si 20 de ministri in functie, in numai cativa ani au „tocat”, fara rezultate palpabile, miliarde de euro. Nimeni din „noua generatie” de politicieni si tehnocrati nu a elaborat si realizat ceva concret pentru redresarea acestei situatii. Sa vedem ce va fi de acum incolo, macar in acest domeniu, pentru ca intre timp ultimii care au accedat la treburile tarii incearca sa mai dreaga… busuiocul pe ici pe colo prin locurile suferinde.
Dupa masurile reparatorii privind imbunatatirea veniturilor populatiei active sau la pensie, a inceput si derularea unor programe mai de substanta privind redresarea situatiei economice si sociale in care se „scalda” in prezent Romania. Numai ca, si din acest punct de vedere, lucrurile sunt si bune dar si mai putin bune. Din cauza ca Executivul este silit, cu rezervarea timpului sau de lucru, pentru tot felul de explicatii nejustificate de ordin juridic sau de alta natura.
Cu toate acestea, se remarca in mod deosebit un indicator reprezentativ cum este PIB-ul, care a crescut cu 5,8% in 2017 semestrul I comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Este un trend ascendent situandu-ne printre tarile UE performante. Daca pe ansamblu stam bine, avem „sincope” in alte componente economice, in principal in domeniul investitiilor. In acest sens, volumul constructiilor a scazut cu 7,2% fata de primul semestru al anului 2016 influentand si volumul constructiilor nerezidentiale care a scazut cu 11,6% iar cel al constructiilor ingineresti cu 26,6%. Cresteri spectaculoase, de 72,4%, au fost inregistrate, insa, la cladirile rezidentiale.
Iata cum se confirma a nu stiu cata oara faptul ca daca neglijezi investitiile au de suferit multe zone ale cresterii economice. Daca investitiile sunt prioritare, s-a demonstrat ca ele sunt factorul esential pe care trebuie sa-l avem in vedere. Daca ar fi asa, atunci si… etcetera ar avea un inceput fara… sfarsit, cum este si logic, pentru ca de aceea a aparut un asemenea cuvant.
Autor:
Ciprian Enache
P.S. Apropo de autostrazi: Nu ar fi mai bine ca actuala Companie Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sa se separe total de actualul Minister al Transporturilor? Poate asa s-ar sti mai bine cum ar putea sa fie organizata si realizata reteaua de autostrazi si drumuri nationale pentru ca, fiind in incinta unui minister cu un bogat profil, s-a vazut ce s-a facut in 27 de ani. Aproape nimic in rapot cu banii alocati acestui sector de baza al economiei si tarii noastre!
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 140 – septembrie 2017, pag. 3
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns