«

»

INFO-FIRE septembrie 2017

Share

Prorogare termen autorizatii ISU

Ceea ce era asteptat s-a intamplat: termenul limita de obtinere a autorizatiilor ISU de functionare s-a mutat (prorogat !?!) pe data de 30 septembrie 2017. Nu va bucurati, insa, prea mult: termenul este apropiat si, cum zice proverbul: Numai maine nu-i poimaine! Deci grabiti-va! 

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE DEPARTAMENTUL PENTRU SITUATII DE URGENTA,
INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUATII DE URGENTA 

COMUNICAT DE PRESA Nr. 76 din 30 iunie 2017 

Termenul pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu a fost prorogat pana la data de 30 septembrie 2017.

Conform prevederilor Legii nr. 146/2017 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, termenul pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu a fost prorogat pana la data de 30 septembrie 2017. Pana la aceasta data, cei care detin obligatia obtinerii acestui act administrativ nu vor fi sanctionati contraventional pentru nedetinerea acestuia.

*

*  *

 

Ghid IGSU pentru avizare/autorizare

A aparut acum si un GHID IGSU privind avizarea / autorizarea.

Ca de obicei, in ultimii ani de dupa 1989, la aparitia unui nou act legislativ parerile sunt impartite: unii ii sustin utilitatea (de regula cei care ii emit) iar altii i-o contesta (societatea civila, vesnic „cartitoare”).

Personal, ma situez in a doua categorie si consider ca – sub presiunea evenimentelor, a timpului si a sarcinilor primite „de sus” – IGSU incepe sa lucreze „pompieristic”, cu riscuri evidente de coborare a stachetei de calitate in domeniul pe care il pastoreste! Spun aceasta avand in vedere si decizia anterioara a IGSU, prin care se reduce nivelul de calificare la redactarea scenariului de securitate la incendiu, impreuna cu noul Ghid. Aceste hotarari au rolul de a tipiza si automatiza un sector in care judecata proprie fiecarei situatii este esentiala! Toti stim ca nu exista doua incendii identice iar faptul de a incerca sa aplicam tuturor un „pat al lui Procust” va avea efecte si mai rele in timp! Cred ca era de preferat o situatie in care autorizatiile ISU de functionare s-ar fi obtinut mai dificil si mai incet (dar cu o analiza particularizata, facuta, in fiecare caz, de oameni cu maxima calificare si experienta in domeniu) decat graba autoritatilor de a putea raporta incheierea „cu succes” a unei misiuni primite „de sus”! Sa dea Dumnezeu sa ma insel si viitorul sa ma contrazica, dar trendul ultimilor ani si scaderea continua a calitatii in domeniul securitatii la incendiu (si a coerentei actelor administrative) nu imi ofera niciun motiv de optimism… Promit sa revenim, mai pe larg, intr-un numar viitor asupra acestei probleme.

*

*   *

Emiterea avizului  in  vederea autorizarii  furnizorilor  de  formare profesionala a adultilor in ocupatiile din domeniul reglementat de IGSU

ORDIN 

pentru aprobarea Metodologiei privind emiterea avizului in vederea autorizarii furnizorilor

de formare profesionala a adultilor in ocupatiile din domeniul reglementat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

 

Avand in vedere prevederile art. 28 alin. (1) lit. e) din Ordonanta Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 31 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 522/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale punctului B1 lit. b) din anexa nr. 6 la Metodologia de autorizare a furnizorilor de formare profesionala a adultilor, aprobata prin Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr 353/5 202/2003, cu modificarile si completarile ulterioare,

In temeiul prevederilor art. 3 alin. (2) si art. 14 alin. (3) din Regulamentul de organizare si functionare al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, aprobat prin Hotararea Guvernului nr 1.490/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta emite urmatorul ordin:

 

Art. 1. – Se aproba Metodologia privind emiterea avizului in vederea autorizarii furnizorilor de formare profesionala a adultilor in ocupatiile din domeniul reglementat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, denumit in continuare Inspectorat General, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2. – (1) Personalul cu atributii in procesul de avizare din cadrul Inspectoratului General va lua masuri pentru aplicarea prezentului ordin.

(2) Prevederile prezentului ordin se aplica documentatiilor transmise spre avizare incepand cu data intrarii in vigoare.

Art. 3. – (1) Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea l.

(2) La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta nr. 1.124/IG/2008*) pentru aprobarea Procedurii privind emiterea avizului in vederea autorizarii furnizorilor de formare profesionala in ocupatia „cadru tehnic cu atributii in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor” si Ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta nr. 104/IG/2014 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea avizului in vederea autorizarii furnizorilor de formare profesionala in ocupatiile din domeniul reglementat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, publicat in Monitorul Oficial el Romaniei, Partea l, nr. 215 din 26 martie 2014.

Inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta,
Daniel-Marian Dragne
Bucuresti, 17 mai 2017
Nr. 223/IG

*

*   *

Competitia Mondiala de Descarcerare si Prim Ajutor Calificat (World Rescue Challenge) – Premiera pentru pompierii romani

Romania va gazdui, in premiera, in perioada 30 august – 3 septembrie, Competitia Mondiala de Descarcerare si Prim Ajutor Calificat (World Rescue Challenge).

Competitiile World Rescue Challenge reunesc, incepand din 1999, cele mai bune echipe de descarcerare si prim-ajutor din lume, care provin din fiecare tara membra World Rescue Organization, la care Romania a aderat in urma cu patru ani.

La World Rescue Challenge de la Targu Mures va fi inscris numarul maxim de echipaje, 36, prevazut pentru aceasta competitie si vor fi in jur de 600 de participanti, fiind deja inscrise echipe din Africa de Sud, Australia, Marea Britanie sau Cehia.

Probele competitiei de descarcerare constau in proba rapida, de 10 minute, o proba standard, de 20 minute, fiecare cu cate o victima incarcerata si grade diferite de dificultate, si o proba complexa de 30 de minute, plus o competitie de trauma.

Deschiderea Competitiei va fi pe data de 30 august, de la ora 18.00, in Piata Trandafirilor.

Competitia se va desfasura in Parcul Municipal, in fiecare zi, intre orele 8.00 – 19.00.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 140 – septembrie 2017, pag. 30

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/09/01/info-fire-septembrie-2017/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.