«

»

Lectii neinvatate. Tragedia de la Grenfell Tower – Londra

Share

14 iunie 2017 va ramane un punct de reper in istoria incendiilor. Aceasta este ziua in care s-a declansat devastatorul incendiu din Londra, la imobilul Grenfell Tower – care avea sa dea si numele de identificare al evenimentului. Anchetele sunt inca in curs si este prematur sa emitem o opinie. Putem, insa, pentru informarea specialistilor, sa prezentam o sinteza a faptelor si o foarte instructiva serie de fotografii publicate de catre BBC si presa scrisa britanica (Guardian, Sun s. a.) din care rezulta unele concluzii interesante.

Subiectul fiind si la noi unul „de scoala” si de actualitate, vom continua prezentarea unor materiale asupra acestui eveniment si in numerele urmatoare ale Revistei Constructiilor. 

La aproape o ora dupa miezul noptii, in ziua de 14 iunie 2017, pompierii din London Fire Brigade erau solicitati sa intervina pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un bloc de locuinte din nord-vestul metropolei. Undeva, de abia in jurul orei 09. 45, purtatorul de cuvant al London Fire Brigade declara ca echipajele au ajuns la locul incendiului dupa 6 minute de la primul apel si a confirmat ca exista mai multi morti in incendiul violent care a cuprins blocul. Numarul exact al victimelor nu a putut fi anuntat la acel moment (Cifra finala oficiala a fost de 80 de morti. Exista temeri ca niciun locatar de la ultimele trei etaje nu a supravietuit.).

„Este un incident fara precedent. Nu am vazut asa ceva in 29 de ani de cand sunt pompier. Colegii mei lucreaza din greu, in aceste momente, pentru a stinge incendiul. Este un incendiu de proportii care a afectat aproape toate cele 24 de etaje ale blocului, mai putin primele 2 etaje. Din pacate, pot confirma ca exista mai multi morti. Nu pot spune, deocamdata, care este numarul acestora, intrucat cladirea este una complexa si de dimensiuni mari. Ar fi gresit sa facem speculatii acum”, spunea presei Danielle Amara „Dany” Cotton, comandantul brigazii de pompieri din Londra.

Pompierii au stabilit ca incendiul a izbucnit de la o combina frigorifica situata in bucataria unui apartament de la etajul 4 al cladirii. Compania care produce combina frigorifica, un Hotpoint FF175BP, a fost contactata pentru a fi anuntata de situatie (Relateaza The Guardian). Modelul nu era inregistrat ca avand probleme si nici nu a fost rechemat vreodata in fabrica.

Blocul incendiat a fost construit in anul 1974 de catre „Consiliul Local Kensington si Chelsea” si renovat intre anii 2014-2016, pentru un total de 8,6 milioane de lire sterline, prin compania Rydon Construction. Cladirea era ocupata majoritar de familii de azilanti, in special musulmani. Potrivit cotidianului The Telegraph, multi isi datoreaza salvarea faptului ca, fiind sarbatoarea Ramadamului, musulmanii stau pana tarziu in noapte la moschei. Asa se face ca cei care se reintorceau acasa au simtit miros de fum si i-au alertat si pe altii, batand din usa-n usa.

Autoritatile inca se balbaie atunci cand vine vorba despre numarul locatarilor care se aflau in cladirea cu 120 de apartamente, cifrele osciland intre 200 si 600 de ocupanti, fiind avansat insa la un moment dat si un numar de peste 1000. Migranti fara documente de identitate si chiriasi ilegali s-ar putea numara printre locatarii blocului rezidential, fara ca acestia sa poata fi contabilizati de autoritati, conform ziarului The Independent.

Inca din 2016, o organizatie civica locala, „Grupul de actiune Greenfell” a publicat numeroase postari pe blog despre modul in care proprietarul Kensington and Chelsea Tenant Management (KCTMO) nu a pus in aplicare masurile de siguranta la incendiu adecvate. Recent au afirmat ca: „Toate avertizarile noastre au ajuns la urechile unor surzi si am prezis ca o catastrofa ca aceasta era inevitabila, fiind doar o chestiune de timp pana sa se produca”. Au existat mai multe persoane care au declarat, ulterior, postului de televiziune Al Jazeera ca stiau de mai mult timp ca masurile de siguranta erau ca si inexistente in cladire.

Imediat, asa cum era si firesc, mass-media britanica a reactionat si s-a concentrat asupra a ceea ce s-ar fi putut face pentru a preveni tragedia, mai ales ca au aparut repede informatii ca cele relatate anterior, potrivit carora grupurile de rezidenti ar fi avertizat despre deficientele din interiorul turnului.

Critica a fost, de asemenea, indreptata asupra guvernului, deoarece nu a facut suficient pentru a impune cerintele normale de siguranta in cladiri de locuit. Primul ministru Theresa May a confirmat ca 120 de blocuri-turn din 37 de zone ale autoritatilor locale au pe exterior placari din materiale inflamabile. Westminster Coroner’s Court a deschis o ancheta in cazul victimelor.

Blocurile-turn sunt proiectate astfel incat incendiile ar trebui sa ramana „inchise” in spatiile apartamentelor individuale in care izbucnesc. Dar acest lucru nu se intampla de fiecare data. In 2009, trei femei si trei copii au fost ucisi de un incendiu in cladirea cu 14 etaje Lakanal din Camberwell, sud-estul Londrei, incendiu care a pornit de la un televizor aflat la etajul al noualea. Consiliul Local Southwark a recunoscut ca nu a reusit sa raspunda riscurilor de incendiu si a fost amendat cu 270.000 de lire sterline, platind si alte cheltuieli in valoare de 300.000 de lire sterline.

Cercetarea cauzelor si imprejurarilor producerii incendiului continua, 60 de companii fiind identificate, pana acum, ca avand responsabilitati in renovarea turnului si despre ale caror lucrari se crede ca au contribuit la propagarea incendiului. Imaginile transmise de la fata locului au aratat ca incendiul se propaga, la inceput, pe o latura a cladirii, in exterior, inainte de a inghiti intregul bloc. Expertul in domeniul sigurantei la incendiu Elvin Edwards a descris fenomenul ca pe un „efect de cos”, adaugand ca si vantul ar fi contribuit la alimentarea cu oxigen a flacarilor. Antrepenorul Rydon Construction se pare ca ar fi adus o serie de imbunatatiri proiectului de reabilitare, in ideea de a se inregistra economii la consumurile energetice ale cladirii si de a se moderniza aspectul fatadelor. Au fost recompartimentate spatiile interioare pentru a se crea noi apartamente sau garsoniere. Fatadele au fost modernizate, a fost inlocuita tamplaria ferestrelor si instalat un nou sistem de incalzire.

Reprezentantii Rydon Construction au afirmat ca lucrarile au avut, la timpul lor, toate avizele si autorizatiile necesare. Cu toate acestea, un alt subcontractor, care s-a ocupat de usile rezistente la foc, a afirmat ca a observat inexistenta izolarii la trecerea conductelor si cablurilor utilitatilor prin planseele etajelor. Au fost formulate, de-a lungul perioadei de renovare, mai multe obiectii privind calitatea lucrarilor si legat de faptul ca masinilor pompierilor li s-a limitat accesul la cladire, prin modificarea gabaritului cailor de acces.

Expertii in domeniul sigurantei la incendiu au subliniat faptul ca placarea fatadelor cladirii londoneze Grenfell Tower este o cauza posibila care a favorizat propagarea incendiului atat de repede, in exterior. Placarea folosita pentru renovare era compusa dintr-o folie exterioara din aluminiu si un miez din polistiren, in loc de un alt material mai rezistent la foc.

The Times a scris ca tipul special de placare folosit pentru Grenfell Tower este deja interzis in SUA pentru cladiri mai inalte de 12 m, din motive de siguranta la incendiu, iar in Anglia, in prezent (2017), nu poate fi folosit la cladiri mai inalte de 18 m. Producatorul mai ofera si doua alternative, rezistente la foc, dar ele sunt mai scumpe. Diferenta de costuri la Grenfell Tower s-ar fi ridicat pentru intreaga cladire la mai putin de 5.000 de lire sterline.

Matthew Needham-Laing, arhitect si avocat la firma de avocatura Katten UK, a declarat pentru Radio 4 ca, in incendiu, turnul nu arata diferit de imaginile din alte cladiri inalte din lume unde se aprinsese placarea exterioara. Elvin Edwards declara si el, pentru Radio 5, ca majoritatea pompierilor sunt instruiti sa faca fata unui incendiu limitat, inchis doar intr-o parte a unei cladiri ca aceasta.

„Se pare ca focul s-a raspandit in exterior si asta a facut situatia de 100 de ori mai rea decat ar fi trebuit. Era ca un efect de cos de fum. Vantul a fost si el un factor major in raspandirea flacarilor”. Intrebat despre sistemul de alarma al cladirii si despre absenta sprinklerelor, a spus: „Oamenii s-ar putea sa nu fi auzit alarma care s-ar fi putut declansa doar local. Totul depinde de cerintele stabilite de autoritatea locala care detine cladirea. Pentru acest tip de cladire, sprinklerele sunt cunoscute ca mijloace eficiente de stingere si care salveaza vieti”, a adaugat Edwards.

Ce concluzii putem desprinde pana acum, chiar daca ancheta este inca in desfasurare? Cel mai ingrijorator este faptul ca tragedia din Turnul Grenfell s-ar putea repeta oricand. Mii de oameni sunt in continuare in pericol dupa ce s-a descoperit ca locuiesc in blocuri izolate cu materiale similare celor folosite la Grenfell.

Izolatia folosita la Grenfell Tower, raspunzatoare pentru propagarea rapida a flacarilor in incendiul din noaptea de marti spre miercuri, este interzisa in Marea Britanie”, a declarat ministrul britanic de finante Philip Hammond. El a sustinut ca Guvernul a emis recomandari de siguranta dupa incendiul din 2009, dar va astepta concluziile anchetei publice inainte de a aduce alte modificari reglementarilor in materie. Alte 60 de blocuri-turn din Anglia au fost inspectate, si in cazul tuturor s-au descoperit nereguli grave. Cladirile sunt izolate cu acelasi tip de material ieftin ca si cea distrusa de flacari in iunie. Adica polistiren.

„Materialul folosit la izolarea Grenfell Tower, despre care autoritatile cred ca a contribuit la propagarea rapida a flacarilor, a fost o varianta ieftina, care nu este rezistenta la incendii”, a declarat un director al companiei care a produs panourile izolatoare, Omnis Exteriors, citat de The Guardian. Deja, mii de oameni care locuiesc in cinci dintre blocurile cu probleme au primit ordine de evacuare pentru perioada in care se vor face lucrari de inlocuire a izolatiei. Alte 500 de cladiri de apartamente urmeaza sa fie verificate. Compania Harley Facades a confirmat, deja, ca a instalat la Grenfell Tower panourile izolatoare cumparate de la Omnis.

Insa, ancheta demarata va analiza si alti factori care este posibil sa fi contribuit la tragedie, inclusiv modul in care au fost instalate scarile de evacuare si barierele antiincendiu de minimum E 30 la fiecare etaj si existenta eventualelor spatii libere ascunse intre peretele blocului si peretele-cortina, ramase in urma renovarii, spatii care ar fi putut permite propagarea caldurii si a flacarilor, prin „efectul de cos”. Va trebui explicat si fenomenul prin care s-a inundat cu fum inca de la inceput casa scarilor.

Situatia este, insa, si mai ingrijoratoare din cauza asemanarilor cu ceea ce se intampla acum cu multimea lucrarilor de anvelopare a blocurilor romanesti.

Comentariul:
col(r) Petre Liviu NEGOESCU
Au colaborat: col(r) ing. Serban SFARLOS, col (r) Florin DINCA
Surse documentatie: BBC, The Guardian, The Sun si alte ziare britanice 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 140 – septembrie 2017, pag. 24

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/09/01/lectii-neinvatate-tragedia-de-la-grenfell-tower-londra/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.