«

»

MACCAFERRI: Principalele solutii de protectie impotriva caderilor de stanci

Share

Caderile de stanci pot produce pagube semnificative si in mod evident, sunt un pericol real pentru siguranta participantilor la trafic. De aceea, asa cum folosirea parapetilor directionali este absolut necesara, asa si utilizarea sistemelor de protectie impotriva caderilor de stanci ar trebui sa fie o prioritate. 

In ultimi ani, interesul pentru solutiile de protectie impotriva caderilor de stanci a crescut. Protectii cu plase ancorate sau bariere pot fi vazute, din ce in ce mai des, in zona drumurilor nationale, de exemplu DN7, DN10, DN66.

Desi nevoia unor astfel de protectii este evidenta, investitiile in asemenea sisteme se mentin inca la un nivel relativ redus. Datorita reliefului, sunt numeroase drumuri, fie ele nationale, judetene sau locale, care necesita astfel de protectii.

La o prima vedere, principala problema a utilizarii la o scara mai larga a sistemelor de protectie o reprezinta costul ridicat al acestora. Totusi, costurile pot fi tinute sub control aplicand solutia potrivita pentru fiecare tip de problema intalnita.

In figura 1 va prezentam un scurt grafic privind evolutia costului in functie de inaltimea taluzului.

Principalele tipuri de sisteme de protectie impotriva caderilor de stanci sunt: 

  1. Sistemele de plase tip draperie (fig. 2, foto 3)

Aceste sisteme au rolul de a conduce bucatile de roci instabile, in mod controlat, la baza taluzului. In general aceste sisteme sunt compuse din plasa care acopera efectiv taluzul, cablu de ancoraj la partea superioara, ancore laterale si ancore intermediare.

  1. Sisteme de protectie cu plase ancorate (fig. 3, foto 4))

Aceste sisteme au rol activ in impiedicarea desprinderii bucatilor de roca. In general, aceste sisteme sunt compuse din plasa care acopera efectiv taluzul si sistemul de ancorare.

  1. Barierele (fig. 4, foto 5)

Aceste sisteme au rolul de a intercepta si opri blocurile de roci in cadere. Principalele componente ale acestor sisteme sunt modulele de interceptare, stalpi de suport, conexiunile, disipatoarele de energie si sistemul de ancoraj.

Acestea sunt principalele tipuri de sisteme de protectie impotriva caderilor de stanci.

La o prima vedere, alcatuirea si menirea fiecarui tip de sistem sunt relativ simple. In realitate, modul de utilizare al fiecarui tip de sistem este mult mai dificil.

Alegerea si dimensionarea tipului de sistem de protectie este un proces complex, pentru ca sunt necesare date despre natura si caracterisiticile mecanice ale rocii, panta taluzului, sistemul de fisuri etc.

In urmatoarele numere ale revistei vom trata mai pe larg care sunt principiile de utilizare si de calcul pentru fiecare sistem.

Contact:
MACCAFERRI ROMANIA s.r.l.
Gafencu Grigore Street No. 9, 014132
Ap. B11 Bucharest, Romania
Telephone: +40 21 7942220
E-mail: info@ro.maccaferri.com
Web: www.maccaferri.com/ro/

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 140 – septembrie 2017, pag. 8

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/09/01/maccaferri-principalele-solutii-de-protectie-impotriva-caderilor-de-stanci/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.