«

»

MONUMENTE CARE PLANG… (II). Conacul CALLIMACHI – Vacaresti-Manesti, Prahova

Share

Mosia Manesti a apartinut, incepand cu secolul XVII, familiei boierilor Manesti. La mijlocul secolului XIX pe mosie exista un alt conac, vechi de aproape doua secole, care ii apartinea lui Dumitru Manescu Fillitti si sotiei sale, Elena Arsachi. In 1863, fiica lor, Maria Manescu Fillitti, s-a casatorit cu Theodor  C. Vacarescu – general, diplomat, istoric si om politic. Acesta a fost maresal al lui Carol I intre 1873 si 1881, perioada in care a supravegheat lucrarile de constructie de la castelul Peles. Impresionat de resedinta regala, a luat decizia de a construi la Manesti un conac al carui model era chiar Pelesul. Proiectant a fost arhitectul francez Paul Gottereau. Lucrarile au inceput in 1882 si au durat 10 ani.

Vechiul conac a fost demolat si pe locul lui s-a ridicat, din temelii, noul castel. S-a pastrat doar pivnita uriasa cu peretii din caramida, acoperita cu o bolta care a fost consolidata. Deasupra ei a fost construit parterul si un etaj inalt. Conacul avea un frumos pridvor, cu un acoperis sustinut de doua coloane zvelte din lemn si de doua capiteluri din zidarie, fin ornamentate. La parter era un salon somptuos si o sufragerie vasta, ale carei ferestre mari se deschideau spre parcul conacului. Din salon, pornea spre etaj o scara larga din marmura alba, cu o balustrada frumos traforata, cu mici piese de sculptura montate la colturi. La etaj, un mare si elegant hol corespundea spre mai multe dormitoare, camere de oaspeti si bai. Fatadele conacului erau albe, contrastand cu maronul inchis al lemnariei si cenusiul pietrei cioplite.

La construirea, finisajul si mobilarea conacului au mai contribuit: arhitectul vienez Wilhelm Doderer, sculptorul Stohr, pictorul Nicolae Vermont si decoratorul R. Ziegler care a executat vitraliile, aici ca si la Castelul Peles. Maria Vacarescu, sotia maresalului, s-a ocupat personal de finisarea si mobilarea conacului, cu valoroase plafoane casetate din lemn, sobe straine din faianta si caolin, mobilier modern din import, covoare, candelabre, tablouri, ceramica, statuete s.a. Peretii erau tapetati cu piele sau matase si cu picturi murale, iar in unele incaperi erau fresce si stucaturi de mare rafinament. Conacul adapostea si una dintre cele mai valoroase biblioteci private din acea vreme, cuprinzand raritati bibliofile adunate de generalul Theodor Vacarescu – un pasionat de carti si documente valoroase.

Conacul Callimachi – Vacareşti-Maneşti era inconjurat de un frumos parc de 14 hectare, cu copaci de diverse specii. Parcul era inconjurat, la randul sau, de un gard de caramida avand doua intrari, una care ducea, printr-o alee strajuita de copaci falnici, direct la conac. In parc se mai aflau: un helesteu cu peste, cateva alei serpuite, un chiosc si o fantana arteziana.

Astazi, conacul ofera o imagine dezolanta, pentru ca exteriorul abia mai sta in picioare iar interioarele sunt prabusite. De-a lungul anilor, castelul si mosia sa au trecut in posesia mai multor mostenitori. Dupa 1948, odata cu un nationalizarea, ele trec in posesia Ministerului de Interne fiind, pe rand, sediul Politiei Militare, al unei companii de gaz, iar din 1962, preventoriu TBC pentru copii. Din pacate, cutremurul din 1977 a subrezit, la randul lui, structura de rezistenta. O parte dintre obiectele de mobilier si de arta au fost preluate in 1953 de catre Muzeul Regional din Ploiesti, altele au disparut in incendiul din 1974. In 1998 terenul si cladirile aflate pe el au fost retrocedate printesei Alexandra Callimachi Reininger, stabilita in Franta. Printesa dorea sa transforme domeniul intr-un Conac – Hotel de lux dar planurile nu s-a concretizat din lipsa de fonduri.

Astazi ansamblul la care ne referim este clasificat monument istoric de interes national. Ultimele informatii sunt ca mostenitoarea i-a vandut proprietatea unui om de afaceri din Prahova, care a promis readucerea domeniului la frumusetea de altadata.

Sa speram!

Autor:
Ionel Cristea 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 140 – septembrie 2017, pag. 60

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/09/01/monumente-care-plang-ii-conacul-callimachi-vacaresti-manesti-prahova/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.