«

»

Personalitati romanesti in constructii – Eugeniu MARCHIDANU

Share

S-a nascut la 11 septembrie 1940, in satul Berca, judetul Buzau.

Dupa terminarea Scolii Profesionale de Constructii si Instalatii din Bucuresti, a urmat cursurile Facultatii de Geologie Tehnica – Institutul de Petrol, Gaze si Geologie Bucuresti, devenind inginer geolog in anul 1967.

A inceput activitatea de inginer geolog la Institutul pentru Planuri de Amenajari Constructii Hidrotehnice si, in continuare, la Institutul de Studii si Proiectari pentru Gospodarirea Apelor (1984-1991).

In activitatea inginereasca a parcurs toate treptele de pregatire profesionala: de la inginer, la inginer principal gradul I si consilier.

In cei peste 40 de ani de activitate geologica inginereasca, a contribuit la elaborarea de proiecte si la executia diverselor tipuri de constructii: baraje si lacuri de acumulare, regularizari de albii ale raurilor, irigatii, desecari, combaterea eroziunii solurilor, cariere pentru exploatari de carbune si roci utile, drumuri, poduri, alimentari cu apa din surse subterane, etansari si drenaje ale terenurilor de fundare, epuismente pentru fundatii adanci etc.

De asemenea, a avut preocupari sustinute in domeniul protectiei mediului geologic, fiind initiatorul metodologiei de elaborare a hartilor de hazard la alunecari de teren in Romania – problema deosebit de importanta.

Ca elaborator de proiecte, consilier sau consultant, a participat la realizarea a numeroase amenajari hidrotehnice si hidroameliorative. Mentionam barajele Valea de Pesti, Paltinu, Siriu, Zetea, Gura Apelor – Retezat etc.

Contributii importante a avut si la promovarea amplasamentelor de baraje si lacuri de acumulare pe formatiuni vulcanogen-sedimentare.

De mentionat ca, intre anii 1974 – 1975, a efectuat cercetari geologice pentru amplasamente de baraje si lacuri de acumulare in cadrul unor proiecte mari de acumulari hidroameliorative in Bazinul Eufratului, pe teritoriul Siriei. Intre anii 1980 – 1981, in zona Wadi Nina din desertul Libiei, a efectuat studii geologice ingineresti pentru proiecte de amelioratii, precum: constructii subterane sub forma de rezervoare ingropate (5.000 mc), pentru stocarea apei extrase din foraje de mare adancime (-800 m); amenajari de drumuri; sisteme de irigatii etc.

Este doctor inginer din anul 1978 in specialitatea geologie, titlu stiintific obtinut la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Geologie-Geografie.

Din anul 1991 pana in prezent, activeaza ca profesor la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

A publicat carti de geologie inginereasca pentru constructii, cursuri, manuale de lucrari practice pentru studenti, articole in diferite reviste de specialitate si a prezentat comunicari la diverse manifestari stiintifice din tara si strainatate.

Dintre publicatiile importante, amintim: Impermeabilizarea prin cimentare a rocilor fisurate (1982); Practica geologica inginereasca in constructii (1987); Hidrogeologia in ingineria constructiilor (1995); Geologie pentru ingineri constructori, cu elemente de protectie a mediului geologic si geologie turistica (2005) – toate publicate la Editura Tehnica, Bucuresti.

Amintim ca este si conducator de doctorat la Universitatea Tehnica de Constructii, Bucuresti.

Datorita activitatii sale insemnate este membru al Societatii Internationale de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica şi membru al Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii.

Este atestat de MLPAT ca expert si verificator de proiecte pentru domeniul Rezistenta si stabilitatea terenurilor de fundare a masivelor de pamant etc.

Profesorul Eugeniu Marchidanu este specialist de seama, cu merite de exceptie, recunoscute in domeniul geologiei ingineresti in constructii.

Altruismul sau in a ajuta colaboratorii, doctoranzii, modestia, onestitatea, obiectivitatea, simtul datoriei insotesc omul ale carui cuvinte sunt fapte.

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu) 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 140 – septembrie 2017, pag. 46

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/09/01/personalitati-romanesti-in-constructii-eugeniu-marchidanu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.