«

»

TROFEUL CALITATII ARACO: Constructie Pavilion Muzeal Multicultural – Sibiu

Share

Beneficiar: Complexul National Muzeal ASTRA
Proiectant general: SC SFERA CON SRL – arh. Mihai Manzat
Proiectant arhitectura: SC INSP SRL – arh. Silviu Ioan Popa
Proiectant de specialitate: SC UP-TOWN PROIECT SRL – arh. Radu Mihail Trausan
Executant: SC CONSTRUCTII SA – Sibiu 

In 1861 se infiinteaza, la Sibiu, „Asociatiunea transilvana pentru literatura romana si cultura poporului roman” – ASTRA. Scopul declarat era propasirea materiala si spirituala a romanilor, iar unul dintre mijloacele indispensabile acestui proces era cunoasterea, pastrarea, valorizarea si popularizarea mostenirii cultural-nationale si a potentialului creator al poporului.

In 1867 „Astristii” preconizeaza infiintarea unui „Muzeu de insemnatati”.

In 1905, la 19-28 august, se inaugureaza, printr-o mare expozitie „etnografica si istorico – culturala” MUZEUL ASOCIATIUNII, in noul Palat din Parcul ASTRA (actualmente sediul Bibliotecii Judetene „ASTRA”), edificiu pe frontispiciul caruia a ramas, din 1905, inscriptia „Muzeul Asociatiunii”.

In 2001, Guvernul Romaniei aproba, prin Hotarare de Guvern, constituirea Complexului National Muzeal „ASTRA”, cea mai vasta structura etnomuzeala din Romania, avand in componenta sa: Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA”, Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder” (1993), Muzeul Civilizatiei Transilvane „ASTRA” (1993), Muzeul Culturii si Artei Populare Sasesti „Emil Sigerus” (1998), Laboratorul Zonal de Conservare si Restaurare (1991), Studioul „ASTRA Film” (1991), Centrul de Informare si Documentare in Etnologie „Cornel Irimie”.

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA este cel mai mare muzeu in aer liber din Romania si gazduieste cea mai mare expozitie etnografica in aer liber din Europa. De asemenea, este cel mai vizitat muzeu din Sibiu, cu o medie anuala de 158.000 de vizitatori.

Caracteristicile principale ale ansamblului de constructii propriu-zise

Volumetria PaMM decurge din interactiunea intre mai multe concepte: ideea de protejare a patrimoniului, arhitectura traditionala din lemn pe o temelie din piatra, eficienta in asigurarea calitatii climatului interior. Astfel, peste o baza monolita din beton si piatra reconstituita este asezata o invelitoare din lemn si tabla de titan-zinc, care protejeaza un spatiu public amplu si o prispa orientata spre lac.

Spre strada, invelitoarea, detasata de pardoseala printr-o banda vitrata, permite insorirea indirecta a expozitiilor temporare si a galeriilor de arta populara, imprimand volumului superior impresia de plutire.

Materialele alese pentru anvelopanta – piatra reconstituita, tabla de titan-zinc, lemn de pin – sunt naturale, nepretentioase si au calitati estetice intrinseci, care se imbunatatesc in timp.

Constructia este alcatuita sub forma unui ansamblu coerent de corpuri si spatii dispuse in legatura cu cele doua constructii invecinate (cladire birouri B si pavilion expozitie de baza PEB). Constructiile existente sunt  integrate in compozitia finala a ansamblului, atat ca functiune, cat si ca volumetrie.

Spatiile au urmatoarele destinatii: 

  1. Spatiu expozitional permanent stil „catacomba”

Acesta gazduieste  expozitia principala (cu caracter permanent) si este un spatiu care asigura o buna protectie a exponatelor, un climat constant, lumina controlata si un bun control al accesului si fluxului pietonal.

  1. Spatiu pentru ateliere si expozitii temporare

Atelierele aduc in atentia publicului vizitator mestesuguri specifice diverselor comunitati traditionale. Pentru ilustrarea activitatilor vor fi realizate micro-expozitii cu obiecte si cu includerea materialelor multimedia. Obiectele traditionale vor fi prezentate intr-un context cat mai larg care sa evidentieze relatiile multiple dintre comunitate si evolutia mestesugurilor, a tehnicilor de lucru traditionale. Atelierele vor pune in valoare rezultatele cercetarilor din teren efectuate de specialistii muzeului sau de invitati.

Activitatile desfasurate in ateliere sunt: pictura de icoane pe sticla, icoane de pomenire, cruci de juramant, sisteme traditionale de ingradit, sita, tamplarie, olarit, constructii traditionale din lemn si altele.

  1. Spatiu pregatire expozitie (realizat in legatura cu spatiul pentru ateliere si expozitii temporare)
  2. Depozit mobilier pentru expozitie in aer liber (realizat in legatura cu spatiul pentru ateliere si expozitii temporare)

Expozitiile in aer liber se pot desfasura intr-un spatiu protejat de tip prispa / pridvor sau intr-un spatiu neprotejat, situat in cadrul arhitectural al ansamblului.

  1. Spatiu de legatura

Este necesar ca aceste corpuri sa fie legate functional printr-un spatiu acoperit de tip prispa / pridvor, spatiu intermediar care sa permita activitati in aer liber, trecerea dintr-un corp intr-altul si marcarea ansamblului ca spatiu distinct in peisaj.

  1. Birou muzeograf
  2. Grup social
  3. Spatiu supraveghetor
  4. Vestiar
  5. Spatiu tehnic, care gazduieste centrala termica si micro-statia de epurare, precum si alte echipamente propuse.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 140 – septembrie 2017, pag. 64

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/09/01/trofeul-calitatii-araco-constructie-pavilion-muzeal-multicultural-sibiu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.