«

»

Arhitectura fara limite (XV)

Share

Continuam sa va prezentam si in acest numar al revistei constructii spectaculoase, cu destinatia hotel sau pensiune. 

HOTEL-CAZINOU LUXOR – Las Vegas, SUA

In general, Las Vegas este un sumum de imitatii dupa cele mai renumite constructii din lume. Hotelul – cazinou Luxor, care imita, in forma si dimensiuni, Piramida Rosie din Egipt, este une dintre ele.
Piramida a fost proiectata de arhitectul Veldon Simpson si construita, pe o structura din OL, de 6.000 de lucratori, intre martie 1992 si octombrie 1993, deci in 18 luni.
In cei 24 de ani care au trecut de la inaugurarea sa, complexul hotel-cazinou a suferit numeroase renovari si modernizari atat la spatiul de cazare, la cel de jocuri, cat si la zona de agrement.
Dupa renovarea din 2008-2009, cand complexului i s-au adaugat doua turnuri, spatiul de cazare are 4.407 camere, din care 236 de apartamente, iar cel de jocuri cu o suprafata de 120.000 mp are peste 2.000 de aparate si 87 de mese de joc.
In piramida, care are 106 m inaltime si 30 de etaje, camerele sunt amplasate pe partea interioara a celor 4 fete ale sale.
Accesul la camere se face cu ascensoare care circula oblic, sub aceleasi unghiuri cu cele ale fetelor piramidei.
De la etajul 4 pana la 30, de jur-imprejurul piramidei in interior se afla cate un balcon-balustrada de unde clientii au acces la camere dar si o imagine asupra intregului spatiu de divertisment si jocuri de la etajul 3.
Pentru divertisment, complexul are numeroase spatii: doua teatre, 29 de cinematografe IMAX, piscine cu jacuzzi, o cupola pentru nunti, numeroase restaurante, 20 de magazine, o expozitie cu obiecte recuperate de pe Titanic, sali pentru spectacole de circ si sportive etc.
In prezent, Hotelul Luxor din Las Vegas este al 4-lea ca marime din lume.

Palacio de Sal – Uynni, Bolivia

O intreaga cladire este construita din sare, la o altitudine de 3.650 de metri. Peretii, tavanul, podeaua, chiar mobilierul, sunt executate din sare. Singurele care nu contin sare sunt acoperisul si toaletele. Practic, turistii se afla intre o salina cu design de apartament. De altfel, proprietarii ii avertizeaza pe oaspeti sa nu atinga pereti sau mobilierul cu limba.
Hotelul, ridicat in 1993, a fost renovat de mai multe ori de-a lungul anilor deoarece sezonul ploios ii afecteaza structura. Hotelul de lux, care are 16 camere, a fost construit din circa zece mii de tone de sare, o materie prima aflata din belsug in Uynni, considerat cel mai mare desert sarat din lume.

SHIMAO QUARRY HOTEL – Shanghai, China

Noutatea deosebita pe care o ofera acest hotel, care va fi, fara indoiala, unul dintre cele mai spectaculoase din lume, este ca valorifica o fosta cariera de piatra, fiind construit pe fundul acesteia.
La baza sa se afla un lac, astfel incat doua etaje ale hotelului si un luxos restaurant se vor afla sub apa, oferind turistilor privelisti deosebite, iar pe lac, clientii vor putea practica sporturi nautice.
Designul hotelului a fost conceput de firma britanica WS Atkins PLC, cea care este si autoarea proiectului Burj Al Arab.
Hotelul va avea, in cele 19 etaje ale sale, 370 de camere.
Investitia – care se ridica la 350 milioane de lire sterline – va fi, probabil, finalizata in 2018.

Hotel Costa Verde – Manuel Antonio, Costa Rica

Daca vrei sa ai senzatia ca zbori deasupra padurii, cazeaza-te in aceasta casuta din copac a Hotelului Costa Verde, suspendata la 15 metri de sol, construita din fuselajul unui Boeing 727, transformat intr-o resedinta eleganta de vacanta din Parcul National Manuel Antonio din Costa Rica.
Vechiul avion a fost amenajat in interior cu panouri din lemn lucios. Aripile sunt flancate de doua balcoane spatioase din care poti admira, de aproape, animalele ce traiesc in padurea din jur, plina de arbori Cecropia.
Un avantaj il reprezinta şi faptul ca te poti odihni in cabina pilotilor de unde poti trai senzatia ca tu esti acela care dirijeaza avionul. 

Casa din copac (Chalkley Treehouse) – Lion Sands, Africa de Sud

Ideea caselor in copac se poate intalni in foarte multe variante, in diverse tari ale lumii. Poate cei mai in varsta isi amintesc si de Hanul cu Prepeleac de la Mogosoaia, in care erai servit pe platforme suspendate in copaci. A avut, insa, ghinionul sa il vada Ceausescu, sa spuna ca ne batem joc de copaci si padure si sa ordone desfiintarea lui. Aceasta din Africa de Sud mi s-a parut, insa, dintre cele mai interesante.

Hotel Attrap Reves – Allanch, Franta

De asta data, nu in copac, ci intre copaci.
Designerul Pierre Stephane Dumas a imaginat aceste locuinte surprinzatoare care permit sa adormi privind cerul instelat de deasupra ta.
Practic, camerele sunt formate din aceste baloane transparente, mentinute umflate de o suflanta silentioasa, care are si rolul de a recicla aerul din interior. Interior in care se afla: un pat, mese si scaune, o lampa pentru lectura, electricitate si o baie cu apa curgatoare. 

LA CASUTE – Tohanu Nou, Brasov

Aceasta pensiune din apropierea Branului si-a facut loc in rubrica de fata nu atat prin spectaculozitatea sau ciudatenia celor 4 casute, ci tocmai prin faptul ca ele sunt construite in spiritul arhitecturii traditionale din lemn. Iar ceea ce le face si mai interesante este ca aproape tot mobilierul, cat si anexele sunt, de asemenea, un exemplu de valorificare superioara a bogatiei muntilor nostri: lemnul.
De remarcat este si faptul ca toate sunt prelucrate si construite in atelierul proprietarului pensiunii, dl Gabriel Pescaru.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 141 – octombrie 2017, pag. 30

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/10/01/arhitectura-fara-limite-xv/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.