«

»

FPSC: Ordonanta privind plata defalcata a TVA trece ca „fulgerul” prin guvern si impovareaza mai mult mediul de afaceri

Share

Cu toata opozitia si criticile mediului de afaceri si ale constructorilor in particular, Ordonanta 23/2017 privind plata defalcata a TVA a trecut cu viteza prin Guvern si a fost publicata in Monitorul Oficial la 31 august.

Nu ne mai mira nimic si totusi, ne surprinde si ne revolta – iar si iar – modul cum noi, societatile de constructii, care contribuim cu cca 6% la PIB-ul Romaniei si care – putem afirma – suntem sectorul de activitate cu cel mai mare impact asupra mediului vizual si societatii in general, suntem „ascultati” de legiuitor.

Rolul consultativ pe care societatea civila il are, conform legii, este atat de consultativ, incat actele normative trec la fel de usor de consultarile publice, cum trece acceleratul printr-o halta, fara oprire. Ne punem pe sine, dar trenul trece mai departe.

„Ne-am pus pe sine” si impotriva ordonantei privind plata defalcata a TVA, care – asa cum s-a vehiculat mult in presa – nu face decat sa blocheze sume de bani ale contribuabililor, sa introduca sarcini administrative si costuri suplimentare, ingreunand activitatea acestora.

Pare incredibil, in conditiile in care tot mediul de afaceri se revolta, ca aceasta Ordonanta a trecut „cu brio” de Testul IMM realizat de Grupul pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra IMM-urilor (GEIEAN), concluzionand ca „oportuna” implementarea noii masuri, fara impact asupra IMM-urilor si contribuabililor in general!!

Asa numitul „Test IMM” – prea putin cunoscut de jucatorii de pe piata sau de media – a fost introdus in 2014 prin modificarea Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, ca obligatie a initiatorilor actelor normative de a evalua efectele introducerii noii reglementari, mai intai si cu precadere, asupra activitatii intreprinderilor mici si mijlocii.

Realitatea este ca Raportul Testului IMM este doar o formalitate, copy-paste din Nota de fundamentare a actului normativ, iar concluziile sunt cosmetizate in functie de rezultatele dorite: vrem sa distrugem firmele mici? Testul IMM va spune ca este in regula. Vrem sa ii aducem la limita rezistentei? Testul IMM va spune ca este bine, se poate.

Aceeasi modificare din 2014 introducea o notiune noua, in favoarea IMM-urilor, si anume „Principiul numarului constant”, care prevedea ca „introducerea unor noi sarcini administrative – obligatii de raportare/conformare -pentru intreprinderi mici si mijlocii trebuie sa aiba loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente”.

Un principiu bun pe hartie, neaplicat in realitate!

Ramanand la Ordonanta in cauza, care introduce – in mod incontestabil – sarcini administrative noi, ne intrebam ce surprize ne pregateste Guvernul, cum va degreva IMM-urile de sarcinile existente incepand cu 1 ianuarie 2018, astfel incat sa respecte principiul numarului constant?

Ramanem in asteptare, in „gara” imaginara in care speram ca intr-o zi, toate trenurile sa opreasca, iar unele dintre ele sa-si schimbe directia fiindca noi, mediul de afaceri, noi, constructorii ii avertizam ca directia este gresita.

Irina FORGO – Director Programe FPSC
0751054501 | office@fed-psc.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 141 – octombrie 2017, pag. 13

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/10/01/fpsc-ordonanta-privind-plata-defalcata-a-tva-trece-ca-fulgerul-prin-guvern-si-impovareaza-mai-mult-mediul-de-afaceri/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>