«

»

Trofeul Calitatii ARACO: Sediu S+P+2E si sarpanta peste corp existent parter la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Dolj

Share

Beneficiar: DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR DOLJ
Proiectant general: SC TELESTIL SRL – Slatina
Constructor: SC GRUP PRIMACONS SRL – Slatina 

EXIGENTA „A”: SIGURANTA SI STABILITATEA STRUCTURII

Alcatuirea si conformarea structurala a cladirii a fost executata luandu-se in calcul prevederile normativelor si standardelor in vigoare privind proiectarea antiseismica, incarcarile date de vant si zapada.

EXIGENTA „B”: SIGURANTA IN EXPLOATARE

Periodic este necesar a se verifica modul de comportare a trotuarului si a terenului din jurul acestuia. Daca se constata tasari diferentiate pe langa fundatii, care permit infiltrarea apelor rezultate din precipitatii, se vor lua masuri de etansare a acestora.

La structura de rezistenta se va urmari, in timp, aparitia fisurilor si a dormatiilor grinzilor.

EXIGENTA „C”: SIGURANTA LA FOC

La construirea obiectivului a fost luat in considerare Normativul P 118/99.

Structura din lemn a sarpantei a fost tratata ignifug pe toata suprafata sa.

Caracteristicile principale ale constructiei

Obiectivul (sediu administrativ + sala de sedinte) are o suprafata desfasurata totala de 1.205,00 m2, din care suprafata construita totala este de 515,00 m2. sala de sedinte are un regim de inaltime parter, in timp ce corpul de cladire administrativ are regimul de inaltime P+2E.

Suprafata de teren aferenta este de 8.720,00 m2.

Principalele caracteristici ale retelelor

Pentru asigurarea cu utilitati a obiectivelor au fost executate retele de alimentare cu apa si retele de canalizare pentru evacuarea apelor uzate.

 • Reteaua de canalizare. Pentru evacuarea apelor uzate, la reteaua de canalizare (f400 mm) existenta s-a adaugat o retea de canalizare (f250 mm, L = 30,0 m) pe amplasament.
 • Reteaua de alimentare cu apa. In zona exista retea de apa rece.

Reteaua de apa rece s-a executat din teava de polietilena de inalta densitate (PE 80, f90 mm, L = 50,00 m) montata ingropat.

Bransamentele de apa rece menajera s-au executat, de asemenea, din teava de polietilena de medie densitate (PE 80, f1”) montata ingropat.

 • Pentru alimentarea cu energie electrica a fost instalata reteaua electrica de joasa tensiune, din cablu torsadat, montata aerian pe stalpi metalici, in lungime de 700,00 m.

Principalele caracteristici ale cladirilor

Structura de rezistenta este alcatuita din stalpi si grinzi din beton armat incastrate si fundatii rigide, izolate sub stalpi si continue sub pereti.

Acoperisul este de tip terasa, cu termo si hidroizolatie. La cladirea existenta, sarpanta executata a fost de tip pe scaune, din lemn de rasinoase, invelitoarea fiind din tabla tigla, prevazuta cu parazapezi, jgheaburi si burlane. Inchiderile exterioare s-au construit cu zidarie din BCA de 35 cm grosime, iar compartimentarile interioare din zidarie de BCA cu grosimea de 15,0 cm.

Structura constructiva

Este alcatuita din cadre cu stalpi si rigle (grinzi) din beton armat incastrate si fundatii rigide, izolate sub stalpi si continue sub pereti, cu deschideri de la 3,00 m pana la 6,00 m, cu travei intre 3,50 m si 6,00 m in functie de conformarea cladirii.

Stalpii din beton armat au sectiunea de 45 cm x 45 cm, iar grinzile din beton armat, sectiunea de 30 cm x 50 cm.

Planseele s-au executat monolit, din beton armat, cu grosimea de 14 cm. Inchiderile s-au facut din zidarie de BCA cu grosimea de 35 cm, iar compartimentarile din zidarie cu BCA cu grosimea de 15 cm.

Utilitati si principalele utilaje pentru dotarea constructiei
(cazane, hidrofoare, ascensoare etc.)

 • Alimentarea cu energie electrica a obiectivului propus s-a realizat prin racordarea acestuia la bransamentul existent in incinta.
 • Reteaua de apa potabila si canalizarea executate au fost racordate la retelele de apa si canalizare existente.
 • Alimentarea cu agent termic (incalzire si apa calda menajera) a obiectivului se face prin intermediul centralei care functioneaza cu gaz, centrala care a fost amplasata in subsolul cladirii, intr-o incapere special destinata.

Reteaua termica de incalzire si cea de apa calda menajera au fost executate cu conducte din cupru, montate aparent pe elementele de constructie ale suprastructurii.

Pe racordurile de apa rece s-au prevazut apometre cu f1”, montate in camine de vane la limita de proprietate.

 • Deseurile rezultate sunt de tip menajer si vor fi colectate in recipiente tip europubela.
 • Pentru alimentarea cu gaze a obiectivului s-a executat un racord la reteaua de gaze existenta in incinta.
 • Obiectivul a fost dotat si cu o retea de telefonie si internet, prin racord la retelele aferente existente in incinta.

Instalatii aferente constructiilor

 • Instalatia de apa rece si apa calda interioara s-a executat din teava de cupru, montata in nisele special amenajate in suprastructura si aparent in infrastructura.
 • Pe racordurile la obiectele sanitare s-au prevazut robineti de inchidere.
 • Instalatia de incalzire s-a executat din teava de cupru, montata aparent pe elementele de constructie ale suprastructurii.
 • Instalatia electrica a fost montata ingropat in elementele de constructie.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 141 – octombrie 2017, pag. 10

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/10/01/trofeul-calitatii-araco-sediu-sp2e-si-sarpanta-peste-corp-existent-parter-la-directia-sanitara-veterinara-si-pentru-siguranta-alimentelor-dolj/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.