Stim cu totii ca punerea in opera este cruciala pentru reusita pe piata a unui material sau a unei noi tehnologii. Stim insa, la fel de bine, ca la noi „Dorel sta la panda” si de-abia asteapta sa faca o nazbatie care sa compromita complet lucrarea! De aceea, consideram foarte utila initierea in aceasta sectiune a unei serii de GHIDURI DE BUNA EXECUTIE prezentate chiar de producatorii / distribuitorii de materiale, produse sau sisteme furnizate de ei pe piata romaneasca. Acest tip de articole este foarte important, avand in vedere faptul ca domeniul despre care vorbim sufera in Romania, nu prin lipsa noutatilor de ultima generatie ci – in special – prin punerea lor defectuoasa in opera, urmare a lipsei de formare profesionala a muncitorilor nostri (carenta generala, de altfel, a executiei in Romania si care i-a condus pe toti marii investitori sa-si infiinteze scoli proprii de ucenici). Astfel s-a ajuns la compromiterea unor solutii si sisteme apreciate pe plan mondial dar care, implementate in Romania, au fost un esec, aruncand o pata (nemeritata) si asupra brandului care le-a produs.
Nu intentionam sa inlocuim trainingurile complete ale fiecarui producator dar putem sa le dam o mana de ajutor, astfel incat piata sa evite macar greselile majore de punere in opera – prezentand erorile curente din executie care pot compromite o lucrare (sa nu uitam ca ne referim la domeniul securitatii la incendiu, unde erori aparent neimportante de punere in opera pot conduce la urmari grave – vezi placarea fatadelor fara bariere de propagare a focului).
Ne adresam, asadar, cu aceasta solicitare marilor firme ale domeniului prezente pe piata romaneasca si suntem convinsi de reactia lor pozitiva. Incepand cu numarul viitor (februarie 2018) vom publica raspunsurile lor, multumindu-le anticipat pentru cooperare si sperand ca, in viitor, erorile de punere in opera a tehnologiilor de securitate la incendiu se vor reduce, pentru o lume mai SIGURA!
Autor:
arh. Horia Mihai NICOLESCU
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 142 – noiembrie 2017, pag. 41
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns