«

»

Arhitectura fara limite (XVI)

Share

KINGDOM TOWER – Jeddah, Arabia Saudita

In numarul din luna aprilie 2017, v-am prezentat cea mai inalta cladire existenta, in prezent, in lume: Burj Khalifa din Dubai, Emiratele Arabe Unite – 828 m. Acest record va rezista pana in anul 2020, atunci cand va fi gata Kingdom Tower, prima cladire din lume care va depasi inaltimea de 1 km, avand 1.001 m.

Kingdom Tower se construieste pe malul marii Rosii in Arabia Saudita. Initiatorul proiectului este printul Al-Walled din Tabal, cel mai bogat arab din Orientul Mijlociu.

La inceput s-a dorit ca inaltimea turnului sa fie de 1.600 m dar studiile geotehnice au aratat ca, deocamdata, nu este posibila o asemenea constructie.

Chiar si la inaltimea de 1.001 m a fost necesara depasirea unor obstacole tehnice si tehnologice si gasirea solutiilor pentru rezolvarea lor.

Una dintre probleme a fost turnarea cimentului umed la inaltimea de peste 800 m si la temperaturile ridicate din acea zona. Apoi, stabilirea calitatilor de ciment, de inalta performanta, potrivite pentru un asemenea proiect. Tehnologia folosita la turnarea cimentului, printr-un tub cu 15 cm diametru, a fost proiectata de firma Putzmeister.

O alta problema dificila, pe care au avut-o de rezolvat proiectantii, a fost contracararea vitezei vantului si a efectelor acestuia asupra cladirii. Solutia a fost ca, la fiecare cateva etaje, sa se modifice forma constructiei.

Probleme, nu putine, a ridicat si executia fundatiei acestei cladiri care, ea singura, a durat 12 luni.

Pentru fundatie s-au executat de catre firma Saudi Bauer, subsidiara a societatii germane Bauer Spezialtiefbau, 270 de piloti cu diametre intre 150 cm si 180 cm, ingropati la adancimi intre 50 m si 110 m.

Pentru a feri otelul de oxidare din cauza apei sarate, foarte coroziva, s-a aplicat acestuia o protectie catodica. In fundatie s-au incorporat instrumente de masura si celule-senzor pentru a sesiza eventualele miscari si modificari ale solului. La executia fundatiei s-a folosit beton cu o inalta rezistenta la compresiune, avand in vedere greutatea cladirii pe care va trebui sa o sustina.

Proiectul cladirii a fost conceput de firma Adrian Smith & Gordon Gill Architecture din Chicago. Adrian Smith a lucrat si la Burj Khalifa, in perioada in care activa la proiectantii acesteia – Skidmore, Owings & Merrill dar si la proiectarea altor zgarie-nori din intreaga lume, intre care: Turnul Jin Mao din Shanghai, Trump International din Chicago sau Nanjing Greenland Financial Center.

Forma subtire si ascutita a turnului sugereaza cresterea unei plante tinere in desert, planta care rasare si se ridica spre cer, mai intai ca o tulpina, din care rasar apoi mai multi lastari.

Proiectul imbina inovatia in tehnologie cu cea din domeniul materialelor. Fiecare latura a turnului are prevazute spatii concave care formeaza umbre, protejand astfel de soare mari portiuni ale cladirii.

Sunt prevazute si terase exterioare cu o vedere impresionanta asupra orasului Jeddah si a Marii Rosii.

In final, cladirea va avea 200 de etaje, din care 160 locuibile. Turnul va include un hotel de lux Four Seasons cu 200 de camere, 530 de apartamente, spatii de birouri si un observator la inaltimea de 157 m. De asemenea, sunt prevazute 3.190 de locuri de parcare in cele 4 niveluri subterane.

Constructia acestei cladiri, care va ingloba 500.000 mc de ciment si 80.000 de tone de otel, va fi coordonata de consortiul format din firmele britanice Mace si consultantul E. C. Harris, parte a grupului olandez Arcadis.

Costul constructiei Kingdom Tower (supranumit si Turnul Regelui) cu o suprafata de 530.000 mp, se va ridica la 1,23 mld. dolari.

Autor:
Ionel Cristea 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 142 – noiembrie 2017, pag. 36

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/11/01/arhitectura-fara-limite-xvi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.