Continuam sa prezentam, in acest numar al revistei, tendintele pietei de protectie la foc si problemele cu care se confrunta o companie existenta in aceasta nisa a constructiilor de mai bine de 15 ani.
Discutam cu Stefan Popa, Director Executiv al Coneco Romania, despre evolutia protectiei la foc a cladirilor in Romania si a companiei odata cu aceasta, dar si despre impactul evenimentelor nefericite petrecute in ultimii ani in tara noastra (dezastrul de la Colectiv).
De asemenea, Dragos Pana, Sef Serviciu Tehnic-Ofertare si al Departamentului de Marketing – Coneco Romania, ne vorbeste despre tendintele pietei de protectie la foc si despre implicarea companiei in informarea sau prevenirea clientilor cu privire la relevanta protectiei la foc.
Revista Constructiilor: Cum vedeti evolutia protectiei la foc in Romania si cum v-a afectat sau imbunatatit pozitia companiei in aceasta piata?
Stefan Popa: Orice piata sau industrie este influentata de evenimentele majore care au loc in lume. Din pacate, in piata constructiilor, aceste evenimente care ne ridica semne de intrebare si care ne arata unde gresim in proiectare, executie sau mentenanta sunt tragice si implica pierderea de vieti.
In cazul protectiei la foc, din punctul meu de vedere, problema este mai simpla: protectia la foc trebuie executata, si mai ales, executata CORECT! Aici putem afirma ca am observat o evolutie in timp. Odata cu aparitia noilor normative, cerintele si pretentiile clientilor cresc, iar calitatea executiei primeaza in alegerea firmei autorizate pentru protectie la foc. Acest lucru nu face decat sa ma bucure, deoarece noi mizam pe calitate, de la primul telefon al clientului si pana la terminarea lucrarilor.
RC: Cand a intrat Coneco Romania pe piata de protectii pasive la foc si ce va recomanda?
S.P.: Noi ne-am orientat activitatea spre piata asigurarii securitatii la incendiu la cladiri undeva in anul 2003, atunci cand acest domeniu avea o perspectiva buna. In anul 2008, datorita volumului mare de cereri, am luat hotararea sa intram si pe piata producatorilor de materiale pentru termoprotectie, devenind, astfel, primul si unicul producator de mortar rezistent la foc din Romania. Acest lucru ne-a propulsat in topul firmelor de protectie pasiva la foc, deoarece cunoastem calitatea produselor pe care le punem in opera, avem echipe pregatite pentru executia lucrarilor de orice anvergura si, in acelasi timp, am avut si vom avea intotdeauna o influenta in schimbarea mentalitatii clientilor, in ceea ce priveste alegerea solutiilor convenabile pentru protectie pasiva la foc.
RC: Din perspectiva unei companii care are ca obiect de activitate proiectarea si executia protectiei pasive la foc a cladirilor in Romania, care a fost impactul dezastrului de la clubul Colectiv?
S.P.: Indiferent de activitatea pe care o intreprindem, intamplarile de la clubul Colectiv ne-au aratat tuturor ca orice actiune a noastra poate conduce la un eveniment fericit sau, in aceeasi masura, la un dezastru.
Ca ingineri si ca firma autorizata sa execute lucrari de termoprotectie a cladirilor, responsabilitatea este cu atat mai mare. Dupa Colectiv, nu am simtit o schimbare dramatica in ceea ce priveste majorarea numarului de autorizari ISU, ci mai ales ca oamenii au inceput sa ia in considerare acest subiect, cu mai multa seriozitate si responsabilitate. Si aici putem interveni noi (si o facem) prin cunostintele noastre privind securitatea la incendiu, prin transparenta in relatia cu clientii si prin cercetarea si gasirea de noi solutii care sa fie fiabile si versatile pe piata.
RC: Care este, pana la urma, importanta protectiei la foc si care sunt tendintele pietei de protectie la foc?
Dragos Pana: Un raspuns edificator la aceasta intrebare ar putea fi dat numai uitandu-ne la incendiile care au avut loc in ultimii ani in Romania. Un sistem de protectie pasiva si activa la foc, foarte bine implementat in cadrul unei cladiri, poate garanta, prin protejarea elementelor structurale si prin raspandirea controlata a fumului si a gazelor fierbinti, evacuarea in siguranta a utilizatorilor acesteia, a pompierilor care intervin in stingerea incendiului, precum si siguranta bunurilor existente in cladire. Practic, protectia la foc este, pentru un incendiu, echivalentul rezistentei si stabilitatii structurii in cazul unui cutremur.
Noi credem ca protectia pasiva la foc se afla, momentan, pe un drum ascendent, avand in vedere procentul mare de cereri din ultimii ani si volumul de lucrari executate, si pana la urma, necesitatea oamenilor de a construi si de a investi, care implica nevoia de siguranta.
RC: Pe final, cum credeti ca ati influentat, pana in momentul de fata, piata de protectie la foc in Romania si ce strategii de viitor luati in calcul?
D.P.: Cu siguranta, am incercat de fiecare data si cu fiecare client (fie el antreprenor, beneficiar direct sau constructor), indiferent de anvergura lucrarii pe care ne-a incredintat-o, sa fim deschisi si sa prezentam avantajele protejarii impotriva incendiului si, in acelasi timp, riscurile la care se supune si ii supune pe ceilalti, prin deciziile pe care le va lua.
Avantajul nostru este ca avem o echipa extrem de pasionata de acest subiect, competitiva si care cauta, in continuu, metode de dezvoltare. In prezent, reusim sa sustinem lucrari in Bucuresti (City Parking, Global Worth Campus, The Bridge, Extindere Sun Plaza), in provincie (ISHO – Timisoara, lucrari in Oradea, Iasi, Caras Severin), sa colaboram cu companii din Bulgaria, Qatar, Belgia, Serbia, urmand ca, in scurta vreme, sa ne deschidem si mai mult portile catre Europa si UE.
Pentru mai multe informatii despre solutiile de protectie la foc, va invitam sa vizitati site-ul nostru web: www.coneco.ro sau pagina noastra de facebook: Coneco Romania.
Va garantam raspunsuri si solutii profesioniste, totul in timp util!
Contact:
CONECO ROMANIA
Str. Av. Vasile Fuica nr. 64, sector 1, Bucuresti
Tel: 021-224.40.87
E-mail: office@coneco.ro
Web: www. coneco.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 142 – noiembrie 2017, pag. 54
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns