Compania GEZE se prezinta in fata clientilor sai cu o traditie de peste 150 de ani de activitate, in cele mai avansate si solicitante piete ale lumii. Aceasta performanta nu ar fi fost posibila fara imbinarea rolului de lider al inovarii cu capacitatea de intelegere a nevoilor si dorintelor clientilor sai.
Zona in care conceptele de siguranta si confort se intrepatrund poate cel mai mult in activitatea companiei GEZE este cea a sistemelor de evacuare a fumului si gazelor fierbinti.
Incendiile reprezinta unul dintre cele mai des intalnite pericole ale civilizatiei urbane contemporane iar in cazul izbucnirii unui incendiu, principalele forte distructive sunt temperaturile ridicate si fumul toxic produse in urma arderii. In mod surprinzator pentru cele mai multe dintre persoanele chestionate, majoritatea covarsitoare a victimelor se inregistreaza in urma intoxicarii cu fum, nu a ranilor provocate de foc. Temperaturile extrem de ridicate au, mai degraba, o contributie in propagarea focului (inclusiv prin fenomenul de flash-over) si in cresterea temperaturii pana la nivelul topirii elementelor structurale, producand colapsul cladirii.
Solutia pentru eliminarea cat mai rapida si eficienta a fumului si gazelor fierbinti dintr-o incinta in care are loc un incendiu este de a le evacua natural, prin deschideri in treimea superioara a spatiului, iar pentru a asigura tiraj natural, de a deschide usi exterioare ale fatadei in treimea inferioara, asigurand, astfel, un aport de aer proaspat printr-un circuit de aer in interiorul structurii.
Componentele sistemului pot fi impartite in mai multe grupe. Prima, vitala pentru declansarea sistemului, este partea de detectie a incendiului. Aceasta poate contine variate componente, cum ar fi senzori de fum sau temperatura sau butoane de alarma cu actionare manuala.
„Creierul” intregului sistem de desfumare il reprezinta centrala de incendiu, spre exemplu MBZ 300 de la GEZE, care are rolul de a prelua semnalele primite de la diversi senzori sau de la centrala de management a cladirii, de a procesa informatia si de a declansa masurile necesare limitarii efectelor incendiului. Pentru a reactiona cat mai eficient, centralele GEZE au capacitatea de a gestiona mai multe grupuri de motoare de actionare a ferestrelor si usilor, in functie de zonele in care este necesara actionarea acestora.
Motoarele de actionare a ferestrelor si usilor asigura deschiderea acestora in cazul unui incendiu. Ele sunt controlate de catre centrala de incendiu iar modul de functionare al fiecaruia poate fi reglat individual. GEZE a dezvoltat o gama larga de motoare, cu lant sau piston, care pot indeplini si cele mai dificile solicitari. Motoarele sunt adaptate pentru variate tipuri de deschidere, de dimensiuni sau greutati ale ferestrelor.
In plus, pentru a obtine o performanta maxima a evacuarii fumului si gazelor fierbinti este necesara includerea in sistem a senzorilor de ploaie si vant. In acest fel, se evita deschiderea ferestrelor de pe fatada cladirii orientata pe directia din care bate vantul, efectul unei asemenea deschideri fiind opus celui dorit.
Prin versatilitatea lor, sistemele GEZE ofera o serie de functii complementare care pot fi obtinute cu costuri minime, prin adaugarea unei serii reduse de accesorii.
O functie indispensabila, in cazul nefericit al aparitiei unui incendiu, este aceea de evacuare a persoanelor aflate in incinta prin caile de evacuare prevazute de legislatia in vigoare. Prin intermediul actionarilor mentionate mai devreme, ce asigura aportul de aer in treimea inferioara a cladirii, la care se fac modificari minore, GEZE poate asigura, macar partial, fluxul de evacuare.
In ultimele doua decenii, protejarea resurselor si ecologia au castigat teren, eficienta energetica si folosirea cu preponderenta a resurselor regenerabile devenind prioritare pentru cercetarea si dezvoltarea tehnologica. Cazul ideal apare atunci cand aceste deziderate sunt atinse cu costuri minime, situatie care avantajeaza, in egala masura, toate partile implicate. In spiritul acesta, GEZE a integrat in sistemele de evacuare a fumului si gazelor fierbinti, functiile de ventilare naturala. Odata implementata solutia de desfumare, ventilarea naturala a aparut ca un beneficiu usor de obtinut. Astfel, prin intermediul centralelor de incendiu GEZE si a configurarii suplimentare a modulelor deja prezente, automatizarile ferestrelor si usilor pot indeplini rolul de ventilare naturala. Fie ca este vorba despre integrarea si controlul lor, prin intermediul sistemului de management al cladirii, sau prin comanda locala cu butoane fixe sau telecomenzi, automatizarile pot fi folosite la ventilarea naturala zilnica, evitandu-se consumul ridicat de energie necesar ventiloconvectoarelor sau altor sisteme de aer conditionat.
Cu ajutorul specialistilor GEZE, zonele de ventilare pot fi configurate independent de cele de desfumare, adaptandu-se nevoilor fiecarui ocupant al cladirii. Modificarea acestora (care poate aparea in cazul modificarii configuratiei spatiului) se poate face, in cele mai multe cazuri, din software, cu interventii minime asupra componentelor fizice. Senzorii de ploaie si vant, mentionati anterior, isi dovedesc, inca o data, utilitatea in cazul unui asemenea tip de utilizare, sistemul putand fi programat sa inchida automat ferestrele cladirii atunci cand conditiile meteorologice devin nefavorabile. Aceasta operatiune se desfasoara simultan la toate ferstrele, performanta aproape imposibil de obtinut in cazul unor ferestre cu actionare manuala.
Regula de programare a acestor sisteme impune prioritizarea functiilor. Intotdeauna, indiferent de comenzile primite din partea butoanelor sau telecomenzilor de ventilare, functia de deschidere in caz de incendiu va avea prioritate.
Sistemele si centralele de incendiu produse de GEZE pot fi adaptate oricaror necesitati. Fie ca ne referim la cladiri de birouri cu dimensiuni mari sau la un spatiu rezidential, solutia poate fi adaptata pentru a mentine costurile la nivelul complexitatii sistemului si a oferi accesibilitatea financiara la nivelul fiecarui tip de utilizator.
Contact:
GEZE Romania SRL
IRIDE Business Park, B-dul Dimitrie Pompei, 9-9A,
Cladirea 10, Etajul 2, RO 020335 – Bucuresti
Tel.: +40 212 507 750
Email: office-romania@geze.com
Web: www.geze.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 142 – noiembrie 2017, pag. 42
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns