«

»

INFO-FIRE noiembrie 2017

Share

Rubrica in care va prezentam, ca de obicei, noutati din domeniul Securitatii la Incendiu. 

1 – Actiuni ECEUFIRE

Incepand din 2010, ASI este membru cu drepturi depline in ECEUFIRE – protocolul Central – Est European al asociatiilor pentru securitate la incendiu, care organizeaza – prin rotatie – intalniri intre asociatiile membre. Limbile oficiale sunt engleza si rusa.

Cele mai recente reuniuni au avut loc in Ungaria la Balaton (2016) si in Ucraina la Odessa (2017).

  • In organizarea TSZUSZ – Hungarian Fire Protection Association – a avut loc intre 24-26 iunie 2016, la Balaton – Ungaria, Forumul international ECEUFIRE in vederea stabilirii viitoarei strategii de cooperare in Europa centrala in domeniul securitatii la incendiu. ASI a participat la aceasta manifestare si a prezentat materialul intitulat „ASIs brief report about Romania fire protection status and its activity in the past two years”.
  • In organizarea UFTSU – Ukrainian Fire and Technological Safety Union (Presedinte Boris PLATKEVICI) – a avut loc in Ucraina (Odessa), pe 29 septembrie, a 13-a conferinta nationala intitulata:

 „The current questions of the fire safety and the protection against the technological and industrial emergency situation in Ukraine”

Au prezentat materiale delegatiile Ucraina si Ungaria. ASI nu a participat la manifestare.

2 – Ce se intampla in Anglia dupa incendiul de la Grenfell Tower?

Cele doua note de mai jos le-am primit din partea dlui dr. Octavian LALU – fost angajat INCERC Statia de foc – care lucreaza acum in UK la un reputat laborator de incercari la foc. Intrebandu-l ce se mai intampla in Anglia dupa Grenfell Tower, domnia sa ne-a raspuns urmatoarele:

A – Departamentul pentru Comunitati si Guvernare Locala (DCGL) a comandat o serie de rapoarte, cu intentia de a stabili cum se comporta, in conditii de expunere la foc, diferite tipuri de panouri din Material Compozit din Aluminiu (MCA) in combinatie cu doua tipuri diferite de material izolator.

In urma incendiului de la Grenfell Tower din Londra, de pe 14 iunie 2017, guvernul a infiintat un Comitet Consultativ de Experti Independenti pentru a propune masuri imediate care ar trebui implementate pentru a ajuta la cresterea securitatii cladirilor.

Pe data de 6 iulie Comitetul Consultativ de Experti Independenti a recomandat efectuarea, pe scara larga, a unor teste BS 8414 care sa ajute proprietarii de cladiri sa ia decizii asupra oricaror masuri suplimentare ce ar putea fi implementate.

Aceasta serie de teste include 6 combinatii de sisteme de anvelopare. Designul detaliat al fiecarui specimen supus testarii a fost revizuit de catre Comitetul de Experti si alte organizatii din domeniu, pentru a se asigura ca acesta este mai eficient in comparatie cu sistemele folosite in mod uzual, inclusiv in ceea ce priveste modul de montare.

Cele sase teste cuprind fiecare dintre cele 3 tipuri obisnuite de panou din MCA, care contin miez din material de umplutura din polietilena nemodificata (PE), polietilena ignifugata si un material mineral cu o combustibilitate limitata.

Cele doua materiale izolatoare folosite la testare sunt: spuma rigida de poli-isocianurat si vata minerala necombustibila.

Testul nr. 1 se refera la un sistem de anvelopare alcatuit din panouri de MCA cu un miez din polietilena nemodificata si o spuma rigida de poli-isocianurat.

Rezultatul testului evidentiaza ca acest sistem nu a indeplinit criteriile cerute de normativul BR 135, care cuprinde reglementari in sectorul constructiilor.

Testele in-extenso le puteti urmari pe site-ul DCGL, la link-ul cu rapoartele sistemelor de fatade testate pentru minister: https://www.gov.uk/government/collections/grenfell-tower#fire-test-reports .

B – Va atasez si cateva fotografii de la prepararea testului de omologare a unei usi rulante (foto 1), incluzand si compartimentul de testare. Aici se va efectua un test la scara naturala, incarcarea termica fiind echivalentul unui foc ISO de 60 minute.

3 – Remember: Incendiul de la Colectiv

S-au implinit recent doi ani de la drama, soldata cu 65 de morti, de la clubul Colectiv. Cred ca nimeni nu l-a uitat si, de asemenea, nici cauzele acesteia care s-au cantonat integral in domeniul erorii umane, sub diversele ei aspecte.

Credem ca doi ani reprezinta o perioada suficienta de timp pentru luarea unor masuri care sa schimbe din temelii premisele unor eventuale repetari ale acestui eveniment. Cum nu avem acest sentiment (iar incendiile care au mai avut loc de atunci ne confirma aceasta impresie):

  • va prezentam astazi niste fotografii inedite (foto 2, 3, 4), luate „la cald” la fata locului, de catre colegul nostru col (r) Florin Eugen Dinca. Speram ca ele sa trezeasca atentia tuturor posesorilor de asemenea locatii, ca si vigilenta organelor de control!
  • ASI, impreuna cu Scoala PROMETEU, vor organiza o sesiune speciala dedicata acestui eveniment, cu cele mai noi informatii si concluzii asupra regretabilului incident. Detaliile le veti putea afla pe site-urile www.scoalaprometeu.ro sau www.asociatia-asi.ro .

4 – Alte informatii

  • COMUNICATUL DE PRESA Nr. 96 din 28 septembrie 2017 al IGSU anunta ca termenul prorogat pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu expira la data de 30 septembrie 2017. In consecinta, incepand cu data de 01 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii constructiilor, care au obligatia obtinerii acestui act administrativ, sunt pasibili de sanctionare contraventionala, pentru nedetinerea lui. Detalii pe site-ul IGSU: www.igsu.ro .
  • Informatii despre INFOPROTECTIONL’HEBDO DES RISQUES PROFESSIONNELS, NATURELS & INDUSTRIELS – o manifestare profesionala din Franta si un link la site-ul aferent, a carui urmarire regulata va poate tine la curent cu noutatile domeniului din Hexagon: www.expoprotection.com (www.infoprotection.fr/).
  • Puteti gasi diverse puncte de vedere ale specialistilor internationali privind incendiul de la Greenfel Tower in numarul din septembrie al revistei IFP – International Fire Protection Magazine – la care abonarea este gratuita (v-o recomandam cu caldura pentru o informare generala asupra evolutiilor recente aparute in piata internationala de specialitate) – prin link-ul aferent revistei: www.ifpmag.com .

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 142 – noiembrie 2017, pag. 52

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/11/01/info-fire-noiembrie-2017/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.