Acum, pentru ca tot a venit sezonul rece, ne pregatim oare sa sforaim din nou ca-n iatacul bunicii, sau sa tragem – cum se spune –, mata de coada dupa caz… c-asa-i pe la noi de ani buni. Tulai Doamne, ar zice ardeleanul si azi gandindu-se cum inainte de `89 si putin dupa aceasta data construiam de mancam pamantul pentru ca mereu era cate ceva de facut.
Lumea constructorilor nu lenevea pentru ca era „cineva” care n-o lasa sa intre in letargie. N-ar vegeta nici acum dar, in prezent, constructiile se situeaza la coada carului disparut oarecum si din peisajul rural.
Astazi, si daca ar mai fi ceva de facut, si dupa cum stiti este, nu mai ai cu cine lucra. Am ajuns in situatia de a fi la un pas de a importa forta de munca din tari „necajite” in care oamenii ar face orice pentru supravietuirea lor si a familiilor lor.
Si totusi ai nostri unde sunt? Sa nu va inchipuiti ca stau cu burta la soare. Ei muncesc pentru un venit mai decent in tari care, desi au o economie prospera, investesc si iar investesc.
In schimb, noi hartuim mereu Guvernul cu tot felul de „hachite” si nu vrem inca sa vedem ca toti din UE folosesc cu rezultate palpabile bani europeni in primul rand pentru infrastructura.
Dupa brambureala din constructii mai apare si sezonul rece cu consecintele sale. Un proverb popular spune „sa-ti faci iarna car si vara sanie”. Asa ca, unele firme manageriate de oameni cu „scaun la cap”, din cauza restrangerii activitatii in sezonul rece si-au luat masuri pentru a suferi cat mai putin. Mijlocul? Casa Sociala a Constructorilor (CSC).
CSC cuprinde peste 700 de societati de constructii si materiale de constructii (multe dintre firme cu peste 100 de salariati) reprezentand 20-30% din forta de munca din sector. Dintre ele, intre 300-400 acorda protectie sociala fortei de munca prin CSC. De la infiintare CSC a asigurat protectie sociala pentru cca 464.000 salariati; in iarna 2017-2018 peste 30.000 de persoane vor beneficia de ajutoare prin CSC; printre principalele firme care au beneficiat de colaborarea cu CSC mentionam: Hidroconstructia cu 2.200 salariati, Tancrad Galati cu 830, Selina Oradea cu 480, ACI Cluj cu 360, Vega Galati cu 640, Constructii Erbasu cu 1.120, TIAB cu 720, Dimar cu 540 s.a.m.d.
Pentru ultima parte a lui 2017 s-a anuntat ca investitiile vor cunoaste in tara noastra o reducere a fondurilor pentru ca au intervenit noi oportunitati, in principal: investirea in mijloace si tehnologii care ar asigura securitatea nationala. De cine ne tot temem atata timp cat suntem inconjurati de prieteni? Altii, insa, din afara tarii noastre, au optiuni care duc la vitregirea unor sectoare vitale ale tarii. Pentru ei „interesul poarta fesul” iar „scopurile lor scuza mijloacele”.
Noi alocam 2% pentru aparare fiind constransi de unii parteneri care-si protejeaza astfel propriile bugete. In… „batatura noastra” mai apar si alte neclaritati. Ministerul Transporturilor declara ca exista proiecte de 13,7 mld. pentru infrastructura! In realitate nu misca mai nimic, iar, mai recent, a inceput vanzarea din 5 in 5 km pentru constructia autostrazii Comarnic – Brasov. Pe alte segmente autostrazile continua sa se surpe iar comisarul european Corina Cretu se plange ca Romania nu a trimis in 2017 niciun proiect pentru infrastructura.
In rest, moara de vant macina in continuare… vorbe, iar constructiile, probabil, mai la… vara. Nu se stie, insa, care vara!
Autor:
Ciprian Enache
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 142 – noiembrie 2017, pag. 3
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns