«

»

Securitatea la incendiu in Romania (II). Despre simularea incendiilor si reconstituirea acestora (pledoarie pentru folosirea unor metodologii moderne in MSI)

Share

Dupa cum vedem cu totii, in ultimii ani situatia din Romania in domeniul securitatii la incendiu este din ce in ce mai spinoasa; evenimentele nedorite se inmultesc, reactia autoritatilor este din ce in ce mai haotica (in ciuda repetatelor asigurari si luari de angajamente la cele mai inalte nivele!?!), piata este confuzata de repetatele schimbari legislative si de pozitiile sensibil deosebite in interpretarea legislatiei PSI adoptate de ISU locale etc. Toate acestea se datoreaza, insa, unui singur motiv (despre care am vorbit continuu in ultimii 10 ani) si anume: lipsa unei viziuni profesionale si coerente la nivelul factorilor de decizie si administrativi responsabili, adica a celor care hotarasc destinele acestui domeniu in Romania! In fapt, este vorba despre lipsa unei educatii solide in domeniu, coroborata cu absenta unei vointe de a face bine in numele tarii, intr-o perspectiva indelungata si nu in numele unor avantaje personale meschine, cu bataie scurta.

Explicatia a fost data (acum cateva zile) de catre unul dintre panelistii de exceptie in cadrul unei memorabile prezentari facute la conferinta organizata de „Cursul de guvernare” la sediul BNR, din care imi permit sa citez (aproximativ, din memorie) doua afirmatii:

  • Noi suntem un grup de experti / specialisti ai domeniului care ne spunem punctul de vedere; deciziile sunt luate, insa, de factorii politici. Acestia pot tine cont sau nu de parerea noastra!
  • Politicienii ultimelor trei decenii reprezinta o combinatie de incompetenta si coruptie.

Revenind la ideea din titlul acestui editorial, „Ce se (mai) poate face acum?” Doar ceea ce sta in mana noastra, a specialistilor „tehnocrati”, care activam cinsitit si profesionalist in domeniul securitatii la incendiu din Romania: sa incercam sa ne aliniem la nivelul profesional mondial, la trendurile actuale internationale si sa incepem sa folosim metodologii mai moderne in munca noastra – metodologii care sa impinga si in Romania viziunea domeniului pana la nivelul tarilor celor mai avansate (Anglia, SUA etc.).

Una dintre noile metodologii de analiza a unui incendiu (inainte – pentru a optimiza masurile de protectie, dar si dupa – pentru a determina cauzele incendiului si ale pagubelor produse de el) este metoda modelarii matematice. Trebuie mentionat ca cele mai folosite si recunoscute programe de modelare matematica a evolutiei unui incendiu (PYROSIM si PATHFINDER produse de firma Thunderhead Engineering din SUA) sunt disponibile de cativa ani si in Romania, prin firma SIGURA. Pe baza acestor programe, INSEMEX Petrosani a efectuat analiza incendiilor de la Maternitatea Giulesti si de la clubul Colectiv (pentru a le aminti doar pe cele mai „sonore”). Programul este deosebit de prietenos, are o grafica naturala excelenta si este extrem de versatil. In definitiv, nu trebuie sa astepti incendiul real ca sa vezi cum se comporta solutiile de protectie la foc prevazute in proiect. Este mai simplu, ieftin si logic sa le supui in prealabil unor simulari, care iti pot face corectiile necesare pentru a le aduce la eficienta lor maxima!

Prezentate in cadrul unor sesiuni succesive ale Scolii PROMETEU (organizata de ASI, impreuna cu firma SIGURA PROMETEU CONSULT), aceasta metodologie si programul respectiv sunt astazi cele mai raspandite si cu largi aplicatii in lume (pacat ca numai in Romania aceasta tehnica nu este recunoscuta inca de IGSU, desi ea este folosita deja in toate tarile fostului „lagar socialist”!!!).

Legat de acest subiect, in acest numar veti putea citi:

  • La sectiunea de Teoria focului, un comentariu referitor la situatia din Romania privind ignifugarile structurilor din lemn – unde ipocrizia organelor de control si avizare continua sa acopere – deliberat – o situatie inacceptabila.
  • Din nou despre incendiul din Greenfel Tower – al doilea articol al colegului nostru col. (r) Petre Liviu NEGOESCU. Acest nefericit eveniment continua si va mai continua, inca multa vreme, sa agite specialistii domeniului. Analizele care apar in revistele din toata lumea ne dau speranta ca Greenfel Tower va marca si un moment de cotitura in abordarea securitatii la incendiu in normele si mentalitatea de securitate la incendiu de pretutindeni. Scurte extrase ale unor puncte de vedere ale specialistilor domeniului vi le prezentam si noi in acest numar, in sectiunea INFO FIRE.

Tot aici, ne bucuram sa va putem anunta ca unul dintre tinerii nostri colegi (remarcabili) de breasla – dr. Octavian LALU (fost la INCERC – Statia de foc) – lucreaza acum in Marea Britanie, la o firma de specialitate cu renume, care a fost desemnata de guvernul britanic sa analizeze recentul incendiu din Londra (Greenfel Tower) in scopul extragerii unor concluzii si recomandari practice – aplicabile apoi in toata tara. Cateva idei si link-urile aferente acestui studiu le puteti gasi in aceasta sectiune, acolo unde puteti urmari cum se face o analiza extrem de profesionala a unui incendiu, imbinand modelarea matematica cu testarea de laborator.

Speram sa inauguram acum o colaborare fructuoasa si de lunga durata cu dl. dr. Octavian LALU –  avand astfel ocazia sa va tinem la curent cu cele mai noi idei ale domeniului nostru, care „se coc” acum intr-una dintre cele mai cunoscute citadele stiintifice ale momentului.

Sectiunea INFO FIRE va prezinta:

  • Cateva fotografii luate „la cald” la fata locului (club Colectiv), imediat dupa eveniment, de catre colegul nostru col (r) Florin Dinca. Puteti constata, astfel singuri, unele aspecte din cascada de neconformitati care au condus la dezastrul de acolo. Avand in vedere ca, recent, s-au implinit doi ani de la aceasta drama, ne-am propus sa omagiem victimele de acolo printr-o sesiune speciala comuna ASI – Scoala PROMETEU, in care sa prezentam cele mai noi informatii asupra acestui incendiu. Va vom tine la curent pe site-urile www.scoalaprometeu.ro si www.asociatia-asi.ro.
  • Un rezumat al lucrarilor Conferintelor din 2017 ale ECEUFIRE (organism din care face parte si ASI) din 2017, de la Budapesta si Odessa;
  • Informatii despre INFOPROTECTION – o manifestare profesionala din Franta si un link la site-ul aferent, a carui urmarire regulata va poate tine la curent cu noutatile domeniului din Hexagon;
  • Scurte puncte de vedere ale specialistilor internationali privind incendiul de la Greenfel Tower.

Un nou pachet de raspunsuri la Chestionarul nostru: „Securitatea la incendiu – incotro?”.

De data aceasta au binevoit sa raspunda domnii:

  • Serban SFARLOS – specialist in securitatea la incendiu;
  • Sorin CALOTA – vicepresedinte ARISI.

Si pentru ca sectiunea noastra viitoare va aparea in februarie 2018, doresc sa urez – in premiera – tuturor colaboratorilor si cititorilor nostri LA MULTI ANI! 

Autor:
arh. Horia Mihai NICOLESCU

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 142 – noiembrie 2017, pag. 40

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/11/01/securitatea-la-incendiu-in-romania-ii-despre-simularea-incendiilor-si-reconstituirea-acestora-pledoarie-pentru-folosirea-unor-metodologii-moderne-in-msi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>