«

»

SINIAT: Pereti din gips-carton inalti, rezistenti la foc

Share

Cerinta de securitate la incendiu reprezinta una din cerintele fundamentale care se aplica in domeniul constructiilor, fiind reglementata la nivelul Uniunii Europene, darsi la nivel national prin Legea 10/1995 privind calitatea in constructii, actualizata si republicata. Securitatea la incendiu cuprinde o serie de conditii cu privire la amplasarea cladirilor, performantele de comportare la foc a elementelor structurale si nestructurale, a produselor si materialelor utilizate in constructii, instalatiilor aferente constructiilor, precum si sistemelor si instalatiilor de protectie impotriva incendiilor.

Incepand cu 1 octombrie 2017, Autorizatia de Securitate la Incendiu (ASI) devine obligatorie pentru toate categoriile de constructii si amenajari, conform H.G. 571 din 10 august 2016. Prin acest document administrativ, emis in baza legii, se certifica, in urma verificarii in teren si a documentelor privind realizarea masurilor de aparare impotriva incendiilor, indeplinirea cerintei de securitate la incendiu. La baza obtinerii ASI stau proiectul tehnic si scenariul de securitate la incendiu.

Masurile de protectie la incendiu se adopta in cadrul proiectului conform Normativului de siguranta la foc a constructiilor P118-99 si a manualului sau de aplicare, indicativ MP008-2000. Aplicarea normativului P118-99 in cadrul unui proiect va determina riscul de incendiu si gradul de rezistenta la foc al constructiei, in functie de acesti parametri se stabilesc performantele la foc ale elementelor cu rol structural sau de separare a spatiilor.

in cadrul anumitor functiuni cu caracter public (ansambluri de galerii comerciale – mall-uri, centre de conferinta, centre sportive etc.), dar si in cadrul unor functiuni cu caracter industrial (hale de productie sau depozitare), se impune realizarea unor compartimentari de pereti inalti cu proprietati de rezistenta la foc. Pentru astfel de solutii se pot utiliza sistemele de gips-carton SINIAT NIDA SYSTEMS, agrementate conform standardelor si legilor in vigoare. Rezistenta la foc a sistemelor NIDA raspunde unor criterii de etanseitate si izolare termica, cu valori cuprinse de la 30 la 180 de minute. Alegerea unui sistem de perete inalt de gips-carton care sa raspunda unor cerinte de rezistenta la foc se realizeaza conform agrementului tehnic in vigoare cu respectarea exigentelor si limitarilor impuse de acesta, in functie de tipul, grosimea si numarul placilor NIDA (perete simplu, dublu sau triplu placat), dar si de configuratia structurii metalice NIDA Metal CW/UW, se obtin pereti cu diferite rezistente la foc pentru anumite inaltimi. Peretii de gips-carton inalti rezistenti la foc ajung la inaltimi de 9,82 m in cazul unui sistem de perete NIDA System D (distributiv) si la 12,85 m pentru un sistem de perete NIDA System SL (separativ-legat). Agrementul tehnic aferent sistemelor de gips carton face parte din lista documentelor care atesta performanta la foc a produselor pentru constructii cu rol in satisfacerea cerintei de securitate la incendiu.

Peretii de gips-carton rezistenti la foc cu inaltimi peste 4 m sunt considerati pereti inalti datorita unor factori care pot avea influente fundamentale asupra sistemului, precum: incarcarile permanente, actiunea seismica, presiunile interioare din actiunea vantului si actiunea focului.

Aceste sisteme prezinta o serie de avantaje fata de sistemele traditionale din zidarie sau beton.

Alegerea unor astfel de solutii constructive constituie un avantaj, intrucat confera un grad mare de libertate din punct de vedere arhitectural. Acest aspect ofera posibilitatea de recompartimentare in timp a unui spatiu, fara a implica costuri mari de demolare si fara a afecta un timp indelungat desfasurarea activitatilor in cadrul diverselor unitati functionale.

Din punct de vedere al avantajelor tehnico-con-structive, realizarea acestor sisteme reprezinta o tehnologie de montaj uscata, simpla si rapid de executat, finisarea peretilor fiind posibila imediat dupa montare. Avand greutatea proprie mai mica, realizarea unui astfel de perete nu implica incarcari considerabile transmise la nivelul planseelor sau elementelor suport. Aceste sisteme sunt autoportante si nu necesita elemente structurale precum: stalpisori si centuri, structuri metalice aditionale sau fundatii. Prin implementarea solutiilor speciale de prindere la partea superioara, in functie de structura suport (planseu de beton armat, planseu colaborant, tabla cutata de acoperis etc.), se reduc efectele produse asupra intregului sistem in urma actiunii seismice.

Mai multe informatii si detalii cu privire la caracteristicile de realizare, a proprietatilor de rezistenta la foc sau izolare fonica, tabele cu cantitati estimative si grafice de inaltimi, in functie de tipul peretilor de gips carton inalti NIDA SYSTEM sunt prezentate in brosura tehnica Pereti de gips carton inalti rezistenti la foc. Documentul se poate descarca de pe site-ul SINIAT www.siniat.ro, in sectiunea DOCUMENTATIE SUPORT.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 142 – noiembrie 2017, pag. 58

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/11/01/siniat-pereti-din-gips-carton-inalti-rezistenti-la-foc/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.