«

»

SIXENSE: De la SOLDATA la SIXENSE

Share

Anul 2016 a reprezentat un moment de referinta in activitatea societatii comerciale Soldata, devenita atunci Sixense. A fost, insa, nu doar o schimbare de nume ci si un salt calitativ in activitatea firmei, despre ale carei servicii oferite beneficiarilor aflam informatii din interviul cu dna Mariana Garstea, director general adjunct SIXENSE. 

Dupa aproape 20 de ani de furnizare a serviciilor de monitorizare de ultima ora, in anul 2016, SOLDATA a devenit SIXENSE. Acesta este mai mult decat un simplu rebranding. Schimbarea numelui reprezinta, de fapt, o imbunatatire semnificativa a organizatiei noastre, a dinamicii sale si a solutiilor pe care le putem oferi.

Red.: Practic, Ce s-a schimbat in firma din 2016 ?

In 2016, grupul VINCI CONSTRUCTION a adaugat o noua coarda la arcul sau: o oferta de servicii si solutii digitale dedicate managementului proiectelor de constructii, patrimoniului, riscurilor, proiectelor de infrastrustructura, solului si mediului. In acest sens, VINCI Construction a lansat in iunie, anul trecut, o noua marca: SIXENSE.

SIXENSE se poate citi ca un joc de cuvinte, care pune accentul pe intuitie, pe al saselea simt. Noul SIXENSE Group aduna 10 firme specializate, pentru a crea trei domenii de expertiza, dupa cum urmeaza:

  • Tehnologii de instrumentare si monitorizare;
  • Inginerie specializata pentru diagnosticarea, protectia si intretinerea activelor;
  • Platforme informatice digitale.

Cele zece firme ar fi: SIXENSE CONCRETE – Raportari specializate, managementul si mentenanta patrimoniului construit; SIXENSE DIGITAL – Dezvoltarea si operarea cu solutii software specializate; SIXENSE ENVIRONMENT – Servicii de consultanta si monitorizare a zgomotului, vibratiilor si calitatii aerului; SIXENSE GEOPHYSICS – Analiza si consultanta legate de factorii geofizici atat onshore, cat si offshore; SIXENSE IN SITU – Diagnosticul si analiza rezistentei pentru infrastructura din beton armat; SIXENSE IPRS – Protectia impotriva coroziunii pentru armaturi din beton si otel; SIXENSE MAPPING – Proiectarea digitala si modelarea solurilor si a structurilor; SIXENSE NECS – Analize si predictii despre comportamentul materialelor si al structurilor; SIXENSE SOLDATA – Detectarea riscurilor si monitorizarea solurilor, a structurilor si a mediului; SIXENSE  SYSTEMS – Solutii pentru monitorizarea si managementul infrastructurii.

Red.: Cum se efectueaza concret toate monitorizarile?

Toate lucrarile de monitorizare in timp a unei constructii se executa in functie de proiect, de riscurile identificate de catre proiectant, de constructor, de beneficiar. O sa va dau si cateva exemple.

Pentru proiectele de infrastructura feroviara, pentru care urmarirea comportarii in timp este critica, avem un contract  cu autoritatea publica / operator economic prin care aceasta contracteaza  serviciile de  urmarire a comportarii in timp a noii constructii, cat si a constructiilor care se afla in zona de influenta.  In acest caz, avem monitorizare structurala, geotehnica si de mediu.  Se instrumenteaza structurile identificate a fi monitorizate cu echipamente (senzori, statii totale robotizate etc.) si masuram cum se comporta acestea: tasari ale terenului de fundare, deformatii 3D ale cladirilor, miscari de inclinare, miscari pe orizontala, nivelul apei, monitorizarea temperaturii in structura, a intinderii, tensiunii etc. Unele sisteme sunt automatizate, altele nu. Clientul are la dispozitie o baza de date centralizata a monitorizarii, prin care poate vizualiza in timp real comportarea structurilor monitorizate.

La proiectele de cladiri pentru birouri, centre comerciale, stadioane, etc, solutiile de monitorizare implementate sunt mult mai putin complexe, insa au acelasi nivel de importanta: tasari, fisuri, miscari de inclinare, monitorizare seismica, inclinometrie etc.

Solutiile de monitorizare propuse de noi sunt: topografie automata, monitorizare geotehnica, structurala si de mediu (zgomot, vibratii), detectare tasari din satelit, studii de fotogrametrie, monitorizare meteo, studii geofizice etc.

Red.: Cum va luptati cu concurenta?

Concurenta este sanatoasa si genereaza progres. Ne invatam lectiile si ne continuam treaba. In Romania, pe proiecte mari, proiecte complexe de monitorizare nu putem vorbi despre concurenta in domeniul nostru de expertiza. Criteriile de atribuire sunt clare si toata lumea le cunoaste. Pe proiectele mici, cu solutii de monitorizare putin complexe, cu bugete mici, mai sunt firme care executa lucrari de monitorizare, le cunoastem, ne-am intersectat cu ele pe anumite proiecte.

Red.: Cum vedeti viitorul afacerii si al segmentului de  piata in care activati?

As vrea sa mentionez ca m-am alaturat echipei Sixense Romania in urma cu 2 ani si jumatate; veneam din alt domeniu, cu alte perspective. Acesta este unul total nou pentru mine, insa m-a impresionat si ma provoaca in continuare prin complexitate si prin faptul ca solutiile noastre sunt dedicate infrastructurii feroviare, rutiere, constructiilor civile (cladiri de birouri, centre comerciale, ansambluri rezidentiale), energie&nuclear, petrol&gaze, mediu, mine, infrastructura hidro etc. Dupa cum vedeti, „the sky is the limit” si, mai ales, in urma schimbarii de anul trecut, gama noastra de servicii s-a extins destul de mult, deci sunt optimista si asa sunt de cand am ajuns aici.

Alinierea legislatiei romanesti la cea europeana, proiectele finantate prin fonduri europene, tanara generatie de ingineri care se intoarce in Romania, investitori straini care aleg sa investeasca aici, sunt  factori care influenteaza major acest domeniu.

Solutiile SIXENSE pentru cunoasterea infrastructurii, data management, risk management, optimizarea costurilor, imbunatatirea ciclului de viata al proiectelor, sunt dedicate tuturor participantilor acestei piete, de la administratori de active pana la constructori, proiectanti. Suntem aici pentru a le acorda suportul necesar.

„Measured decision for built environments” nu este doar deviza noastra, este mostenirea noastra. Experienta noastra in diminuarea riscurilor aduce siguranta si liniste clientilor si proprietatilor lor. 

Contact:
SIXENSE
Strada Hagi Ghita 21A-23
Sector 1 Bucharest
Tel: +40 758 015 833
http://www.sixense-group.com/

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 142 – noiembrie 2017, pag. 34

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/11/01/sixense-de-la-soldata-la-sixense/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.