«

»

Split TVA – din nou in atentia constructorilor!

Share

In 19 octombrie a.c. Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii a transmis Guvernului o scrisoare deschisa referitoare la implicatiile Ordonantei privind plata defalcata a TVA asupra firmelor in insolventa si a celor cu intarzieri la plata. 

Catre: Guvernul Romaniei
In atentia Domnului prim-ministru Mihai Tudose

Ministerul Finantelor Publice
In atentia Domnului  Ionut Misa

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
In atentia Domnului Ilan LAUFER

Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social
In atentia Domnului Gabriel Petrea 

SCRISOARE DESCHISA

Referitoare la: amendamentele propuse la Ordonanta 23/ 2017 privind plata defalcata a TVA

Stimate Domnule prim-ministru, 

Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), organizatie reprezentativa la nivel de sector de activitate Constructii civile si industriale, si-a exprimat in presa si prin adrese oficiale pozitia fata de Ordonanta 23/2017 privind plata defalcata a TVA, respingand categoric – in numele firmelor de constructii – introducerea, in mod nefundamentat, a acestei poveri fiscale si administrative.

Conform celor mai recente declaratii aparute in media, prevederile ordonantei ar urma sa se aplice numai firmelor care intra in insolventa, in faliment, sau firmelor care au inregistrat mai multe intarzieri la plata TVA.

Asa cum ne-am pozitionat inca de la inceput si asupra variantei aprobate, dar si asupra propunerii de restrangere a aplicabilitatii ei la firmele de stat sau care au contracte cu statul, nici aceasta noua varianta, aplicabila firmelor in insolventa, nu poate fi acceptata de contribuabilii din domeniul constructiilor si de mediul privat in general.

  1. Masura propusa incalca principiile fundamentale ale procedurilor de prevenire a insolvenţei si de insolvenţa, asa cum sunt prevazute in Legea 85/2014, in speta principiul 2, care stipuleaza „acordarea unei sanse debitorilor de redresare eficienta si efectiva a afacerii, fie prin intermediul procedurilor de prevenire a insolvenţei, fie prin procedura de reorganizare judiciara.”
  2. Desi legea le da o sansa la redresare, ordonanta ar veni sa le ia aceasta posibilitate, punandu-i intr-un evident dezavantaj in raport cu societati concurente, intr-o pozitie inferioara concurentilor lor in raport atat cu furnizorii cat si cu clientii, sporind dificultatea de redresare a unei societati aflate deja in incapacitate de plata.
  3. Blocarea lichiditatilor, cheltuieli suplimentare, probleme administrative si contabile, care vor impacta asupra tuturor contribuabililor ce intra sub incidenta legii – in cazul societatilor aflate in insolventa – vor constitui poveri, care nu vor mai putea fi gestionate si depasite, piedici in reorganizare si revitalizarea unei societati aflate, oricum, intr-o situatie critica, constrangeri suplimentare si inutile.
  4. Similar, aplicarea ordonantei catre firmele care au inregistrat una sau mai multe intarzieri la plata TVA, este o dublare a „pedepsei”, fiindca si in prezent, pentru fiecare zi de intarziere la plata TVA se aplica penalitati si dobanzi. Un operator economic care incearca – de multe ori prin eforturi greu de imaginat – sa isi dezvolte afacerea, dar la un moment dat are probleme financiare (din cauza neincasarilor, a crizei economice etc.) nu poate fi stigmatizat prin impunerea catre clientii sai de a o plati indirect, fiindca rezultatul va fi acela ca va fi exclus de pe piata, nicio firma nedorind sa incheie un contract cu acesta.
  5. Masura Splitului TVA – indiferent cu ce amendamente va trece mai departe – dezavantajeaza doar firmele cu incasarile la vedere, preponderent prin banca (pe baza contractelor cu persoane juridice), spre deosebire de alte entitati economice care incaseaza mai ales cash de la persoane private (unele magazine, localuri publice, comert en gros, servicii etc.) si care vor continua activitatea evazionista nestingherite.

Intelegand rolul acestei masuri, credem ca exista suficiente metode legale pentru recuperarea creantelor bugetare restante si pot fi luate masuri suplimentare, sau pot fi modificate acte normative existente.

Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) va solicita pe acesta cale retragerea  Ordonantei 23/2017 privind plata defalcata a TVA, un act normativ care doar ”pe hartie” a trecut testul IMM-urilor, masura al carei impact nu a fost analizat, pentru care – conform informatiilor pe care le detinem – nu a fost solicitata derogare de la Comisia Europeana pentru a face exceptie de la Directiva europeana privind TVA si care nu tine cont de glasul organizatiilor ce se opun acestei Ordonante, care genereaza o lipsa de predicitibilitate si incredere,  si care va avea efecte negative majore asupra contribuabililor.

Societatile din domeniul constructiilor, care asigura, alaturi de celelalte firme din mediul privat, locuri de munca, fonduri pentru investitii, pensii si salarii, sustinand un aparat administrativ supradimensionat si de multe ori ineficient si, totodata, se lupta – in marea lor majoritate – cu ramanerea pe piata, cu lipsa fortei de munca, cu legislatia greoaie si birocratia, dar aleg sa lucreze in, si pentru Romania, credem ca nu merita o astfel de ordonanta, ci merita sustinere, incredere si predictibilitate.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 142 – noiembrie 2017, pag.  6

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2017/11/01/split-tva-din-nou-in-atentia-constructorilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>