Contextul economico-social general la finalul anului 2017 este caracterizat sumar de:
Volumul valoric al activitatii in sectorul de constructii in 2017 a continuat sa scada mentinand in mod regretabil recesiunea tehnica confirmata de Eurostat la finalul anului trecut.
Atragerea de fonduri structurale in sem I, 2017 a fost nula.
Reforma in achizitii publice nu a fost finalizata in ciuda implementarii directivei CE in aprilie 2016. Nu exista inca un model convenit de contract pentru achizitii publice. In luna iulie, 2017 CE a respins argumentat proiectul de model de contract propus de Guvernul Romaniei, model neagreat cu organizatiile patronale si profesionale de profil din tara. Sunt in dezbatere publica acum 2 modele de contract national foarte diferite si segmentate de un prag valoric de 5 milioane euro.
Esecul relansarii investitionale in 2017 si amputarea investitiilor la rectificarea bugetara vor amplifica efectele profund negative in planul mentinerii competitivitatii operatorilor din sector.
Promovarea in mai 2017 si mentinerea in vigoare a OMT 600/2017 genereaza abuzuri grave si dezechilibre inacceptabile pentru societatile de constructii.
Pericolul extrem de mare identificat ca viitoarele misiuni de audit ale Comisiei Europene sa se soldeze cu importante corectii financiare pentru proiectele din POIM licitate sub OMT 600/2017, cu impact negativ asupra corectei gestionari a fondurilor europene aferente POIM 2014-2020, avand in vedere ca aceste proiecte vor avea la baza un contract profund dezechilibrat, neaprobat de catre Comisia Europeana si adoptat cu incalcarea unor prevederi legale.
Probleme ale antreprenorilor in ceea ce priveste receptia lucrarilor executate si recuperarea garantiilor.
Ponderea in PIB a sectorului de constructii a scazut sub 5% in conditiile in care potentialul sectorului este de cca 10%.
Amplificarea crizei calitativ – cantitative de personal calificat in sector.
In ultimii 2 ani sectorul de constructii a fost confruntat cu efectele negative ale:
- Abuzurilor curente ale entitatilor achizitoare si ale entitatilor de control dublate de nepromovarea Legii preventiei,
- Declinului sever al investitiilor publice in cursul perioadei 2016-2017 cu efecte directe in penuria de contracte noi, alterand capabilitatile tehnice si umane ale multor societati,
- Inexistentei unui minister care sa aiba atributii directe si coerente legate de reglementarile necesare sectorului de constructii,
- Faptului ca sectorul de constructii a fost si a ramas, in mare masura, ostatic al mediului politic,
- Agresivitatii reprezentantilor politici in materie de control al fluxurilor financiare pentru proiectele de constructii.
- Intarzierii reimplementarii conditiilor contractuale inspirate de FIDIC in legislatia interna,
- Intarzierilor semnificative in ceea ce priveste plata creantelor ,
- Problemelor curente cu care se confrunta proiectele finantate din programele operationale comunitare.
- Problemelor generate de profesionalismul incipient al unor consultanti pe proiectele de constructii.
- Insolventei unor beneficiari traditionali ai societatilor de constructii,
Propunerile ARACO pentru iesirea din recesiune a sectorului de constructii incepand cu 2018 sunt urmatoarele:
- Activarea substantiala a POIM si a celorlalte programe operationale comunitare cu efecte benefice directe in planul dezvoltarii infrastructurii de transport, infrastructurii hidroenergetice, proiectelor edilitare, infrastructurii termo energetice si de transport energetic, infrastructurii de sanatate, infrastructurii educationale etc.
- Aprobarea cat mai rapida a Bugetului de stat care sa cuprinda o componenta consistenta a programelor de investitii si asigurarea finantarii /cofinantarii proiectelor prioritizate strategic.
- Convenirea cat mai rapida a unui model de Contract national inspirat de conditiile contractuale FIDIC de catre Guvern in urma consultarilor cu Guvernul, BEI, CE si organizatiile patronal-profesionale relevante.
- Organizarea cat mai rapida a licitatiilor in 2018 si semnarea contractelor odata cu asigurarea finantarilor aferente.
- Ponderarea rationala a criteriului pretului cel mai scazut in procedurile de achizitii publice.
- Clarificarea aspectelor legate de split TVA intr-un sector unde perioada medie de incasare a creantelor este de 7 luni.
- Clarificarea prin Instructiune a MFE-ANAP a aspectelor fiscale pentru proiectele in derulare ca urmare a modificarii Codului fiscal.
- Corelarea prevederilor din Codul de procedura fiscala cu cele din Legea insolventei astfel incat societatile de constructii aflate in insolventa sa poate participa in procedurile de achizitii publice.
- Monitorizarea dinamica a demersurilor de “etatizare” a unor activitati de constructii de catre CNAIR, PMB si alte autoritati contractante nationale sau locale urmata de interventiile necesare la Guvern, Consiliul Concurentei si CE.
- Finalizarea in 2018 a proiectului de Cod al Urbanismului, Amenajarii Teritoriului si Constructiilor promovat de MDRAPFE din 2016.
- Finalizarea Normelor privind certificarea profesionala a operatorilor din sectorul de constructii in baza Legii Calitatii actualizata care ar fi trebuit sa fie in vigoare de la 01.01.2018.
- Finalizarea procesului de modificare a Legii 62/2011 in baza negocierilor cu partenerii sociali.
- Promovarea unor masuri care sa limiteze efectele negative ale Directivei privind detasarea muncitorilor actualizata.
- Convenirea si promovarea unor masuri sustenabile impreuna cu Guvernul si autoritatile locale pentru a readuce in Romania o parte din muncitorii romani migranti in UE.
- Promovarea unor masuri concrete care sa viabilizeze demersurile in planul invatamantului dual in constructii.
- Reactivarea substantiala a activitatilor clusterului format in 2015 cu celelalte organizatii patronal-profesionale din sectorul de constructii.
- Promovarea in structura Guvernului a unui minister care sa aiba atributii/responsabilitati directe si coerente legate de reglementarile necesare sectorului de constructii.
Sectorul de constructii trebuie readus in atentia autoritatilor nationale / regionale ca sector de importanta nationala strategica!
ARACO va trebui sa actioneze impreuna cu membrii si partenerii sai si pentru recladirea imaginii sectorului si a respectabilitatii acestuia !
Peisajul gepolitic actual (Brexit, Trump, expansiunea economico militara a Rusiei, guvernul rezultat dupa alegerile din 2016, rezultatele alegerilor din Franta si Germania in 2017), economic si social care se prefigueaza pentru urmatorii ani este amprentat de o combinatie de crize concomitente la nivel comunitar amplificate de crize sistemice politico-economico-sociale la nivel national.
Reinflamarea unei crize financiare globale este un scenariu potential care poate afecta si mai mult situatia pietei de constructii si a societatilor de constructii din Romania.
Potentialul tehnic si uman al societatilor de constructii din Romania a reprezentat si reprezinta in continuare un factor strategic in dezvoltarea acestei tari, motiv pentru care trebuie protejat si sprijinit.
Laurentiu Plosceanu
Presedinte
28.11.2017
Citeste comunicatul integral aici
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns