Terenurile avantajoase pentru constructia cladirilor rezidentiale sau de birouri sunt din ce in ce mai putine si mai scumpe. De aceea, dezvoltatorii imobiliari incearca sa le valorifice cat mai eficient. O solutie o reprezinta constructia unor cladiri din ce in ce mai inalte. Din pacate, majoritatea acestora sunt de forma cilindrica sau paralelipipedica, diferind intre ele doar prin dimensiuni si inaltime.
Din fericire, sunt si investitori care, bazandu-se pe imaginatia proiectantilor, construiesc si cladiri mai deosebite, demonstrand ca geometria mai are si alte forme si lasand posteritatii realizari arhitectonice care, de-a lungul timpului, vor atrage numerosi turisti ce vor dori sa le admire.
Vom prezenta cateva dintre aceste cladiri si in rubrica noastra „Arhitectura fara limite…”.
The Shard – Londra, Anglia
Aceasta cladire de forma piramidala este un zgarie-nori de 309,7 m, cu 95 de etaje, care face parte din dezvoltarea zonei London Bridge Quarter, aflata foarte aproape de Centrul financiar al Londrei.
The Shard a fost construit pe locul Turnurilor Southwark – construite in 1976 si demolate in anul 2008. Proiectul cladirii a fost conceput de arhitectul italian Renzo Piano.
Turnul London Bridge – asa cum a fost denumita initial cladirea – a fost contestat puternic de British Heritage si de cei care doresc ocrotirea monumentelor din zona. Toti acestia considerau ca o asemenea cladire din sticla – denumita plastic, ciobul (The Shard) -, este complet nepotrivita pentru o asemenea zona istorica.
Constructia cladirii a inceput in 16 martie 2009 si s-a finalizat in noiembrie 2012. Costul total a fost de 450 de milioane lire sterline. Manager de proiect a fost Turner & Townsend iar ingineri structuristi pWSP Cantor Seinuk.
Turnul piramida – detinut de Seller Property (5%) si statul Qatar (95%) – este la aceasta ora cea mai inalta cladire din Regatul Unit si a fost, la finalizarea ei – timp de doar doua luni – cea mai inalta din Europa, fiind depasita de Mercury City Tower din Moscova.
The Shard are 72 de etaje locuibile, cu spatii pentru birouri, magazine si restaurante, un hotel, un spital etc. avand si o platforma de vizionare la inaltimea de 244,3 m de unde se ofera o imagine spectaculoasa asupra Londrei.
Proiectele lui Shard au fost primele din Marea Britanie care au fost modificate in urma publicarii Raportului Institutului National de Standardizare si Tehnologie din Statele Unite, in urma atacului asupra turnurilor World Trade Center din New York din 11 septembrie 2001.
Proiectul, pe baza caruia s-a construit cladirea, este intocmit astfel incat aceasta sa isi pastreze stabilitatea in conditii dificile, avand un miez din beton, structura din otel, pardoseli din beton si compozite post tensionate, stalpi de sarcina si o forma conica, ce ii confera o toleranta oscilanta de 40 de cm.
Mercury City Tower – Moscova, Rusia
La finalizarea ei, in 2012, avand 339 m, a depasit The Shard din Londra, devenind cea mai inalta din Europa.
Arhitectul constructiei este Frank Williams, care sustine ca, in afara design-ului deosebit, Mercury City Tower va fi prima cladire ecologica din Moscova, fiind conceputa astfel incat sa consume cat mai putina apa prin colectarea apei de ploaie sau prin topirea zapezii si cat mai putina electricitate prin folosirea la maximum a luminii naturale.
Constructia cladirii a inceput in noiembrie 2005 si s-a finalizat in decembrie 2012. Destinatia sa: locuinte (137 de apartamente), birouri, magazine.
Cladirea are 75 de etaje, cinci niveluri subterane si e deservita de 31 de ascensoare. Situata in aglomeratul centru comercial si financiar al Moscovei, cladirea se distinge de cele din jur, mai mult decat prin forma sa, prin culoarea deosebita, aurie, a fatadei.
F&F Tower – Panama City, Panama
Este o cladire pentru birouri situata in Centrul Bancar si de Afaceri din Panama City, cu inaltimea de 242,9 m, premiata in 2011 de Emports Skyscraper pentru frumusetea sa arhitecturala si functionalitatea sa.
Turnul are 4 niveluri subterane si 52 de etaje deasupra solului, oferind o panorama extraordinara asupra Oceanului Pacific.
Proiectantul cladirii este societatea Pinzon Lozano & Asociados Arquitectos.
Constructia cladirii, a carei structura este din beton, a fost inceputa in 2008 si finalizata in 2011. Fatada cladirii este din sticla de culoarea verde-inchis. Primele 13 etaje ale cladirii, de forma unui paralelipiped, sunt destinate unei parcari iar urmatoarele 39 se rotesc in jurul unei axe centrale cu 9 grade fiecare fata de etajul precedent, oferind aspectul unei spirale.
Autor:
Ionel Cristea
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 143 – decembrie 2017, pag. 34
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns